Ciorba lobodă este o mâncare bună şi sănătoasă care datează din secolele trecute. Această bucătărie tradiţională oferă o varietate de arome şi o mulţime de potenţiale pentru a crea o ciorbă gustoasă. În acest articol vom vorbi despre modul de preparare al celei de-a cunoscută ciorbă de lobodă, necesitatea unor ingrediente reţinute şi diferitele moduri în care puteţi prepara această ciorbă compensând arome variate.

Ce este Ciorba Lobodă?
Ciorba Lobodă sau și cunoscuta si denumita ca Lobodă Murata, este un amestec de legume proaspete și murate, preparată într-un bulion de carne sau de legume. Aceasta rețeta găzduiește o mulțime de legume proaspete sau murate și, eventual, carne proaspetă decupata si fiarta împreună cu restul ingredientelorlor.

Cum se face Ciorba Lobodă?
Pregătirea ciorbei de lobodă este relativ simplă dar la fel de importantă. Urmeaza pasii de mai jos si veti obține o ciorba recunoscuta si delicioasa.

  1. Selectarea ingredientelor
    Ingredientele pot varia in functie de gust în această rețetă. Cel mai bine ar fi să aveți în vedere următoarele:

• 2 cepe
• 1 morcov
• 2,000 de grame de fasole albă
• 1țelină
• 2 capătăneye
• 2 căni de bulion sau supă
• 2 linguri de smântână
• 2 linguri de măsline
• 2 linguri de ulei
• Patrunjel
• O lingură de sare

  1. Spălarea legumelor și pregătirea lor
    Este important pentru a evita vreo infecție bacteriană, sa fie necesar să se spală legumele pe care le folosiți în această rețetă. Apoi, taiați legumele în bucăți sau julieni, după cum preferați.

  2. Fierberea legumelor
    În apă clocotită, adăugați ceapa, morcovul, țelina, fasolea albă și capătăniile. Lăsați-o să fiarbă timp de 30 de minute sau până când toate legumele sunt gata.

  3. Adăugarea abandonului și a condimentelor
    După ce legumele s-au fiert, adăugați bulionul, smântâna, uleiul măslinei și sarea. La sfarsit, presarati patrunjelul si condimenteaza dupa gust.

  4. Fierberea ciorbei de lobodă
    Lasati ciorba sa fiarba pe foc timp de 45 de minute sau pana cand atinge consistenţa dorita. Amestecaţi ingredientele constant pentru a evita lipirea sau arsura.

Servirea ciorbei de lobodă
Ciorba de lobodă se poate servi cu un sos tărcat deoarece potenţează aromat și aromele fiecarui ingredient și prezintă un plus de savoare. De asemenea, se poate servi și cu niște mămăliguță sau lipie.

Retete variate de ciorba Lobodă
Ciorba de lobodă poate fi preparata folosind ingredientele de mai jos pentru a obţine diferite arome si gusturi.

• Ciorba de lobodă cu smântână – una dintre cele mai râvnite variante de ciorbă de lobodă. Această variantă este o ciorbă bogată în aromă, care pe lângă toate legumele, conţine de asemenea şi puțină smântână, conferind în final un aspect cremos şi o aromă îmbietoare.

• Ciorba de lobodă cu afumat – această ciorbă are în vedere adăugarea ingredientelor afumate – carne de porc, carne de vită sau chiar bucăți de pește afumat. Adăugând această varietate, veți obține un gust deosebit, cu note de umami.

• Ciorba de lobodă cu carne proaspătă – aceasta este una dintre variantele mai populare de ciorbă de lobodă. Se prescurtează carnea proaspătă și se adaugă în ultima parte a gatirii. Pe langa carne, se adauga si iarba interpretata si un pic de usturoi.

Reţete vegetariene de ciorbă de lobodă
• Ciorbă vegetariană cu ceapă – Se folosește o varietate de legume proaspete și condimente, cu o cantitate adecvată de sare și piper. Este de asemenea, necesar să se limiteze cantitatea de bulion.

• Ciorbă vegetariană cu paste – această variantă se prepară tinand mereu legumele proaspete; pastele se adauga abia in ultimele 10 minute de fierbere.

• Ciorbă vegetariană cu fructe de mare congelate – această variantă se prepară punând la fiert legumele și condimentele adecvate, după care se adaugă fructele de mare congelate.

Sfaturi utile pentru prepararea ciorbii de lobodă
Datorită versatilității și multiplelor arome pe care le poate oferi, ciorba de lobodă poate fi pregătită în multe moduri și poate fi combinată cu produse alimentare variabile. Urmează câteva sfaturi utile pentru a obţine cea mai bună ciorbă de lobodă.