Traind intr-o lume moderna, in care modernizarea si tehnologia sunt la ele acasa, se simte, uneori, dorinta de a ne conecta la trecutul nostru mergand intr-un loc interesant si datand din veacurile trecute. Un astfel de loc este castelul Peles, o constructie opulenta si eleganta a Principelui Carol I.

Castelul Peles este inconjurat de paduri de stejari, ocupand o suprafata de 2,5 ha, in sudul judetului Brasov, in judetul Sinaia. Construit intre anii 1873 și 1914, castelul este un simbol al marilor realizari ale epocii sale si a popularitatii sale si in prezent.

Dupa cum se poate vedea, Castelul Peles a fost construit ca unul din cele mai opulente palate regale. Interiorul este la fel de spectaculos ca si exteriorul, permitandu-ne sa cunoastem ceva din istoria Romaniei si stilul vietii regale din acea vreme.

Iata cateva detalii despre cum arata interiorul Castelului Peles si ce elemente defineste acest stil impresionant si unic:

I. Decoratiunile

Castelul Peles este sculptat din piatra si manopera in lemn, cu elemente unice precum trepte sculptate si spirale geometrice. Fiecare spatiu are elemente decorative prin care ne putem da seama de greutatea istoriei si de performantele tehnologiei din acea vreme.

Un element care atrage atentia este ornamentul profilului lui Carol I, regina Elisabeta si bagheta lor, amplasat pe un trandafir de marmura sub marcajul inalt al usii.

II. Mobilier

Mobilierul castelului este construit in stilul secolului al XVIII-lea, fiind alcatuit din sculpturi si extrageri din abanoase, sticla ornamentala, elemente din otel si argint si fier forjat, dar si de obiecte din cristal si sticla de Murano. Fiecare obiect este un produs unic, respectandu-si ancestralele reguli ale designului classic.

Scaunele sunt obiecte decorate cu mobile antice, canapele din panza si perne prinse cu banda adeziva, sertare inalte, file pentru manusi, vase de stema, serviete de culoare aurie si goale din lemn si ace de birou.

III. Podele

Podelele acestui castel sunt realizate din marmura alba drapata cu mocheta de culoare maro. Covoarele folosite mascheaza saltelele si au cusaturi detaliate, similare celor din castelurile din perioada medievala, care contribuie la crearea unei atmosfere de lux si prospetime.

IV. Tavan

Tavanul, elementul cheie al incaperii, este realizat din lemn, in stilul classic, decorat cu sculpturi si ornamente in relief si cu arce frantuzesti. Acest tavan ofera un contrast frumos si nobil pentru plafonul de pe pereti, al carui aspect este complet diferit. Prin acesta, castelul devine sau mai elegant si sofisticat.

V. Pereti

Lemnul, sticla, tapetul si perdelele alcatuiesc elementele principale ale peretilor. Peretii acestor incaperi sunt realizati din marmura, sticla si fier forjat, unii dintre ei avand ornamente pictate in relief. Peretii pot fi acoperiti cu tapeturi si draperii din materiale scumpe si de inalta calitate, cum ar fi mocheta de plus, tapet de velur si perdea de brocart.

VI. Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat sunt realizate din metale si cristale, iar iluminatul lor se concentreaza in mod special pe centrele de decor pentru a le evidentia. In prezent, un sistem modern de iluminare a fost instalat pentru a pastra aspectul clasic si pentru a imbunatati experienta vizuala a vizitatorilor.

VII. Utilaje

Utilajele folosite intr-un astfel de castel sunt marcate cu marci europene si pot fi folosite pentru diferite scopuri, cum ar fi inlocuirea umezelii, presarea lenjeriei, prepararea alimentelor si curatarea pardoselii. Acestea sunt compacte, permitandu-le sa se adapteze si sa se ascunda in unele locuri.

VIII. Obiecte Decorative

Castelul Peles este plin cu statui, tablouri, obiecte decorative antice si colectii moderne, asa cum erau regasite in apartamentele regale din acea vreme. Cele mai multe dintre aceste obiecte sunt realizate din materiale scumpe, cum ar fi argintul si aurul, fildesul si cristalul, marmura si lemnul.

Atmosfera Palatului Peles

Ruinele si decorul unice al castelului aduc un simt al romanticismului si creeaza o atmosfera simbolica care evoca vremurile trecute. Castelul poate fi descris ca fiind un loc ce ofera o experienta de lux si decadenta, si care serveste drept un simbol al aristocrației și a splendorii vremii sale.

Castelul recreaza in detaliu epoca regala din Romania si arata in aceeasi maniera pompoasa ca si in vremurile cele mai vechi. Intrarea in castel reprezinta inca un loc in care poate fi simtit fastul si grandoarea vremurilor trecute.

Astfel, Castelul Peles este un monument cultural real care a atras oameni din toate colturile lumii si care ofera o privire de aproape asupra bogatiei arhitecturale si a culturii populare a epocii sale. Acesta poate fi considerat drept un simbol al splendorii și măreției epocii sale, care va rămâne in istorie.