Ciorba de dovlecei, un clasic al bucatariei traditional romanesti este o reteta rustica, simpla si versatila, care ofera prin simplitatea sa un plus de gust si aromă. Manbriul principal al acestei ciorbe e dovlecelul, leguma prezenta in intreaga vara in piata si gradinile familiilor. Din cind in cind, poti fi ispitit sa gatesti ciorba de dovlecei chiar si in alte sezoane, cind leguma este disponibila in supermarketuri, mai ales pentru ca selectia zonală si-a extins varietatea.

Ingrediente si ustensile

Pentru o ciorba de dovlecei, vei avea nevoie de:

  • 2-3 dovlecei
  • 200 gr pasta de tomate
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare
  • 2 cartofi
  • 100 gr mazare
  • Verdeata proaspata pentru garnitura (patrunjel, marar, etc.)
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte
  • Cimbru
  • Ustensile: cratita, lingura de lemn, lingurita, castron si tocator.

Instructiuni pas cu pas pentru reteta ciorba de dovlecei

  1. Pregateste ingredientele

Pentru a pregati ciorba de dovlecei, primul pas este sa pregatesti ingredientele:

  • Ceapa se cisteste si se taie marunt,
  • Acelasi lucru se intampla si cu cartofii, dovleceii si verdeata pentru garnitura,
  • Mazarea se spala dupa cum este indicat pe ambalaj.
  1. Gateste ciorba

Dupa ce ai pregatit ingredientele, incepi sa gatesti ciorba de dovlecei.

  • Pui cratita pe aragaz si ai grija sa adaugi uleiul de masline, ceapa si dovleceii curatati si tocati marunt. Pune-le pe foc si gateste-le pana ce se inmoaie,
  • Apoi adauga mazarea si cartofii taiati si amesteca-le bine,
  • Turna in cratita toata pastal de tomato si adauga sare dupa gust,
  • Acopera cratita cu un capac si lasa totul sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute,
  • Intre timp, pune faina intr-un castron si adauga laptele peste ea si amesteca,
  • Turna compozitia de lapte si faina in cratita.
  1. Servire

Scoate la final ciorba de dovlecei de pe foc si adauga la ea cimbru si verdeata pentru garnitura.

  • Umple fiecare bol cu ciorba si serveste-o insoţită de o felie de pâine prăjită sau lipie.

Alte variante de ciorba de dovlecei

Exista o mulţime de retete de ciorba de dovlecei, mai clasice, mai rustice sau mai sofisticate, care te pot tenta sa incerci ceva nou din cand in cand. Iata cateva variante delicioase care te pot inspira in prepararea ciorbei:

  • Ciorba de dovlecei cu cartofi si morcovi
  • Ciorba de dovlecei cu orez
  • Ciorba de dovlecei cu smântâna
  • Ciorba de dovlecei cu ou ochiuri
  • Ciorba de dovlecei cu carne de porc

Conservele de dovlecei

Conservele de dovlecei reprezinta o modalitate rapida si foarte gustoasa de a pregati ciorba, în special daca sezonul este scurt sau ai un timp limitat. Exista mai multe moduri in care poti folosi conservele de dovlecei pentru a prepara ciorba, de la ciorba simpla la multe alte variante.

Iata cateva retete simple pentru a folosi conservele de dovlecei pentru a pregati ciorba:

  1. Ciorbă de dovlecei cu ou ochiuri

    • Ingrediente: o conserva de dovlecei, sare, o lingura de suc de lamaie, 2 linguri ulei de masline, 1- 2 ou, 1 ceapa mica taiata marunt, felii de telina (optional).
  • Mod de preparare: Pune ceapa la calit cu sare si ulei de maslinein o oala. Adauga conservele de dovlecei si telina feliie si lasa sa fiarba 10-15 minute. Intre timp bate oul cu sare, suc de lamaie si jumatate de pahar de apa rece, apoi adauga-l peste ciorba si lasa sa mai fiarba 5 minute.
  1. Ciorbă de dovlecei cu carne

    • Ingrediente: carne tocata, ceapa verde, praz, 1 conserva de dovlecei, 500 gr de legume tocate, sare, piper, cimbru.
  • Mod de preparare: Caleste ceapa in ulei de masline si adauga carnea tocata. Lasa-o sa se patrunda bine si apoi adauga prazul. Adauga in oala si legumele tocate. Lasa sa se gateste la foc mic 10 minute, apoi adauga conservele de dovlecei si condimentele. Lasa sa mai fiarba 10-15 minute.
  1. Ciorbă de dovlecei cu cartofi

    • Ingrediente: 3 cartofi, 1 conserva de dovlecei, ceapa, legume de sezon, sare, piper, cimbru.
  • Mod de preparare: Poti pregati aceast ciorba in cateva etape. Intai caleste ceapa in ulei. Adauga cartofii taiati cuburi si legumele de sezon. Lasa sa se patrunda bine, apoi adauga conservele de dovlecei si condimentele. Acopera cratita cu un capac si lasa sa fiarba la foc mic 20-30 minute.

Cum sa stii ca ciorba e gata

Ingredientele de baza, cum ar fi cartofii, mazarea si dovleceii ar trebui sa fie gata cand cotorba de dovlecei e gata. In plus, odata ce ai amestecat faina cu lapte, ar trebui sa vedea la suprafata cratitei crosete delicate si sa simti aroma condimentata.

Retete cu ciorba de dovlecei

Dincolo de retetele traditionale, poti folosi ciorba de dovlecei pentru pregatii si alte preparate rafinate din bucatarie, cum ar fi pireurile, tarte sau supe.