Papanasii sunt usor de facut si exista multe feluri de a-i pregati, dar astazi vom discuta despre cum sa hranesti si pregatesti reteta clasica de papanasi. Papanasii sunt unul dintre deserturile traditionale romanesti, cunoscuti si indragiti in toata tara. 

Preferati de cei mici si cei mari, toti isi pastreaza gustul deosebit si sunt greu de refuzat. Fara indoiala, papanasii sunt o treaba extrem de delicioasa de pregatit, iar in acest articol oferim o reteta facila si rapida, la care se adauga sfaturile necesare pentru a obtine papanasi pufosi si savurosi.

Ingrediente necesare pentru reteta clasica

Pentru aceasta reteta, va trebui sa pregatiti urmatoarele ingrediente:

  • 500g de gris
  • 2 oua
  • 1 lingurita de sare
  • 5 linguri de faina
  • 150g de smantana
  • 500 ml de lapte
  • 50g de zahar
  • 15g de unt
  • Miere/zahar vanilat/lapte condensat pentru ornat
  • Ulei pentru prajit

Cum sa faci papanasi pufosi

  1. Intr-un vas amestecati grisul, sarea, ouale, faina si smantana.

  2. Adaugati laptele intr-un fir subtire si amestecati continuu pana se omogenizeaza compozitia.

  3. Puneti aluatul obtinut intr-o tava mare si lasiás-l la cca. 45 minute sa se odihneasca.

  4. Intre timp, incingeti untul la foc mic si adaugati zaharul. Lasati amestecul la foc 5 minute sau pana ce devine osfetit.

  5. Dupa ce aluatul s-a odihnit, luati cate o bucatica din el si formati bilute pe care le asezati intr-o tava unsa cu ulei.

  6. Puneti tava in cuptorul incins si lasati prajirea la temperatura medie 30 de minute.

  7. Cand sunt gata, scoateti-i din cuptor si presarati inundat cu zahar sau miere si presarati langa ele cateva fasii subtiri de coaja de lamaie sau portocala.

  8. Serviti caldut sau reci.

Ce ai castigat?

Papanasii obtinuti prin reteta de mai sus sunt pufosi si extrem de savurosi. Veti primi aproximativ 12 papanasi pufosi si deliciosi pe care ii puteti servi calduti sau reci, presarandu-i cu zahar sau miere, in functie de preferinta. Acestia se pot prepara usor, in dimineata acelei zile, pentru a fi serviti la pranz sau seara in familie.

Cum sa serviti papanasi?

Papanasii se pot servi atat calduti cat si reci. Pentru cei calduti, puteti sa pregatiti:

  • Miere sau sirop de artar
  • Nutella
  • Inghetata
  • Zahar/zahar vanilat
  • Frisca
  • Sirop de caramel
  • Lapte condensat
  • Dulceata

Cel mai bine este sa serviti papanasii cat mai repede dupa ce sunt gata prajiti, si sa le dezmembrati in momentul servirii, pentru a capta cat mai mult aroma si vitamina lor.

Puteti folosi aceeasi reteta pentru a pregati si papanasi aluatuiti sau placinta.

Puteti folosi aceeasi reteta, dar inlocuind grisul cu faina alba. Aceasta varianta poate fi servita in placerea unui desert consistent si bun.

Gustul desertului romanesc preferat al tuturor, papanasii, nu poate fi negat. Cu reteta de mai sus, puteti sa pregati la fel de bine ca in copilaria mamei si bunicii tale, papanasi pufosi si deliciosi. Daca sunteti in pana de idei de desert, sau daca vrei sa incerci un desert romanesc inedit, reteta prezentata este cea mai potrivita pentru cei dragi tie. Bucurati-va de papanasii hranitori si aromati, premiati in fiecare zi. Bon appetit!