Ciorba loboda este un fel de mancare specific romanesc, cunoscut si apreciat in toata lumea pentru receptivitatea si gustul sau traditional. Aceasta reteta tipica este foarte versatila, simtitul mancarii difera de la un gospodar la altul, iar gustul preparatului poate fi usor modificat in functie de preferintele persoanei care-l pregateste. Ciorba are cateva ingrediente cheie care pot fi modificate, cum ar fi ceapa, smantana, sau ardeiul, care sunt adaugate dupa gust.
Cum se face ciorba loboda?
Ciorba de loboda poate fi deosebit de usor de pregatit si poate fi gatita in aproximativ o ora, oprind din timpul mai multor preparate tradionale. Exista o varietate de retete si secrete pe care trebuie sa le stii pentru a face ciorba de loboda gustoasa si savuroasa.
Ingrediente pentru ciorba loboda:
- 500g loboda curatata si taiata in bucati mici
- 200g ceapa taiata marunt
- 2 lingurite de sare
- 2 linguri de ulei
- 1 lingurita de piper
- 2 litri de apa
- Smantana si piper verde pentru gust.
Instructiuni pentru gatire:
- Incalziti uleiul intr-o cratita mare.
- Adaugati ceapa si gatiti-o timp de 5 minute pana cand devine sidefata.
- Adaugati apa si condimentele si gatiti-o inca 10 minute.
- Adaugati loboda si gatiti-o inca 15 minute.
- Adaugati smantana si piperul si gatiti-o inca 5 minute.
- Serviti ciorba calduroasa sau racita.
Cum sa adaugati aroma suplimentara
Pentru a adauga o aroma subtila suplimentara, in momentul in care ciorba se gateste, adaugati 1 sau 2 bucati de rozmarin. Aceasta nu doar ca va oferi o aroma perfecta, dar va adauga si o aroma usoara a garniturii somonului sau peintelui.
Faceti-o mai consistenta
Ciorba de loboda poate fi mai consistenta datorita adaugarii unor legume precum: rosii, conopida, cartofi, morcovi, patrunjel. Daca doriti sa cum sa lasati reteta originala, aceasta poate fi facuta mai densa prin adaugarea amidonului de porumb. Liti 1-2 linguri de amidon de porumb in 1-2 linguri de apa rece si adaugati-le in ciorba in timpul prepararii pentru a obtine o consistenta mai groasa si o aroma mai intensa.
Cum sa adaugati arome subtile
Pentru a adauga un gust subtil aromei Lobodai, adaugati 1-2 linguri de sucul de lamaie in seviciul ciorbei. Aceasta va va oferi un gust usor racoroas si aromat, fara a modifica aroma de baza a preparatului. De asemenea, puteti adauga si 2-3 linguri de otet.
Cum se serveste ciorba de loboda
Ciorba de loboda poate fi servita calda sau rece, in functie de sezon si preferinta. De obicei, ciorba se serveste cu paine si smantana. Smantana face ca acest preparat sa fie mai cremos si mai savuros, infrumusetandu-i aromele. De asemenea, se poate servi cu o felie de lamaie si frunze de patrunjel sau marar pentur a adauga un plus de aroma.
Cum sa pastrati ciorba de loboda
Ciorba de loboda se poate pastra in frigider pentru cateva zile, intr-un recipient acoperit. Aceasta mancare se poate congela, numai ca depozitarea pe termen lung poate afecta gustul acesteia.
Cum sa improspatati ciorba de loboda
Daca preferati ciorba mai consistenta, puteti adauga mai multa ceapa si sare, in functie de gust. De asemenea, puteti adauga ardei iute sau chiar mai multa smantana, pentru a intensifica aroma si a pastra consistenta preparatului.
Secrete de savurare
-
Mai intai, scufundati o lingura in ciorba si aduceti-o la buze. Lasati-o sa se raceasca putin si inspirati-o intr-o suflare, pentru a lasa un miros proaspat si savuros in gura.
-
Intotdeauna luati ciorba inainte de a manca celelalte alimente. Acest preparat va deschide sinusurile si va permite sa simtiti toate aromele mai intens.
-
Daca pregatiti ciorba de loboda in sezonul cald, luati-o rece pentru a va racori.
-
Luati-i si savurati-i aromele acompaniati cu o felie de lamaie si bucati de cartofi pe care le puteti adauga in ciorba sau servi ca parte a acesteia.
-
Bucurati-va de savoarea acestei delicioase ciorbe si savurati-o alaturi de o sticla de vin alb.
Cum sa intretineti urmele savuroase ale ciorbei
Daca aveti ramasuri de ciorba de loboda, puteti sa le pastrati prin congelare. Puneti-le in borcanele potrivite, lubrifiati vasul cu ulei si lasati la congelator cel putin doua luni. Cand sunt pregatiti pentru consum, luati-i din congelator cu cateva ore inainte de a fi serviti si adaugati-le gustarii sau ciorbei alaturi de alte legume si condimente.
Cum sa pregatiti ciorba de loboda cu ajutorul unui slow cooker
Slow cooker-ul va face intotdeauna procesul de gatire mai simplu, de aceea este un ajutor de nadejde atunci cand preparati o ciorba Loboda.
-
Taiati ceapa si asezati-o un samebling uscat.
-
Adaugati bucatile de loboda si condimentatii.
-
Adaugati 2 litri de apa.
4.Faceti din slow cooker pe modul “high” si gatiti-o timp de 3 ore. -
Cand trei ore s-au scurs, adaugati smantana si piperul verde si l lasati sa mai gateasca inca 20-30 de minute.
-
Serviti si savurati ciorba delicioasa si calda.
Ciorba de Loboda este un deliciu traditional romanesc care poate fi pregatit destul de usor si rapid. Aromele sale delicioase pot fi mult mai puternice, daca adaugati otet, sucul de lamaie, sau chiar o bucata de rozmarin.