Castelul Peleș, șezlongul regal construit la initiativa Regelui Carol I al României, este un amplu castel românesc ubicat in localitatea Sinaia, judetul Prahova. Avem privilegiul de a intra în interiorul misterios al acestui castel și a descoperi interioarelele sale grandioase și formele sale gracioase. Detalierea minuțioasă și artisticei decorațiuni sunt adevărate semne ale excelenţei artistice și a creativității din acea perioadă.
Nenumarate saloane, ascensoare și alte încăperi îmbină o diversitate incitantă de stiluri. Castelul Peles este unul din putinele monumente istorice care oferă o vizită completă interioară, prin presărate rafinamenté încăperi și camere într-o gama completă de stiluri, decoratiuni și mobilier.
Istoria Castelului
Construirea castelului a început în anul 1873, sub îndrumarea arhitectului Johannes Schultz, pe terenul pe care s-ar fi născut renumita Regina Maria a României. După șapte ani de muncă și eforturi masive ale aproape 1000 de nemulțumiți care lucrau la Castel, Peleșul a fost oficial deschis pentru prima oară în 1883.
Castelul Peleș a fost gazda mai multor evenimente și călătorii oficiale, inclusiv ultima vizită a Cezarului Austriac, Franzos Iosep și respactiv a Imperatorului German Wilhelm II, în 1900. Caracterul international al castelului și alegia sa au fost poate cei mai eficace mod de a atrage atenția asupra culturii românești.
Strălucirea și Majestatea Exteriorului
Exteriorul Castelului Peleș reflecta eleganta sa si luxul interiorului. Consisntent cu tendintele artistice ale vremii, fațada castelului se caracterizează printr-o combinație de stiluri arhitecturale germane, bavareze, renascentiste și alte elemente specifice perioadei.
Balcoanele și coloanele laterale pun in evidență importanta ate perioadei, evidentă prin elementele decorative în stil baroc și stilul german Renașterii. Corpul principal al castelului are patru ascensoare de fier și sticlă ce datează de la începutul secolului al XIX- lea, iar acoperișul este captivant, datorită formatiunii sale din muguri de aur.
Pădurea și soclul Castelului
În jurul castelului Peleș este o pădure cunoscută sub numele de Grădina Botanică a Regelui Carol I. Aceasta cuprinde nu mai puțin de 2000 de specii de plante, înțesate în șase sectoare: sectoarele de studiu, padure, pajisti si gard viu.
In prezent, in grădina botanică se pot gasi sute de species de arbori sau copaci de mărimi diferite și coaja variate, precum și plante unice și rare, cum ar fi liliacul florii regale si salcimii ornamentali.
Unul dintre parcurile mai cunoscute ale castelului Peles este Parcul de pe deal, care oferă o mică parte din stilul luxuas al acelor vremuri și intruchipează una dintre paradigmle aristocratice ale vremurilor acelea. Această zonă cuprinde terase de iarbă si pavaje largi de piatra pietris.
Interiorul Castelului
Decorurile interioare și mobilierul original inclus în varţiunele sale au contribuit la adăugarea unui caracter special acestei clădiri in fostă dinastie a României.
Sala Mare
Sala Mare este una dintre cele mai încăpătoare zone ale castelului, fresca de pe tavan fiind opera în pictură numită „Împărăteasă Sfântă Maria” ce reprezintă imaginea trandafilor.
Aceasta sală adăpostește o galerie de sculptura motive folosite in decoratiuni și o multitudine de detalii și ornamente ce reflecta dorința Regelui Carol I de a infuza în castel, firea românească, prin temele precum frumusetea muntelor și animalele livadiilor.
Sala de Armor
Sala de Armor se remarcă prin faptul că aceasta găzduiește peste 200 de arme, incluzând topoare, săbii, pistoale etc. Sculpturile din interior, fântânile, banchetele și pavajul imaculat care separa camerele, se remarcă prin mobila și decoraţiunile lor colorate.
Gimnastica
Gimnastica adăposteste o mănăstire monastica deosebit de impresionanta si o sala de gimnastică de lux cu covorul roșu care este purtatorul de articole pe jos. Acest spațiu oferă oaspeților posibilitatea de a privi și de a experimenta toate gimnasticele si aerobicul disponibile in acea vreme, inclusiv instalații mecanice, oglinzi antice, globuri și biciclete de exerciții.
Cinematograful
Unul dintre cele mai exotice incaperi de pe Castelul Peleș este sala de cinematograf din regiunea Cerşesti. Această incapere este încărcată cu detalii, precum decoratiuni si ornamente complexe și culoarea sa luxoasa.
Aceasta cameră minunată poartă amprenta artelor frumoase ale acelei perioade. Un corp de marmura inclus in decorul interior, centrul salonului, reprezinta Împăratul Asiatic, în timp ce peretele este decorat cu sticlă colorată și cu tapet in forme geometrice.