Cand vrem sa obtinem aceeasi aromă, textura și gust delicios ca al mamei, trebuie sa stam la masa cu multa răbdare și timp. Cozonacul poate fi al tau dacă ții cont de câteva elemente importante. Aceasta textura pufoasă și delicioasă este rezultatul unei combinații perfecte de ingrediente și de îndemanare. Iata ce trebuie sa faci pentru a avea acasa un cozonac pufos și deosebit ca la mama acasa.

I. Ingredientele ideale pentru a obține un cozonac pufos

☆ Faina
Cele mai sportive cozonace se fac cu făină de grâu alb, patent 0 sau fina. Acest tip de faina are un conținut mai ridicat de gluten și îi vor da volumul necesar.

☆ Zahar
Acesta este aliatul nostru pentru a obține o textura și un gust deosebit. La o cantitate de 500-600g de faina s-ar folosi aproximativ 150g de zahar.

☆ Ulei
Se poate folosi ulei vegetal, cu proporția de 175ml la 500g de faina sau 200ml la 600g. Uleiul contribuie la pufosul cozonacului și la aroma deosebita.

☆Drojdie
Drojdia va fi cea care va permite mai rapid transformarea aluatului de cozonac din aluat in paine si ii va da cozonacului volumul necesar. Recomandat e sa folosesti drojdie instantanee, comprimat sau uscata.

☆Lapte
S-ar folosi aproximativ 200ml de lapte la maxim 500g de faina. Laptele va oferi căldură și va hidrata faina.

☆Oua
Se folosesc, cel mai des, aproximativ trei oua. Contribuie la elasticitatea și volumul aluatului de cozonac

II. Ustensile necesare

Pentu a prepara un cozonac pufos ca la mama acasa e necesar sa ai la indemana următoarele ustensile:

☆ Un vas incapator pentru a amesteca aluatul
☆ Cuțit
☆ Tava pentru cozonac
☆ 2 standuri
☆ Poşetă pentru umplutură

III. Preparare

Avem nevoie de timp si de multa rabdare pentru a pregati un cozonac pufos ca la mama acasa, caci nu e putin lucru sau cel putin necesita câteva pași delicați și îngrijiți pentru rezultatul final.

  1. Prepararea aluatului: Se pun, într-un castron interiorul pregătit anterior, câteva linguri de lapte cald și se adaugă puțin câte puțin faina, umplătoarea, zaharul și uleiul. Se amestecă totul bine cu lingura si, după ce am obținut o texturn și consistenta adecvată, se adauga restul de faina si apoi cea de secara, ambele mai încet pentru a se obține un aluat fin.

  2. Preparing for kneading: Se asaza aluatul pe o suprafață de lucru curata și se adauga ouale și drojdia. Acum e timpul sa incepem framantamul aluatului: Din varfurile degetelor se incepe modelarea aluatului creând un inel. De câteva ori se vine înapoi asupra ei și apoi se continue cu împinsul. După aproximativ 20 de minute de maiestrie a aluatului te trezești cu un aluat pufos, lipicios și elastic.

3.Fermentarea aluatului si prepararea pentru cozonac

Aganaluatul pregătit se pune intr-un vas acoperit cu o carpa curata si se lasa sa se odihneasca și sa fermenteze. Preferabil e sa lasi aluatul sa se odihneasca la temperatura camerei cam doua ore . După această perioadă se impatureste și se modelează in forma dorită.