Pirozisul este o afecțiune a stomacului care rezultă dintr-o crestere a aciditatii gastrice sale. În condițiile unui anumit impact advers asupra stomacului, simptomele pot varia de la o usoara disconfort la dureri în piept sau chiar vărsături.

Pirozisul poate fi de mai multe feluri, cum ar fi clasic, grafic, alergic, eroziv, non-eroziv și, în cazuri rare, hernie hiatală. Pentru a înțelege ce este pirozisul, este important să cunoaștem întregul mecanism asociat stomacului.

Stomacul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului și are un rol fundamental în digestie. Se compune dintr-o serie de straturi, cele interioare fiind protejate de mucoasă. Acest lucru îl protejează de acidul gastric, care este folosit pentru a descompune alimentele.

În cazul în care aciditatea gastrică este crescută, mucoasa poate fi deteriorată, iar simptomele sunt caracteristice pirozisului. Acest lucru poate avea ca rezultat dureri în apropierea pieptului, arsuri la stomac, balonare și senzație de intepaturi în spatele sternului, sau chiar vărsăturile.

Cauze ale Pirozisului

Există o serie de cauze care pot provoca pirozis, cum ar fi alimente & băuturi acide, cafea, fumatul, abuzul de alcool, obezitatea și stresul. Este, de asemenea, posibil ca persoanele care iau unele medicamente să aibă susceptibilitate la pirozis, cum ar fi medicamentele pentru astm, anti-inflamatoare, ibuprofen, aspirina, etc.

Este, de asemenea, important să luăm în considerare faptul că, în unele situații, pirozisul poate fi asociat cu boli ale sistemului digestiv, precum gastrita sau ulcerul, care necesită tratament adecvat și tratament, pentru a preveni complicațiile și progresia bolii.

Simptomele Pirozisului

Semnele și simptomele pirozisului includ, în general, simptome digestive și aerofagie, cum ar fi:

• Dureri arzătoare la stomac și în partea superioară a abdomenului.

• Senzație de greutate sau disconfort la nivelul pieptului sau în spatele sternului.

• Ațâțare sau vărsături.

• Gust amar sau acru în gură.

• Balonare.

• Dureri de cap, slăbiciune și oboseală.

• Respirație rapidă sau dificilă.

Tratarea Pirozisului

Tratamentul medicamentos al pirozisului depinde de gravitatea simptomelor și de cauzele care determină această afecțiune. Obiceiurile alimentare pot juca, de asemenea, un rol important în reducerea simptomelor, făcând posibil tratamentul medicamentos. Dacă medicamentele nu au acțiune asupra pirozisului, medicul dumneavoastră poate recomanda și alte metode sau soluții.

Pe lângă medicamente, sunt disponibile și alte remedii care pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor pirozisului. Iată câteva sugestii de tratament:

  1. Adoptați o dietă adecvată și reduceți consumul de alimente iritante.

  2. Evitați alimentele acidulate si pasatul de alimente, deoarece acestea pot agrava simptomele.

  3. Evitați alimentele grase și bogate în carbohidrați, care pot provoca simptomele pirozisului.

  4. Consumați mai multe lichide și H2O, în special înainte și după mese.

  5. Evitați produsele care conțin cafeină sau alcool.

  6. Reduceți consumul de condimente și conserve, care pot fi iritante pentru stomac.

  7. Utilizați alimente procesate termic sau mentineți-le în mod adecvat înainte de a le consuma.

  8. Luați medicamente antisecretorii sau inhibitori de pompă de protons (IPP) pentru a reduce producția de acid gastric.

  9. Reduceți stresul și luați câteva mici pauze pe parcursul zilei.

  10. Utilizați tratamente naturale și remedii homeopate pe bază de plante, cum ar fi aloe vera, mierea, glicerina și alte sucuri naturale.

În plus, este important să se țină seama de faptul că pirozisul poate fi o boală cronică care poate avea nevoie de tratament pe termen lung. Prin urmare, este important să fiți responsabili față de acest tratament și să-l luati în serios. Persoanele care suferă de pirozis ar trebui să consulte un medic pentru a afla mai mult despre această boală și să primească tratamentul adecvat.

Pirozisul este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Din fericire, există tratament disponibil pentru ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, este important să fiți responsabil și să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru tratamentul corect și complet, care poate împiedica progresarea bolii și răspândirea complicațiilor sale.