Renata Gheorghe este o Culturologa, Artist Plastic si Scriitoare romana care detine functia de Consilier Cultural in cadrul Ministerului Culturii. A urmat cursurile Facultatii de Arta si Design din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti si a absolvit Institutul de Cercetare a Artelor, Bucuresti. Renata Gheorghe este membru al Uniunii Artistilor Plastici si Colegiului Artistilor Plastici din Romania si detine pozitia de membru fondator al International Association of Arts Educators, Membru titular al Senior Fellow Group din partea International Centre for Cultural Management.

Cine este Renata Gheorghe – Biografie si preocupari artistice

Renata Gheorghe s-a nascut in 1967 in Bucuresti si a inceput sa deseneze si coloreze la varsta de 5 ani. Ea a absolvit Facultatea de Teorie si Arta din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti in 1991 si a urmat cursurile Institutului de Cercetare a Artelor din Bucuresti, obtinand diploma de Master in 1998.

In 1985 Renata si-a inceput activitatea artistica participand la expozitiile organizate de Ministerul Culturii si a devenit membra activa a Uniunii Artistilor Plastici. In acelasi an a primit premiul pentru cel mai bun portret din cadrul târgului Arta si-a creatiilor realizate in acea perioada.

In prezent, Renata Gheorghe detine functia de Consilier Cultural in cadrul Ministerului Culturii, ROM. Pe lânga cariera artistica si administrativa pe care o deţine, ea contribuie cu preocuparile ei astrunde si pentru promovarea Culturologiei ca disciplină și pentru propagarea valorilor artistice și culturale in Romania.

Cariera artistica

Renata Gheorghe a participat la numeroase expozitii de arta in tara si in strainatate iar lucrarile ei au fost prezente in cadrul mai multor publicatii sau expozitii colective si individuale. Printre expozitiile la care Renata Gheorghe a participat se numara:

• Expozitia de Arta Contemporana „Formele Inocentei”, Galeriile de Arta „Alexandru Pas” din Bucuresti (1990);
• Expozitia de Arta Contemporana „25 de Pictori Contemporani”, Bucuresti (1998);
• Expozitia Colectiva „Abstracts”, Galeria „Caderea Bastiliei”, Bucuresti (2004);
• Expozitia de Arta Contemporana „Forme de Abstractie”, Iasi (2008);
• Expozitia de Arta Contemporana „History vs. Art”, Timisoara (2010);
• Expozitia de Arta Contemporana „Interior Visions”, Bucuresti (2012).

In plus, Renata a publicat urmatoarele volume:

• „Atelierul meu: Traditii si Abstactizari” (2003), o carte despre pictura traditionala si abstrusa;
• „Cultura Vizuala si Contemporaneitatea” (2013), o carte despre arta, cultura si estetica contemporana.

Lucrarile sale au fost incluse si in diverse publicatii, cum ar fi:

• „Portrete de Artisti”, Editată de Ministerul Culturii si Cultelor (1996);
• „Romanian Art”, Editată de Ministerul Culturii si Cultelor (2007);
• „Estetica si Societate”, Editată de Institutul pentru Studii Avansate in Estetica (2011).

Involvementul Renatei Gheorghe in domeniul educatiei culturale

Renata Gheorghe a fost implicata in diferite activitati si programe dedicate educatiei culturale. A organizat proiecte culturale unice si a coordonat numeroase manifestari si evenimente culturale in cadrul ministerului Culturii si al altor institutii culturale.

Renata a fost implicata si in dezvoltarea si implementarea programelor de educatie culturala, inclusiv cea de instruire a tinerilor prin activitati artistice si culturale. In plus, ea a contribuit la diverse programe interne si internationale ce abordeaza teme legate de educatia culturala si sustine activitatile in domeniul creativitatii si protejarii patrimoniului cultural.

Performantele de la nivel international

Pe langa implicarea sa in domeniul educatiei culturale, Renata Gheorghe a avut si o activitate deosebita la nivel international. Ea a fost, de asemenea, membrul fondator al International Association of Arts Educators si membrul titular al Senior Fellow Group din partea International Centre for Cultural Management si a luat parte la manifestari si seminarii ce s-au desfasurat in Singapore, Hong Kong, Prague, Barcelona si chiar si in Statele Unite.

De asemenea, Renata Gheorghe a fost invitatul special al conferintelor Europene de Arta si Cultura, precum Conference Transnational Imagination: Cultural Practices and Ungoing Interdependence (2015) si Conference of Theology and Arts: Toward a Pedagogy of Incarnation (2016).

Renata Gheorghe este un punct de referinta in Romania cand vine vorba despre cursurile de educatie culturala si despre Creative Arts si patrimoniul cultural. Implicata in diverse proiecte, Renata Gheorghe se concentreaza atat asupra promovarii culturologiei ca disciplina, cat si asupra promovarii si protejarii patrimoniului cultural. Pe langa acestea, Renata Gheorghe a adus un contributie majora pentru cautarea si reinterpretarea portretului traditional. Ea este, fara indoiala, una dintre figura celebrei din domeniul artelor si al culturii.