Cozonacul moldovenesc reprezinta una dintre cele mai importante instantanee alerii bucatariei la mijlocul sezonului de sarbatori de iarna. Fie ca este vorba despredeseuri albicioase, deseuri presarate cu nuci sau chiar cozonaci umpluti cu crema, cozonaculpar sa ofere amintirea vesnica a sarbatorilor. Intr-adevar, acesta poate fi pregatit destul de usorincercand sa adaugi o nota proprie meseriei. Iata cum se poate pregati un cozonac moldovenesc gustos si pufos.
Ingrediente pentru Cozonac Moldovenesc
Pentru pregatirea cozonacului moldovenesc ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 300 g zahar tos
• 10 g sare
• 65 g drojdie uscata
• 400 g faina speciala pentru cozonac
• 500 ml lapte caldut
• 2 oua
• 100 g unt topit
• 200 ml ulei
• Pentru ornat: seminte de susan, stafide, alune
• Pentru umplutura: crema de ciocolata, fructe uscate, bucati de ciocolata
Procesul de pregatire al cozonacului moldovenesc
Pregatirea cozonacului se realizeaza in doua etape importante- prepararea aluatului pentru cozonac si coptul acestuia.
- Pregatirea aluatului pentru cozonac
Pentru pregatirea aluatului se mixeaza zaharul tos cu sarea si drojdia uscata astfel incat sa obtii o pasta crudoasa. Apoi, adauga faina si laptele caldut si omogenizeaza foarte bine. Adauga apoi si ouale, untul topit si uleiul si amesteca. Aluatul ar trebuis sa fie suficient de elastic incat sa se poata impaturea si sa creasca.
Las aluatul intr-un loc cald pentru a se dubla volumul si orneaza-l pe mijloc cu seminte de susan, stafide sau alune.
- Coacerea cozonacului
Imparte aluatul in doua parti egale si formeaza doua bile tari din care se realizeaza lungi suluri. Intinde fiecare sul respectiv, pune in mijloc umplutura si intinde. Realizeaza un sul lung si aranjeaza-l intr-o forma rotunda astfel incat sa se obtina forma clasica a cozonacului.
Tot ce mai urmeaza este coptul propriu-zis al acestuia, care se realizeaza la o temperatura de 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. Pentru a fi sigur ca cozonacul s-a cojit complet, baga-l cu grija cu o scobitoare.
Consultira si Discutii Despre Cozonac
Daca doresti sa inveti mai multe despre pregatirea cozonacului moldovenesc, atunci cea mai buna optiune este sa urmezi un curs de gatire traditionala moldoveneasca. Aici, poti invatacum sa prepari aceste delciuri traditionale la un nivel mai avansat, precum si alte retetedelicioase din toate colturile tarii.
Oricum, consulta despre prepararea cozonacului si discuta cu prietenii, familiaanumitei persoane mai experimentate in pregatirea retetelor ca aceasta. Spune-leincotro vrei sa mergi cu gatitul si experimenteaza pana sa gasesti cozonaculideal.
Performanta Perfecta a Cozonacului
Cel mai important lucru atunci cand vorbim despre pregatirea unui cozonac deosebit de bun, este ca acesta sa-si pastreze consistnata pufoasa in interior, sa aiba partea de deasupra rumena si sa se taie frumos.
Este important sa nu-l lasi sa se raceasca prea tare, mai ales daca este umplut cu crema sau alte umpluturi. Pregateste cozonacul inainte de a merge la masa si serveste-l caldut.
Sfaturi si Tipuri de Ingrediente pentru Cozonac
Exista mai multe moduri de a servi cozonacul, dar o varianta la fel de interesanta este sa folosesti bucati de ciocolata sau alte tipuri de creme. Exista si mai multe tipuri de condimente pe care le poti adauga pentru un plus de savoare; unul dintre acestea este vanilina, care adauga un gol dulce deliciu.
Puteti incerca de asemenea sa folositi seminte de susan, alune, stafide sau chiar alte tipuri de nuci de padure pentru un plus de savoare si textura.
Servirea Cozonacului
Dupa ce ai pregatit un cozonac moldovenesc pufos si delicios, nu trebuie sa-l servesti fierbinte. Foloseste intotdeauna un cutit bine ascutit pentru a taia bucatile si foloseste o farfurie curata pentru a prezenta productia.
Cozonacul se consuma bine numai caldut, ceea ce ii ofera o textura extraordinara care se unitizeaza de minunat cu prajiturile si deserturi.
In concluzie, pregatirea unui cozonac gustos si pufos poate sa fie refuza grea de echilibru, credinta si entuziasm. Chiar daca se poate oricand comanda un cozonac prospetime si gustos, este intotdeaunasatisfactia mai mult decat speciala pregatind chiar tu un cozonac delicios. Asadar, preparare cozonacului cu curajul si perseverenta si obtine cea mai deosebita experienta de gatit.