Postul intermitent este unul dintre cele mai cunoscute moduri de a slabi si a va mentine in forma, care a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani. Acest stil de viata elimina caloriile excesive si permite ramane in forma usor si simplu. Este o dieta pe care multi oameni o adopta pentru a-si reduce greutatea si pentru a se mentine in forma fizica si mentala. Postul intermitent este bazat pe principiul postului si presupune intervale de timp in care se face un post partial sau complet. Acest regime alimentar se bazeaza pe rationamentul ca mai multi oameni traiesc mai sanatosi fara alimentele standard.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un stil de viata care se bazează pe postul sau alimentatia limitata intr-un interval de cateva ore sau zile pe saptamana. Este un tip de alimentatie in care mananca in mod normal insa mănânce doar pe o perioada scurta de timp, cu pauze regulate dintre orele sau zilele de post. De exemplu, o persoana poate tine post intermitent prin mancat doar seara si a doua zi fara a manca nimic in prima parte a zilei.

Care sunt avantajele postului intermitent?

Postul intermitent ne ofera multe beneficii de care ai putea sa te bucuri. Iata cateva dintre cele mai importante avantaje ale acestei metode:

  1. Slabire: Una dintre cele mai importante beneficii ale postului intermitent este aceea de a pierde in greutate cu usurinta. Asa cum vei elimina caloriile din alimentele pe care le consumi, alcoolul, produse fluorescente si alimentele procesate, vei reusi mai usor sa slabesti.

  2. Creste sanatatea inimii: Una dintre cele mai mari probleme legate de greutatea corporala este dislipidemia, care se refera la concentratia de lipide anormala din sange. Postul intermitent poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride, imbunatatind sanatatea cardiovasculara.

  3. Marie energia si concentrarea: Postul intermitent poate creste energia si concentrarea pentru persoana care tine dieta, prin metabolizarea mai rapida a alimentelor.

  4. Creste longevitatea: Intrucat postul intermitent poate scadea stresul, acest lucru poate asigura creşterea longevitatii prin aportul de substanta nutritiva esentiala.

  5. Autocontrol: Postul intermitent ne cere sa ne autocontrolam si ne permite sa ne definim propriile nevoi si limite. Ne permite sa ne gestionam si sa ne organizam alimentatia armonios.

Cum se practica postul intermitent?

Postul intermitent poate fi practicat in mai multe moduri, iar cel mai important este sa setati o programare regulata si sa o urmati. Iata cateva dintre cele mai populare tipuri de post intermitent:

  1. Postul de 16 ore: Acest tip de post presupune restrictia alimentara timp de 16 ore inainte sau ȋn intervalul 8PM-12PM.

  2. Postul de 24 de ore: In acest caz, persoana tine post continuu timp de 24 ore, dupa care mananca normal. Aceasta dieta se poate repeta de pana la 3 ori pe saptamana.

  3. Postul de 5 zile: Acest post presupune sa consumam normal alimente pe doua zile si sa tinem post complet pe celelalte trei zile.

  4. Alte posturi: De asemenea, exista si alte forme de post intermitent, precum postul de 2 zile pe saptamana sau postul de 3 sau 4 zile pe saptamana.

Care sunt riscurile postului intermitent?

Exista si unele riscuri asociate cu postul intermitent. De exemplu, postul poate fi slabirea semnificativa a energiei persoanei. De asemenea, lipsa unor alimente poate cauza stres si simptome precum ameteala, insomnie sau chiar depresie. Persoanele care au probleme de sanatate precum diabetul, hipotensiune, boala de inima sau boli de stomac ar trebui sa consulte un medic ȋnainte de a ȋncepe postul intermitent.

De asemenea, este important sa evitati sa va abuzati corpul sau sa tineti post prea mult. Atunci cand terminati postul sa va asigurati ca consumati alimente nutritive si faceti exercitii moderate.

Postul intermitent este un stil de viata extrem de popular care ne poate oferi numeroase beneficii: controlul greutatii, cresterea longevitatii si energiei si chiar scaderea lipidelor din sange. Desigur, postul intermitent poate fi confuz la inceput ȋnsa, cu cateva invataturi si urmarind cu grija instructiunile, poate fi practicat in siguranta.