Revelatia viselelor – Ce semnifica visele și cum se interpretează?

Visele sunt una dintre cele mai vechi și fascinante întrebări din toate timpurile. Visele au racursuri in lumea spirituală, cât și în știință. Încă de la antichitate filosofi și preoți încercau să dezlege enigma visele, credința că visele erau mesaje trimise de zeități fiind una din crezurile vitale în anumite culturi.

Există numeroase ipoteze și teorii ce susțin diverse vederi filosofice asupra visele. Teoriile cel mai des menționate și aprofundate includ viziunea freudista și cea jungista, ambele fiind frecvent cite asupra viselelor.

Ce spun psihologii despre vise?

Cercetătorii au cercetat ce spun psihologii si specialistii despre vise. Există numeroase teorii psihologice ce promovează diferite ipoteze și viziuni referitoare la vise. Odată cu avansul științei au existat numeroase descoperiri în domeniu, care au adus și ele schimbări și adăugiri la teoriile legate de vise.

Freud și teoria sa despre vise

Una din cele mai cunoscute și folosite teorie despre vise este cea sistematizată de marele psiholog prezumer și părinte al psihanalizei, Sigmund Freud. Freudianii cred că visele se referă la nevoi și necesități ale subconștientului, nevoi pe care persoana ar avea nevoie de ele în viața sa, dar așa cum realitatea socială nu le permite în momentul respectiv visele permit satisfacerea necesităților.

Jung și teoria arhetipurilor

O altă școală pe tema viseleor a fost fondată de Carl Jung, creator al psihologiei analitice. Jung considera că visele reprezintă „proiectii” ale subconștientului care vin în contact cu arhetipurile și misterul universal al omenirii.

Acest mister universal este conectat la diferite forme de spiritualitate, ceea ce îl face considerabil diferit de Freud și obligat pe Jung să folosească „figuri” sau „ conținut simbolic ” pentru a explica complexitatea viselelor.

Care sunt factorii care influențează visele?

Din cultură în cultură, visele sunt technique diferite- uneori obiceiuri, alteori idei și credințe religioase. Gândirea modernă asupra viseleor nu ar trebui să fie doar religioasă și nici nu trebuie să ignore influența la care sunt supuse visele.

Un factor major care influențează visele este biologia și funcționarea creierului în timpul somnului. Majoritatea neuroștiințiștilor sunt de părere ca visele sunt o forma de comunicare cu subconștientul și că acestea pot fi controlate prin stimuli externi.

Stressul și lucrurile care preocupă afectează somnorul și jetul, iar aceste factori au inclus trezitul brusc, isteria sau obosela cronică. Oboseala cronaica poate crea unei adâncimi și durabiliate mai mari a somnului, ceea ce poate face foarte dificil să se revele nuanțele viselelor.

Efectul medicamentelor și al consumului de alcool și droguri poate avea o influență majoră asupra viseleor și a modului în care sunt simțite în timpul somnului.

Cum se interpretează visele?

Există numeroase moduri în care se poate interpreta un vis, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi, culture, contextul global, circumstanțele personale, obiceiurile sociale etc.

Mai jos găsiți câteva tehnici de interpretare a viseleor, împreună cu câte un exemplu pentru fiecare:

  1. Resorpira visului: Această tehnică presupune ca visul să fie reconsiderat și imaginați-vă surprizele și acțiunile din vis, nostalgice sau triste. De exemplu, dacă visul se refera la daune de moarte sau la persoana iubită care a murit, persoana poate simți tristețea sau nostalgia.

  2. Tehnica paralelismului: Acest tip de interpretare presupune că visul semnifică ceea ce se petrece în viața persoane în momentul prezent sau în viitorul apropiat. De exemplu, o persoană care visează o călătorie în străinătate poate să simbolizeze începerea unei noi perioade în cariera sau în relații.

  3. Semnificația simbolurilor: Această tehnică presupune că fiecare obiect sau acțiune din vis simbolizează ceva și poate sa semnifice ceva și acesta poate fi diferit in funcție de context sau cultură. De exemplu, în anumite culturi un inel simbolizeaza căsnicia sau atașamentul pentru cineva, deși în alte culturi poate simboliza reîmprospătarea unei relații.

4.Interpretare și legături: Această tehnică presupune prezentarea provocării unei cutiu formate în interpretarea visului. Acest lucru înseamnă că aceea persoană care interpretează visul trebuie să dea fiecarui detaliu al visului câte o interpretare, creând astfel o poveste.