Cozonacul este unul dintre produsele de cofetărie cele mai populare și delicioase în Moldova, fiind un fel de bufet traditional servit la masa de Crăciun. Savoarea traditională respingătoare de cozonac moldovenesc uncrusty și forma mai dură și mai solidă de această prăjitură este ideală pentru băuturi calde sau ceai. Această rețetă clasică servită la masa de Paște, are un înveliș delicios și ispititoare, atât de minunat încât îți face instantaneu pofta.
Cozonacul și savoarea sa tradițională îți poate induce amintiri și recoloniza sufletul cu oricieri savoarea sa bună, lipsită de orice alt ingredient artificial. Iată încă o rețetă care să vă delecteze gustul, împrăștiind savoarea turcească în bucătărie.
Iată cum puteți prepara cozonacul moldovenesc la domiciliu, pentru a savura aromele unice și tradițiile.
Ingredientele Necesare pentru Cozonacul Moldovenesc
Pentru ingredientele de mai jos poți folosi 3-4 cani de făină pentru a obține 500-600 grame de cozonaci:
• 500-600 grame de făină
• 2-3 linguri de zahăr
• 1-2 linguri de sare
• 1 plic de drojdie uscată sau 40 – 50 grame de drojdie proaspată
• 2 ouă, de preferat bio
• 3-4 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui
• 1 cană de lapte, călduț
• 1-2 linguri cu miere sau suc de la lămâie
• Fructe uscate, nuci și stafide (opțional)
• 2 lingurițe cu esență de vanilie (opțional)
• ½ linguriță cu rădăcina de muștar (opțional)
Aceste ingrediente sunt suficiente pentru a prepara 3-4 cozonaci, cu o dimensiune normală.
Pregatirea Ingredientelor pentru Cozonacul Moldovenesc
• Pregătește mai întâi drojdia pentru aluat. Se amestecă drojdia uscată, sau proaspătă, cu o lingură cu zahăr și 2-3 linguri cu lapte călduț. Se lasa într-un loc cald pentru 10-15 minute, până când aluatul începe să crească.
• Pune în bol făina, zahărul și sarea. Adaugă apoi mierea sau suc de la lămâie, esența de vanilie și rădăcina de muștar. Amestecă toate ingredientele.
• În altă oală se omogenizează ouăle și uleiul de măsline sau de floarea soarelui. Adaugă apoi drojdia pregătită mai devreme.
• Se amestecă toate ingredientele și se adaugă făina, omogenizându-se compoziția obținută. Se formează aluatul, pe care se recomandă să îl lăsăm și să se pregătească restul componențelor.
• Fructele uscate vor fi presarate pe fundul crătorilor în care se vor coace cozonacele, într-un strat subtire. Pune în crăti și stafide și nuci pentru a adăuga savoare.
Coacerea Cozonacelor
• Intinde aluatul pe masa de lucru și taie-l în 3-4 porții.
• Învelește fiecare porție de aluat în folie alimentară și lasa deoparte pentru 20-30 minute, sau până când compoziția se dublează.
• Îndepărtează folia alimentară și îndoaie-l în cornet (formă ovala). Pune în crăti și așează cozonacul în ele.
• Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Taie ou oul pe jumătate și înveleste cu grijă cozonacele cu albușul de ou, folosind peria de bucătărie.
• Introdu cozonaca in cuptorul preîncălzit pentru 45-60 minute sau până când se bronzează frumos.
Gata! Acesta este cozonacul moldovenesc, care se poate servi cald sau rece. Cozonacul are o aromă mai plăcută atunci când se serveste cald, savurân-du-se de minune alaturi de cafea sau ceai.
Servirea Cozonacului
Cozonacul poate fi servit cu mai multe toppinguri, printre care se numără un sirop de zahăr sau un sos dulce. De asemenea, se poate servi și cu gemuri, marmeladă sau cu lapte dulce amestecat cu zahăr.
Cum sa Pastrezi Cozonacul
Cozonacul se poate servi timp îndelungat fără a trece prin anumite procese speciale. Îl poți păstra la temperatura camerei pentru 3-4 zile sau poate fi congelat și păstrat până la o lună. De asemenea, cozonacul se poate păstra și la frigider pentru 2 săptămâni.
Cozonacul moldovenesc este ideal pentru zilele de sărbători sau orice altă zi specială. Această prăjitură reușește să îți trezească amintiri cu gustul său unic și aromat.