Ciupercile sunt un deliciu, iar sote-ul de ciuperci este unul dintre modurile cele mai simple si extraordinare de a le servi. Procedura de preparare poate fi usor de urmat si nu este nevoie de prea multe ingrediente pentru a obtine un preparat gustos si sanatos.
Sote-ul de ciuperci este una dintre cele mai populare retete folosite iarna, mai ales in zonele de munte unde ciupercile sunt mult mai ușor de gasit.
Cu cateva ingrediente simple, precum: ciuperci, ulei, usturoi, vin sau suc de lamaie si ierburi aromatice, poti sa ai un sote delicios si proaspat. Iata o prezentare a pasilor completi care trebuie urmati in prepararea soteului de ciuperci.
I. Cum sa Alegem Ciupercile Potrivite
Cand vrei sa prepari sote de ciuperci, primul pas este sa alegi ciupercile potrivite. Exista o gama larga de ciuperci de care poti sa te bucuri, printre care se numara ciupercile de padure, galbiorii, champignonul si alte tipuri de ciuperci mai putin cunoscute.
Alege-ti ciupercile in functie de preferintele tale sau in functie de reteta pe care vrei sa o prepari. In general, cele mai potrivite ciuperci pentru sote sunt ciupercile de padure, deoarece aceasta reteta necesita mai multa consistenta.
Atunci cand alegi ciupercile trebuie sa ai grije de provenienta acestora. Cauta ciuperci crescute organic sau cultivate in mod natural, pentru a evita orice arome chimice si substante nocive.
II. Curatarea si Pregatirea Ciupercilor
Una dintre cele mai importante etape in preapararea soteului de ciuperci este curatarea lor. Foloseste un burete umed si un prosop de hartie sau o bucata de stofa, pentru a le curata fara sa le speli.
Nu este nevoie sa speli ciupercile, deoarece acestea absorb multa apa si pot afecta gustul soteului. In plus, stropirea lor cu apa poate face ca siropul pregatit mai tarziu sa nu ia consistenta dorita.
In clatirea ciupercilor ar trebui sa amesteci sare de lamaie, lamaie sau usturoi, daca doresti sa le dai mai multa aroma. Pe langa asta, poate fi bine sa le taie si in bucati mai mici, pentru a se incalzi mai repede.
III. Alte Ingrediente necesare
In plus fata de ciuperci trebuie sa ai in vedere si urmatoarele ingrediente pentru un sote perfect de ciuperci:
- 2 cani de vin alb și/ sau o jumatate de ceasca de suc de lamaie
- 3-4 catei de usturoi
- 2 cepe mici
- Ulei de masline
- Sare si Piper dupa gust
- O jumatate de lingurita de oregano
- 1 lingura de unt
- 50 de grame de unt (optional)
- 2-3 linguri de abur de smantana (optional)
- 3-4 firegarlic verde
IV. Pasii necesari in Prepararea Soteului
-
Puneti ciupercile curatate intr-o tigaie. Adauga peste acestea ulei de masline, sare si piper, cateii de usturoi taiati felii si ceapa. Amesteca si lasa pe foc slaba, acoperit timp de 10-15 minute.
-
Adauga peste ciuperci vinul alb, daca folosesti, si lasa sa dea in fiert timp de aproximativ 5-7 minute, amestecand bine. Scoate tigaia de pe aragaz si lasa sa se raceasca.
-
Incorporeaza untul si smantana, amestecand bine, si adauga oregano si patrunjel sau orice alta ierbura aromata ai la indemana. Lasa sa clocoteasca timp de inca 5 minute, apoi adauga sucul de lamaie in tigaie.
-
Da soteul de ciuperci pentru ultima data in fiert si lasa sa se raceasca. Serveste sote de ciuperci perfect cu un sos de smantana si/ sau iaurt, musai sa-l savurezi alaturi de paine proaspata!
Sote-ul de ciuperci este una dintre cele mai populare retete rapide care se prepara iarna. Datorita simplitatii sale in preparare si numarului redus de ingrediente necesare, aceasta este o alegere usoara pentru zilele ploioase.
Daca urmezi pasii prezentati mai sus vei reusi sa prepari un sote delicios si gustos, pe care sa-l servesti alaturi de paine proaspata sau cartofi. Toarna si cateva picaturi de ulei de masline peste preparat si vei obtine o savoare extraordinara!