Credința în Dumnezeu are o istorie foarte veche, ceea ce reprezintă și explică de ce de-a lungul secolelor au fost realizate atât de multe portrete și imagini reprezentând chipul unui Dumnezeu suprem al potrivit culturii și religiei respective. Unele dintre aceste imagini au ajuns să pătrundă adânc în sufletul oamenilor, încât sunt privite ca foarte frumoase. Care sunt aceste imagini divine? Cititorii curioși se vor bucura să afle în următorul articol.

Biblia, în special Noul Testament, poate oferi cititorilor săi informații scrise și descrieri asupra lui Dumnezeu, dar pe lângă această documentație vaste, de-a lungul anilor au fost realizate și imagini care încearcă să re-creeze chipul lui Dumnezeu. Deși, datorită dogma, fotografiile reale ale lui Dumnezeu nu sunt posibile, există, într-adevăr, o gamă largă de imagini care arată chipul lui Dumnezeu și pot stârni sentimente de venerație și înfricoșare. Acest articol exploră portretele și imagini care descriu chipul lui Dumnezeu în toată lumea și prezintă cele mai frumoase poze.

Istoricul pozelor cu Dumnezeu

Istoria pozelor cu Dumnezeu merge până în Antichitate, când diferite religii au încercat să prezinte chipul lui Dumnezeu prin mai multe imagini. Aproape în toate culturile, Dumnezeu este prezentat ca fiind mai presus de om și este atribuită caracteristici superioare. În prezent au mai rămas o serie de imagini înaintașe ale acelor vechi portrete, majoritatea încă fiind populare.

• Zeus, zeul suprem al grecilor, este prezentat de obicei cu energie, frumusețe și strălucire, așa cum se poate vedea în fresce și statui de-a lungul perioadei de feudă.
• Thoth, zeul egiptean al înțelepciunii și scrierii, este prezentat frecvent ca un ibis sau ca o maimuță, și este considerat un simbol al cunoașterii și a înțelepciunii.
• Chipul lui Dumnezeu, sau Jhwh, a fost ascuns în relația evreilor, deoarece aceștia considerau că este vorba despre un chip milostiv și nevazut.

Poezia divină

Artiștii și creaturile spirituale care au abordat subiectul căutării și descoperirii divine au creat imagini care converg către aceeași bază arhetipală de frumusețe. Aceste imagini sunt împărțite în mai multe culturi și școli de gândire și omul le poate înlătura de-a lungul istoriei. Unele dintre imagini sunt:

• Imagini bizantine sau “Christus Pantokrator” – imaginea divine care se numește acum „Christus Pantokrator” prezintă chipul lui Iisus Harul, înconjurat de ingeri și pe cale să conducă fața către veșnicie. Acest portret simbolizează pe Dumnezeu ca „Stăpânul lumii”.
• Imagini japoneze – în arta japoneză se folosește shintoism, care prezintă chipul „Divului” ca fiind unul omenesc, dar caracterizat prin calități sobibile, precum Onisim, persoanele de origine divină sau Kami, entitatea superioară.
• Imagini aztece – Anul Alungii, un zeu supranatural din străvechea cultură mesoamericană, și-a împărțit permisiunea noilor sași, impregnând cu înțelepciune spiritul regatului. Acest portret re-creat imaginează pe Anul Alungii ca un om bătrân, cu spirale și steaguri ca ornamente.

Favoarea imaginară modernă

Chiar dacă majoritatea pozelor vechi descriu chipul lui Dumnezeu, unii artiști contemporani s-au străduit să creeze o imagine modernă și, în același timp, spirituală, atractive și debordând de calm. Unul dintre aceștia este artistul sud-african James C. Christensen, cunoscut pentru cele mai frumoase tablouri bazate pe imagini fantastice. De asemenea, s-au creat și alte imagini imaginate după motive divine, cum ar fi:

• Apocalipsa de la Weşly von Bouguereau – acest tablou reflectă lumina lui Dumnezeu ca simbol al judecății divine și milostivirii Și este prezentată sub forma unor îngerii care decolează și coboară spre pământ.
• Iisus Harul și Madonna de la Haneborg – această pictură prezintă modul în care spiritualitatea suprapune lumea terestră. Se poate vedea îngerul supranatural, cu chipul Iisus Harul, coborând pe această planetă și îmbrățișând Madonna.
• „Lumina” de la Mihospat Doborean – acest portret prezintă portretul unui înger căutător de lumină, preluând idealurile religioase prin organizarea lumii.

Pozele motivaționale și frumoase cu Dumnezeu sunt încă o sursă foarte importantă de inspirație pentru cei care se apleacă asupra istoriei spiritualității și artei.