Cum se prepara Galustele din Gris
Galustele din gris reprezinta o prajitura traditionala, usor de pregatit acasa, prezenta in orice bucatarie din Romania. Caracterizat prin gustul satios, aromat de gris, textura hiper-moale si ispititoare si numeroasele variante de umplutura, gata sa se asorteze fiecarui gust in parte, acesta este perfect pentru orice ocazie sau cadoul gastronomic.

Iata cum sa pregatesti o portie delicioasa, ce iti va aminti de bunicile si bucataria lor traditionala!

Ingredientele Necesare

Pentru prepararea galustelor din gris, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de gris
  • 2 cani de apa
  • 2 lingurite de sare
  • 4 cani de faina
  • 2 linguri cu ulei
  • un ou
  • putina faina pentru framantat

Umplutura:

  • 1 lingura de branza de vaci
  • 1 lingura de unt
  • 2 linguri de smantana
  • 1 lingurita de suc de lamaie
  • Un praf de sare
  • Ciuperci, ciuperci uscate sau carne, in functie de preferinte

Instructiuni de Preparare

Pasul 1: Ingredientele

Incepe prin amestecarea grisului, a apei si a sarii intr-un vas mare. Adauga faina, pana cand obtii un aluat dulce, omogen si apoi incorporeaza uleiul si oul. Amesteca bine si apoi adauga si faina necesara pentru framantat. Framanta pana cand obtii un aluat neted, care se desprinde usor de pe vas. Lasa aluatul la odihnit, intervalul de timp recomandat fiind 25-30 de minute.

Pasul 2: Umplutura

Amestecul pentru umplutura trebuie pregatit si separat. Intr-un bol mic, pune untul, branza de vaci si smantana si amesteca-le bine, apoi adauga suc de lamaie si sarea. Daca doresti sa adaugi si ciuperci, ciuperci uscate sau carne, pregateste-le dinainte, fiindca mai tarziu nu vei mai avea timp pentru asta.

Pasul 3: Asamblarea Galustelor

Taie aluatul in bucatele mai mici si imparte-le in mod egal. Intinde-le usor, cu un sucitor sau cu mainile, pana capata forma unui disc. Pune o lingura cu umplutura in mijlocul discului si apoi strange marginile de jur-imprejur, astfel incat sa obtii margini bine adunate.

Pasul 4: Fierbe Galustele

Fierbe galustele intr-o oala in care ai pus 1 litru de apa si 1 lingurita de sare. Cand incep sa se ridice la suprafata, sunt gata! Scoate-le cu grija din apa, lasand-le sa se scurga de excesul de apa.

Servire

Galustele pregatite se servesc fierbinti sau calde, cu putina margarina, pentru a le da un gust mai dulceag. Fiecare poritie poate fi usor condimentata cu cimbru, marar, sau orice alt condiment preferat. Sunt atat de delicioase incat le vei savura cu toata incantarea!

Galustele din gris sunt delicioase si foarte usor de pregatit. Prepararea lor nu presupune prea multa munca sau timp, insa pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa urmezi instructiunile cu atentie, pas cu pas. Fa-ti o porție și vei deveni un adevarat bucatar!