În general, maioneza este condimentul versatil pe care mulți dintre noi îl folosim pentru a condimenta preparatele – sandvișuri, salate de legume și chiar preparate principale – și îmbogăți gustul acestora. De obicei, maioneza gata preparata din magazin poate fi preparata relativ repede acasa, datorita ingredientelor pe care le aveti deja in casa. Iata pasii de urmat pentru obtinerea unei maioneze delicioase, acasa, in cateva minute.
I. Cum se prepara Maioneza acasa?
Maioneza poate fi preparata rapid acasa, datorita ingredientelor usor de procurat. Iata cateva ingrediente pe care le aveti nevoie:
- 1 ou
- 2 linguri de mustar
- 2-3 linguri de oțet sau suc de lamaie
- Un varf de sare
- 2-3 linguri de ulei de masline
- Aproximativ 300 ml ulei vegetal, de arahide sau de cocos
V. Prepararea Maioneza
-
Prima data, puneti oul intr-un castron. Apoi, adaugati sarea, mustarul, oțetul sau sucul de lamaie si amestecati bine pana se incorporeaza.
-
Adaugati apoi 1-2 linguri de ulei de masline si continuati sa amestecati. Daca doriti, puteti adauga sau scadea cantitatea pentru a obtine un gust mai sau mai putin proaspat si acrisor.
-
Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele, incepeti sa adaugati uleiul, cate 1 lingura si amestecand continuu. Se recomanda adaugarea mai lenta a uleiului pentru a evita separarea sau caderea maionezei.
-
Continuati sa adaugati uleiul, in cantitate mica, pana cand obtineti consistenta dorita. Puteti obtine o maioneza fina si ușoara, daca adaugati mai mult ulei. Daca doriti o maioneza mai densa, puteti adauga mai putin. Nunuati bine pentru a convinge ca s-a incorporat bine si amestecati ingredientele foarte bine.
-
Lasati sa se raceasca si apoi serviti.
VI. Cum se pastreaza Maioneza?
-
Maioneza preparata acasa nu va dura foarte mult, deoarece nu contine conservanti.
-
Chiar si atunci cand este pregatita corect, maioneza nu se va pastra mai mult de 2 sau 3 zile.
-
De aceea, este important sa va asigurati ca preparati cantitatea potrivita in fiecare zi.
-
Daca doriti sa pastrati ceva in plus, puteti congela maioneza in recipiente mari pentru a economisi spatiu.
-
Daca doriti sa prelungiti durata de pastrare a maionezei, este adesea posibil sa adaugati condimente sau alte ingrediente cum ar fi usturoi, ceapa, ardei iute si chiar alte culturi de bacterii probiotice.
VII. Alte retete si variatii
-
Maioneza cu Ulei de Avocado: Uleiul de avocado poate fi folosit pentru a prepara o maioneza mai sanatoasa, mai usoara si mai naturala.
-
Maioneza cu Iaurt si Usturoi: Aceasta reteta se prepara foarte repede si adauga mai multa textura maionezei.
-
Maioneza cu Miere si Usturoi: Aceasta reteta adauga aroma si gustul de ierburi, sosul fiind intarit de miere si un contrast intre ulei si lapte.
-
Maioneza cu Smantana si Chives: Aceasta reteta adauga o aroma lucioasa si un dulce-amarui, perfect pentru salate de legume.
Maioneza poate fi preparata acasa intr-un mod foarte simplu si rapid, folosind ingrediente obisnuite din bucataria noastra. Maioneza se poate folosi pentru produsele de cofetarie sau chiar si pentru preparatele principale si are la baza un amestec simplu de ulei si ou. Puteti adauga condimente, ierburi aromate si chiar si alte ingrediente pentru a obtine rezultate variate. Prepararea maionezei va fi mai rapida si mai simpla decat s-ar putea crede. Maioneza preparata acasa nu va dura foarte mult, deci este foarte important sa pregatiti cantitatea potrivita pentru fiecare zi. Cu putina experienta si cu cateva retete simple, veti fi gata sa savurati acasa o maioneza delicioasa, cu totul naturala.