Cum se face iaurtul de casa? Ca sa te bucuri de iaurt delicios facut doar din ingrediente 100% naturale, fabricat acasa cu un efort minim, iata informatiile pe care trebuie sa le stii.

Iaurtul a devenit unul din produsele cele mai apreciate, mai ales in randul celor care tin diete sanatoase si hrana naturala. Acest aliment sanatos poate fi facut si acasa, folosind ingrediente simple si naturale. In acest articol iti vom explica pas cu pas, cum faci iaurtul in casa.

Utilaje necesare si ingrediente pentru iaurtul de casa

Pentru a prepara iaurtul in casa, ai nevoie de cateva recipiente si un robot de gatit sau blender.

Recipientul sau cosul unde vei pastra iaurtul finit, ar trebui sa fie rezistent la caldura si usor de curatat. Ai nevoie de unul care poate fi inchis si acoperit – de exemplu, un castron de sticla sau un vas ermetic cu capac.

Daca lucrezi la masina de gatit, ne uitam si la partea de incalzire. Exista cluburi speciale care pot fi cumparate la un pret accesibil, fie din supermarket-uri, fie din magazinele de profil. Prețurile incep de la circa 20 dolari și ajung la mii de dolari, in functie de tipul de robot si de performantele sale.

Apoi ai nevoie de ingredientele. Pentru iaurtul de casa, ai nevoie de urmatoarele:

  • 2 cani lapte;

  • 2 linguri culturi lactice microbiotice;

  • 2 linguri sirop de zahar (optional);

  • 1 lingura faina de orez (optional).

Metode de preparare a iaurtului de casa

Metoda 1 

– folosind un robot de gatit

Pasul 1. Incalzeste laptele.

Pune-l in robot de gatit si mixeaza-l la viteza cel mai inalta timp de cinci minute.

Pasul 2. Adauga culturile lactice.

Incalzeste-le pana la o temperatura de 40 de grade Celsius si amesteca-le in laptele topit in prealabil.

Pasul 3. Adauga siropul de zahar si faina.

Amesteca ingredientele la viteza cea mai mica.

Pasul 4. Lasa sa se raceasca.

Lasa iaurtul sa se raceasca la temperatura camerei, timp de aproximativ 3 ore.

Pasul 5. Incalzeste din nou.

Incalzeste iaurtul la 50 de grade Celsius timp de aproximativ o ora.

Pasul 6. Lasa sa se raceasca din nou.

Lasa iaurtul sa se raceasca la temperatura camerei, timp de cinci ore. Acest proces trebuie sa se repete de 3-4 ori.

Pasul 7. Lasa-l la rece.

Dupa ce procesul de racire s-a terminat, iaurtul poate fi transferat in recipientul pentru pastrare si asezat in frigider.

Metoda 2

 – fara un aparat de facut iaurt

Pasul 1. Incalzeste laptele.

Incalzeste laptele la temperatura camerei, amestecandu-l periodic.

Pasul 2. Lasa sa se raceasca.

Lasa laptele sa se raceasca pana la temperatura de 40 – 43 de grade Celsius. Acest lucru poate dura de la 30 de minute pana la o ora.

Pasul 3. Adauga culturile lactice.

Amesteca culturile lactice cu laptele.

Pasul 4. Incalzeste din nou.

Incalzeste iaurtul la 50 de grade Celsius timp de aproximativ o ora.

Pasul 5. Lasa sa se raceasca din nou.

Lasa iaurtul sa se raceasca la temperatura camerei, timp de cinci ore. Acest proces trebuie sa se repete de 3-4 ori.

Pasul 6. Lasa-l la rece.

Dupa ce procesul de racire s-a terminat, iaurtul poate fi transferat in recipientul pentru pastrare si asezat in frigider.

Avantajele iaurtului facut in casa

Prin prepararea iaurtului acasa poti controla compozitia finala, punand cat mai putin zahar si aditivi artificiali. Este si mai ieftin decat cel cumparat din magazin si stii exact in ce iti bagi mana.

Iata mai jos cateva repere sau beneficii de care te poti bucura daca optezi sa faci iaurt acasa:

  • Economii – iaurtul de casa costa mult mai putin fata de cel cumparat din magazin.

  • Versatilitate – poti adauga la componentele deja mentionate si fructe, miere, scortisoara, vanilie etc., oferind astfel diverse gusturi si aromatizari.

  • Eficienta – se poate pregati cu putina efort in proportie de 9-13 ore, din momentul in care pornesti procesul de incalzire pana se ajunge la un produs finit.

  • Exceptional – rezultatul obtinut prin prepararea iaurtului acasa este mult mai elegant si cremos.

Cum poti servi iaurtul de casa

Iaurtul de casa poate fi servit ca atare sau ar putea fi adaugat intr-o multitudine de preparate. Iata cateva sugestii si idei:

  • Salate, de exemplu salata de ton si avocado cu iaurt de casa.

  • Smoothies, poti obtine satisfactia nutritionala de care ai nevoie intr-o singura gura.

  • Deserturi, poate fi combinat cu fructe si condimente, precum scortisoara, vanilie sau pudra de cacao.

  • Budinci si clatite, este unul dintre ingredientele cele mai sanatoase folosite in prepararea de morcovi sau clatite.

  • Sosuri, poti folosi iaurtul de casa in loc de maioneza, in salate sau in alte preparate.

Prezentare comparativa a metodelor de pregatire a iaurtului

Metoda 1 Metoda 2 Utilaj necesar Un robot de gatit (si cos de pastrare) Nu este necesar Timpul de preparare 9 – 13 ore 30 minute Tonuri si arome Pot fi adaugate in timpul procesului de pregatire Nu se pot adauga Ingrediente Lapte + Culturi lactice + Zahar sau faina Lapte + Culturi lactice Rezultat Produsul final este mai cremos si mai fin decat varianta din magazin Produsul final este mai gros si mai aspru decat varianta din magazin

Ce sa cumperi pentru a prepara iaurt acasa

Daca vrei sa iti pregatesti singur iaurtul acasa, iata ce trebuie sa cumperi:

  • Lapte integral sau pe baza de plante;