Rugaciunea Sf. Ciprian a fost inclusa in calendarul crestininca anul 1220 si de atunci se roaga in cercurilor de credinciosi de pretutindeni. Intr-o forma sau alta, se considera ca Sfintii Parinti au celebrat aceasta rugaciune, care se spune in fiecare dimineata si seara,inca din veacul al 8-lea. Si in timp ce rugaciunea ajunge cu lunile si anii sa aiba mai multe versiuni, aceasta are radacinile in Scrisoarea Catre Diognet, scrisa de Sf. Ciprian in jurul anului 200 d.Hr.

Cu alte cuvinte, rugaciunea lui Sfantul Ciprian poate fi remarcata ca una care are o vechime impresionanta si valoare spirituala.

Ce este Rugaciunea Sf. Ciprian?

Rugaciunea Sfantului si Fericitului Ciprian a fost alcatuita si pusa in calendarul crestin inca din anul 1220, de Sfantul si Fericitul Andrei, Primul Mitropolit al Kievului, impreuna cu alte cinci rugăciuni care se roaga in fiecare dimineata si seara de la atunci si pana in zilele noastre. Intrucat rugăciunea a rezistat peste sute de ani, a prins multa tarie si credinta..

Rugaciunea este una destul de scurta si se spune de normal in cinci minute – prima parte din rugaciunea este o scurta lauda adresata lui Satan sau „stapanului intunericului”, daca vrei, in timp ce cea de-a doua parte este exaltarea lui Dumnezeu. Aici suntem chemat sa multumim si sa ne inchinam mai presus de orice putem concepe Domnului nostru.

Deoarece rugaciunea iti atrage si spiritualitatea in viata ta, vei constata ca, in timp ce vei veti reciti rugaciunea Sf. Ciprian in fiecare zi si te vei ruga cu credinta. Acesta este unul dintre beneficiile pe care acest cuvint duhovnicesc ti-l va aduce:

Cum ne poate ajuta rugaciunea Sf. Ciprian?

  1. Cuvintele rugaciunii te pot ajuta sa meditezi despre Dumnezeu și sa iti consolidezi intelegerea lui. Spunand cuvintele cu inima deschisa si gandind cu intelepciune la mesajul lor te va ajuta sa te simti si sa iti consolidezi credinta in El.

  2. Aceasta rugaciune iti aduce recunostiinta si respect fata de persoana si relatiile tale. Prin rugaciunea Sf. Ciprian vei invata sa renunti la lumea egoismului caracteristic omului modern si vei pune Dumnezeu si persoanele din preajma ta inaintea ta si a dorintelor tale.

  3. Rugaciunea te va invata sa ierti si sa te pusc la pace cu sufletul tau. Alaturi de aceasta rugaciune vei invata sa iti ierti greselile si vei gasi paceainterioara pe care nu o poti obtine altfel.

  4. Rugaciunea te va alatura si iti va da mai multa voie sa faci alegeri si sa aduci vointa lui Dumnezeu in viata ta. Aceasta rugaciune te va ajuta sa iei decizii mai bune si sa faci ce trebuie pentru a trai o viata mai sfanta.

  5. In mod particular, cuvintele rugaciunii te pot ajuta sa stai mai aproape de Dumnezeu si sa ai mai multa credinta in ceea ce face El si traiesti.

  6. Rugaciunea Sf. Ciprian ne face sa cunoastem mai bine vointa lui Dumnezeu. De asemenea, ne arata cat de puternic trebuie sa credem in El si ce provocari putem infrunta in numele lui. Iar acesta este unul dintre cele mai bune avantaje.

  7. Ne atrage catre cei mai inalte standarde la nivel moral si spiritual. Daca vrem sa ne indeplinim destinul fara riscul de a fi abatuti de la planul lui Dumnezeu, avem nevoie sa facem aceasta rugaciune cu recurrenta si sa amintim cuvintele ei cand ne simtim slabiciunile.

Ce se intampla daca nu spunem Rugaciunea Sf. Ciprian?

Fara sa facem Rugaciunea Sf. Ciprian in mod regulat, suntem deschisi la riscuri ridicate, putand sa sufere pierderi spirituale sau chiar sa ne pierdem increderea in Dumnezeu.

Acest lucru este deosebit de important pentru cei care isi lasa viata lui Dumnezeu sa-i calauzeasca pe principalele cotituri ale vietii si ale destinului lor. Cu alte cuvinte, lipsa rugaciunii ne poate face sa nu mai simtim prezenta lui Dumnezeu si sa dam peste cap experientele noastre de vietuire crestina.

Odata ce incepi sa nu mai vezi Dumnezeu in toate, este mai dificil sa te apropii de El si sa asimilezi mai mult din ucenicia traita prin rugăciune si un mod de viata bazat pe evlavie.

Final cu rugăciune

Sa fim recunoscatori ca avem aceasta rugaciune purtatoare de binecare pentru a ne inspira in calatoria spre Dumnezeu. Ea ne poate ajuta sa ne centrăm energia spirituala si sa avem mai multă credință in providential vieții noastre.

Mai exact, rugăciunea Sf. Ciprian incearca sa explice cine este Dumnezeu, sa ne arate ce reprezinta pentru noi, sa ne ajute sa facem alegeri potrivite si sa incercam sa ne apropiem desprinderii de lume. Iar aceasta este esenta rugaciunii lui Sf. Ciprian.

„Doamne, lumineaza inimile noastre cu lumina Ta, si fa-ne sa intelegem puterea & frumusetea vietii Tale. Fa sa ne deschidem inimile tale si sa ne arunci mai aproape de Tine. Dintotdeauna si pana in vecii vecilor, Amin.”