De-a lungul anilor, experienta de lucru a luat diverse forme si a evoluat spre libera initiativa profesionala. Ca urmare, multi oameni au devenit liberi profesionisti, dovedindu-se ca aceasta este cea mai optima solutie pentru diverse domenii. Aceasta noua modalitate de angajare a permis informatizarii inovatoare, rezultand in schimbari profunde in activitatile zverselor oameni din toata lumea.

Dar, exact ce inseamna a fi un liber profesionist? Liber profesionistii sunt persoane care, in loc sa se angajeze, opteaza pentru a lucra independent, fara un angajator. Angajatorii de liberi profesionisti sunt viitorii clienti care ofera plati pentru servicii asamblate din punct de vedere freelancing. Utilizand aceasta modalitate, liberii profesionisti pot sa lucreze oriunde si oricand, oferindu-le astfel mai multa flexibilitate, autonomie si siguranta financiara.

De asemenea, unii experienti spun ca acest lucru le permite sa isi descopere mai bine potentialul profesional si sa se concentreze mai mult asupra dezvoltarii propriului business.

Iata mai jos cateva dintre principalele avantaje ale acestei initiativae profesionale, precum si mai multe informatii despre responsabilitatile si provocarile pe care un liber profesionist le intampina in fiecare zi:

Avantajele practicarii activitatii de liber profesionist

● Flexibilitate – avand posibilitatea de a lucra de la distanta si de a alege orarul pe care sa il dovedeasca, liberii profesionisti pot folosi aceasta modalitate de angajare pentru a-si pune in practica mai usor planurile legate de munca si viata.

● Autonomie – fara angajatori care sa conduca munca si sa andrege variante ale aceluiasi serviciu, liberii profesionisti pot sa isi gestioneze independent proiectele asumate si sa aleaga metodele si tehnicile de lucru care ii fac pe aceasta deosebiti in domeniu.

● Venituri sporite – in loc sa fie limitati doar la salariul oferit de un angajator, liberii profesionisti pot sa ofere mai multe servicii clientilor si sa se bucure de oferte sporite.

Provocarile de care un liber profesionist trebuie sa se astepte

Cu toate ca exercitarea activitatii de liber profesionist presupune multe avantaje si beneficii, aceasta poate aduce si numeroase provocari.

● Necesita autodisciplina – acest lucru este esential, in cazul in care liberul profesionist isi doreste sa obtina un randament bun. Orarul sau al vietii sale ar putea sa fie destul de flexibil, insa acesta trebuie sa respecte o anumita programare si sa isi planifice intotdeauna activitatea.

● Riscuri financiare – fara un salariu sigur sau avantaje sociale, liberii profesionisti nu pot tinde spre un grad ridicat de stabilitate financiara. Acestia se pot aventura sa foloseasca mai multe surse de venit, insa hai sa nu uitam ca acestea au riscuri.

● Investitii suplimentare – implementarea oricarui proiect sau extinderea afacerii presupune adeseori cheltuieli suplimentare. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand lucrarea necesita diferite instrumente si software-uri.

Cum se poate brandui activitatea de liber profesionist?

Branduirea activitatii de liber profesionist poate fi o etapa dificila, insa poate deveni mult mai simpla mai ales atunci cand sunt luate in considerare urmatoarele aspecte:

● Oferirea promisiunii personale – crearea unei imagini prin oferirea unei promisiuni clare acelora care folosesc serviciile liberului profesionist.

● Dezvoltarea unei imaginii vizuale indraznete – crearea unor personaje, alegand acele culori sau simboluri care sa transmita diferite mesaje;

● Implementarea unei identitati unice – aceasta trebuie sa arate modul in care liberii profesionisti se diferentiaza deo altor competitori si de modul cum ii pot ajuta acestia pe clienti;

● Integrarea activitatii de rebranding – aceasta necesita, de cele mai multe ori, sa se lucreze agresiv pentru a asigura ca fiecare proiect este intuitiv si relevant.

Din multele optiuni pe care le au liberii profesionisti aud ales si activitatati de a gestiona proiecte dezvoltate de terte parti. Acest lucru presupune ca liberul profesionist sa poata oferii acelor clienti mai multe informatii legate de serviciile oferite, cat mai acurate si cat mai exacte.

Mai jos sunt oferite cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti gestionezi proiectele dezvoltate de terte parti:

● Evalueaza proiectul potential – inainte de a te asigura ca accepti sau nu proiecbtul, evalueaza cu atentie toate aspectele din interior care sa te ajute sa decizi daca este potrivit pentru tine sau pentru business-ul tau;

● Concentreaza-te pe pastrarea echilibrului – orice rezultat ar putea fi afectat de evenimentele de pe piata;

● Ia in considerare teama – atunci cand lua decizia potrivita pentru clasa si proiectul pe care il lucrezi, incearca sa pui sub lupa temerile care te pot descuraja de a lua decizia corecta;

● Buseste la un bun compromis – in functie de cerintele fiecarui proiect, aptia adecvata poate sa apara atunci cand ai gasit un bun compromis si abordare, in raport cu diversitatea fiecarui lucru;

● Intelege exact ce trebuie facut – intelegerea clar a tuturor aspectelor implicate de proiectul pentru care esti platit te poate ajuta sa lucrezi eficient, toate aspectele sau task-urile specifice.

A fi liber profesionist presupune multe avantaje precum si multe provocari, insa acesta este un mod ideal de angajare pentru multi. Printre numeroasele servicii ce pot fi oferite de acestia, unul dintre obiective este si managementul a proiectelor dezvoltate de terte parti. Daca ti se pare interesant ce ti-am prezentat mai sus, incepe sa divizezi o astfel de activitate si vei constata cu siguranta ca este un mod provocator, si ca