In ziua de astazi exista mai multe optiuni pentru un CV. Fie ca esti in cautarea unui job, vrei sa-ti schimbi cariera sau pur si simplu vrei sa-ti valorifici aptitudinile in alte scopuri, CV-ul tau trebuie sa fie optimizat pentru a capta atentia angajatorului potrivit. In acest articol te vom directiona prin procesul de creare a unui CV care sa faca exact treaba pentru care a fost creat.

Ce este un CV?
CV-ul (Curriculum Vitae) este un document scris care prezinta un résumé al experientei dvs si aptitudinilor relevante in scopul obtinerii unei anumite pozitii profesionale. Un CV bine structurat poate fi esential in demostrarea competentelor si a distinctiei tale fata de alti candidati cu aceleasi calificari.

Cum sa faci un CV?

Pasul 1: Intelege scopul
Intelegerea scopului si a obiectivelor este esentiala atunci cand vine vorba de crearea unui CV. Acesta ar trebui sa reflecte in mod direct scopul stabilirii candidaturii la anumite joburi. Este, de asemenea, necesar sa faceti un document care tine cont de ce anume este solicitat pentru anumite pozitii profesionale si cum ar putea constitui un plus fata de ceilalti aplicanti.

Pasul 2: Alege modul general
Exista mai multe moduri in care un CV poate fi prezentat. Exista 3 tipuri principale, printre care gasim:

• Cronologic – acest mod de CV prezinta trecutul si prezentul dvs profesional si se concentreaza pe o succesiune cronologica a posturilor pe care le-ai avut si a responsabilitatilor asumate.
• Obiectiv – acest tip de CV se orienteaza spre realizarile dvs si le prezinta in mod specific prezentandu-va mai intai pentru a capta atentia angajatorului
• Functional – acest tip de CV se bazeaza mai degraba pe experienta, setul de abilitati si activitatile relevante asociate unei cariere si este mai putin axat pe trecut, angajati si joburi.

Pasul 3: Angajati un writing service profesional
Unii scriitori profesionali sau specialisti in scriere CV-uri pot ajuta sa realizati un document complet care sa va puna in valoare candidatura. Un asemenea serviciu poate include o discutie initiala, o selectie de cuvinte cheie si o abordare personalizata a resurselor tale profesionale.

Pasul 4: Scrieti un rezumat personal
O descriere breve si informativa a carierei si a abilitatilor tale poate fi foarte folositoare in constructia unui CV performant. Un rezumat personal, formulat intr-un mod profesional, va poate ajuta sa prezentati intr-un mod concis informatiile personale esentiale, precum si experienta in domeniu si realizarile anterioare.

Pasul 5: Include sectiuni relevante
Bineinteles, primare este includerea sectiunilor esentiale precum istoricul profesional, experienta anterioara relevanta, educatia si abilitatile. Pentru acestea, detaliile au o importanta deosebita atunci cand vine vorba de interactiunile cu angajatorii si de dictarea alegerea lor de angajare.

Sectiuni ale CV-ului:
• Istoricul profesional – trecutul profesional este unul dintre cele mai importante elemente ale unui CV si ar trebui sa fie construit in functie de scopul candidaturii.
• Experienta anterioara relevanta – aceasta sectiune trebuie sa faca ca CV-ul tau sa fie mai accesibil pentru angajatorii prin prezentarea experientei tale sau a partilor relevante ale acesteia.
• Educatia – aceasta sectiune trebuie sa rezume toate educatiile si cursurile pertinente.
• Abilitatile – abilitatile organizatorice si personale vor ajuta la prezentarea abilitatilor tale profesionale si a competentelor tale interna.
• Activitatile extra profesritale si competentele – aceasta sectiune trebuie sa prezinte orice activitate non-profesionala si abilitatile specifice.

Pasul 6: Detalii si informatii
Dupa ce sectiunile principale sunt construite, CV-ul tau ar trebui sa contina informatii personale relevante si detaliile personale care sa-i informeze pe angajatorii tai despre activitatile tale, gandirea ta si profilul profesional.

• Angajatorul trecut – numele angajatorului trecut trebuie sa reflecte postul pe care l-ati avut, cu certificari si locatii.
• Competente si aptitudini – experienta dvs trecuta si abilitatile sunt factori determinanti in preselectia pentru un job.
• Date de contact – adresa, email-ul si numarul de telefon trebuie sa fie incluse.
• Referenti – includeti personal sau profesionisti care sa v-o recomande.

Pasul 7: CV gata
Cand CV-ul dvs este finalizat, asigurati-va ca ati verificat toate informatiile si detaliile acestuia. Corectati orice erori sau greseli de ortografie. Asigurati-va ca toate informatiile si detaliile sunt actualizate si actuale.

Un CV poate fi un factor decisiv in obtinerea unui job si trebuie sa reflecte cine sunteti, experienta si aptitudinile dvs. Procesul de construire a unui CV poate fi destul de complex, dar folosind aceste 7 pasi, toti aplicantii pot obtine un document remarcabil si performant. Asigurati-va ca cititi si asimilati totul despre modul de creare a unui CV si aveti succes!