Sote de ciuperci este un deliciu usor de pregatit, care contine ciuperci gatite, ce pot fi consumate ca o mancare din momentele de relaxare sau servite cu fripturi, pui sau peste. Odata ce stii cum sa pregatesti un gustos si, uneori, absolut delicios sote de ciuperci, este greu sa renunti la acest preparat.
I. Cum sa preparam sote de ciuperci?
Sotele de ciuperci nu sunt doar delicioase, ci si usor de preparat. Iata cum:
A. Ingrediente pentru sote de ciuperci
Pentru 4 persoane, cand pregatiti sote de ciuperci, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
-
750 g ciuperci
-
O ceapa
-
2 catei de usturoi
-
3-4 linguri de ulei
-
2-3 linguri de faina
-
2-3 frunze de dafin
-
Un praf de sare si piper, dupa gust
B. Pregatirea ingredientelor
-
Curatati ciupercile si taiati-le felii subtiri.
-
Taiati ceapa julienne sau taiati-o pe jumatate si feliati-o in bucati mici.
-
Taiati usturoiul pe jumatate.
-
Amestecati faina si sarea in bolul cu ciuperci. Adaugati apoi sare si piper, dupa gust.
-
Taiati frunzele de dafin.
C. Preparam sote-ul de ciuperci
-
Intr-o tigaie, incalziti uleiul si adaugati ceapa. Gatiti ceapa pana devine stiulta.
-
Adaugati si ciupercile pregatite, amestecand-o bine. Acoperiti tigaia si lasati sa fiarba la foc mic, timp de 10-12 minute.
-
Adaugati usturoiul, amestecandu-l bine in tigaie.
-
Adaugati faina si amestecati-o bine.
-
Lasati sote-ul sa fiarba timp de 5 minute, pana se ingroasa.
-
Adaugati frunzele de dafin, amestecand-o bine. Acoperiti tigaia si gatiti inca 5 minute.
-
Ganditi sote-ul si amestecati-l bine.
II. Sfaturi pentru prepararea unui sote de ciuperci delicios
A. Alege ciupercile potrivite
Atunci cand pregatiti sote de ciuperci, alegerea ingredientelor potrivite face diferenta intre o masa nereusita si chiar un deliciu. Cea mai buna optiune ar fi sa folositi ciuperci proaspete. Adauga si ciuperci comestibile cat mai multe, cum ar fi fetele de padure sau ghebe.
B. Sote-ul trebuie sa fiarba
Fiind o mancare usor de preparat, urmatoarea reteta pe care o pregatim necesita fierbere. Aceasta fierbere are un rol important in crearea unui sote de ciuperci delicios. Gatiti complet toate ingredientele, timp de 10-15 minute, la foc mic, astfel incat sa obtineti un sos cremos foarte aromat.
C. serviti cu garnituri alese cu grija
Sotele de ciuperci sunt excelente cand sunt servite alaturi de diverse garnituri. Poti sa servesti acest deliciu alaturi de piure, cartofi fierti, orez sau paste. Pentru cei care prefeara oarecum o varianta moderna a acestui preparat frumos, sote de ciuperci va fi foarte buna la felul principal.
III. Patru retete de sote de ciuperci
A. Sote de ciuperci cu smantana
Ingrediente necesare:
• 2 tăvăi ciuperci
• Una cana smantana
• 3-4 linguri de unt
• O lingura de zahar brun
• 1-2 linguri ulei de masline
• 2 catei de usturoi
• Un varf de cutit de sare si piper
Instructiuni:
-
Taiati ciupercile cuburi de 2 cm.
-
Intr-o tigaie, incalziti untul si adaugati ciupercile. Gatiti pana se inmoaie.
-
Adaugati usturoiul, sarea si piperul. Amestecati bine.
-
Adaugati apoi smantana si uleiul de masline.
-
Gatiti amestecul timp de 3-4 minute.
-
Adaugati varful de cutit de zahar brun.
-
Gatiti inca 5-7 minute.
-
Sote-ul de ciuperci cu smantana este gata. serviti-l cald.
B. Sote de ciuperci cu usturoi
Ingrediente necesare:
• 2 tăvăi ciuperci
• 4 catei de usturoi
• 3-4 linguri de ulei
• 1-2 linguri suc de lamaie
• 1-2 linguri sos soia
• Un varf de legatura de patrunjel
• O lingura de zahar brun
• De sare si de piper
Instructiuni:
-
Taiati ciupercile in bucatele mici.
-
Intr-o tigaie, incalziti uleiul, apoi adaugati ciupercile. Gatiti pana se inmoaie.
-
Adaugati usturoiul, suc de lamaie si sosul de soia. Amestecati bine.
-
Samdranati, amestecati, sare si piper, dupa gust.
-
Adaugati si zaharul brun.
-
Gatiti amestecul timp de 4-5 minute.
-
Transferati sote-ul de ciuperci cu usturoi in farfurie, presarati patrunjel verde tocat marunt, si serviti cald.
C. Sote de ciuperci zbangute
Ingrediente necesare:
• 3 tăvăi ciuperci
• O ceapa
• 2 catei de usturoi
• O lingura de unt
• Un varf de cutit de fulgi de chilli
• O lingura de susan
• De sare si piper, dupa gust
Instructiuni:
-
Taiati ciupercile cuburi de 2 cm si ceapa fin.
-
Intr-o tigaie, incalziti untul, apoi adaguati ceapa si usturoiul. Gatiti pana se inmoaie.
-
Adaugati ciupercile si amestecati-le bine.
-
Mangaie-le usor cu o spatula pentru a le zbangui.
-
Adaugati fulgii de chilli.
-
Strecurati substantial apoi gatiti timp de 2-3 minute, pana permiteti legumele sa se inmoaie si sa absoarba toate aromele.
-
Presarati Susan peste sote