Cainii sunt una dintre cele mai antice si populare rase de animale domestice, prin urmare cainii mici sunt cea mai intalnita alegere pentru multi stapani de animale de companie. Cu toate acestea, exista mai multe rase de caini mici care difera prin mai multe aspecte. Acest articol va prezenta in detaliu toate rasele de caini mici, aratand caracteristicile fizice si comportamentale ale fiecareia dintre ele.

Cainii Mici – Printre Cele Mai Populare Animale de Companie

Cainii sunt considerati de multi a fi cel mai vechi animal de companie, iar cei mici sunt cel mai intalnit tip de caine. Acestia sunt alegerea perfecta pentru un stapan care nu vrea sa petreaca mult timp punand blana lor sau care cauta o companie pasnica intr-un apartament mic. Pe langa frazele si posturile ingrijite ale cainilor mici, multi proprietari de caini se bucura de prietenia si fidelitatea lor si sunt producatori meticulosi si protectori in aceeasi masura.

Ce Rase de Caini Mici Exista?

Exista varietati semnificative de rase de caini mici, fiecare cu propriile lor trasaturi specifice si caracteristici comportamentale. Deoarece fiecare rasa poate varia in marime, de la sub 2 kg la pana la 22kg, vom clasifica aceste rase prin marime:

Rase de Caini Mici (sub 2 kg):

 1. Chihuahua – Chihuahua-ul este cea mai mica rasa de caine si poate ajunge la marimile de 6-8 cm si la greutatea de 1-2 kg. Au un par gros si cu aspect moale, iar culoarea lor poate varia de la alb la neagra sau ciocolata. Acesti caini sunt extrem de inteligenti, usor de antrenat, si au un caracter independent si puternic.

 2. Papillon – Papillon este o alta rasa foarte mica si poate fi clasificata in marimi de 6-9 kg, cu un par lung si stralucitor. Partea lor posterioara prezinta o harta intr-un model sau culoare dezvoltata, iar partea anterioara poate fi de orice culoare. Acesti caini sunt iubitori si foarte energici, placand numeroasele activitati in aer liber.

 3. Dachshund – Dachshund-ul poate ajunge pana la 1-2 kg si are un par des si gros, care poate fi scurt, mediu sau lung. Parul are de obicei o singura culoare, dar poate fi si bicolor. Acesti caini au un temperament inteligent si obraznic si sunt adesea foarte curajosi si agresivi.

Rase de Caini Mici (3-7 kg):

 1. Schnauzer Miniatura – Schnauzer-ul miniatura poate masura intre 35 si 45cm si ajunge la o greutate de 3-7 kg. Are un par de lungime medie si poate fi negru, alb sau gri sau chiar maro. Acest caine are o personalitate vioaie si energica si este foarte inteligent, usor de antrenat si loial.

 2. Caracteristici York – Traditionalul Yorkshire Terrier poate ajunge la marimile de 25-35 cm si la greutatea de 3-7 kg. Are un par puternic si gros care poate fi de orice culoare. Acest caini sunt extrem de inteligenti, potriviti pentru cazurile in care proprietarul isi doreste sa le antreneze sa execute anumite actiuni. Sunt foarte vioi si loiali si pot fi protectori in aceeasi masura.

 3. Shih Tzu – Shih Tzu-urile poate ajunge la marimile de 22-28 cm si la greutatea de 3-7 kg. Are un par lung, gros si rezistent, fiind foarte popular pentru diversele culori, de la alb sau negru pana la roscat sau cu pete albe. Acesti caini sunt foarte familiari si afabili, fiind usor sa se conecteze cu ceilalti. Sunt iubitori si loiali si au un temperament jucaus si relaxat.

RASE DE CAINI MICI (PANA LA 15 KG):

 1. Bichon Frise – Bichon Frise-ul poate masura intre 23-28 cm si poate ajunge la o greutate de 5-15 kg. Parul lor este des, lung si moale, ceea ce face ca aceasta rasa sa aiba nevoie de o ingrijire adanca si dese ori pe saptamana. Acest caine se bucura de o energie curioasa si joaca, fiind un companion ideal pentru familii.

 2. Cocker Spaniel – Cocker Spaniel-ul poate masura intre 30-40 cm si poate ajunge la o greutate de 5-15 kg. Are un par lung, dar gros si este disponibil in culori variate, de la negru sau maro pana la roscat sau auriu. Acest caine are un caracter independent dar, in acelasi timp, foarte prietenos si se bucura de momentele sociabile petrecute cu familia sa.

 3. Bichon Havanez – Bichonul Havanez poate ajunge la marimi de 24-30 cm si poate fi greutatea 5-15 kg. Are un par greu si matasos, care poate fi de orice culoare, dar cel mai adesea este alb. Acesti caini sunt foarte inteligenti, drage si inteligenti, fiind de obicei patul si jucausi. Sunt foarte activi si se bucura de a petrece momente petrecute afara.

Rase de Caini Mici (intre 15-22 kg)

 1. Beagle – Beagle-ul poate ajunge la marimile de 33-45 cm si poate ajunge la o greutate de 15-20 kg. Are un par curat si scurt care poate fi de diferite culori, de la albastru sau alb pana la negru sau galben. Aceste rase sunt foarte potrivite pentru stapanii activi, deoarece ei au o energie foarte mare si abilitatea de a se conecta cu alti caini si oameni.

 2. Barboneasa – Barboneasa poate masura intre 30-40 cm, cu un par scurt, moale si rezistent, iar greutatea poate varia intre 15-20 kg. Acest caine are un caracter inteligent si puternic si poate fi antrenat pentru diverse task-uri. Sunt foarte viciosi si fericiti daca sunt inconjurati de cei dragi lor si au, de asemenea, nevoie de activitati mentale stimulative.

 3. Jack Russell Terrier – Jack Russell Terrier-ul poate ajunge la marimi de 25-35 cm, ceea ce il face sa fie unul dintre cele mai mici rase, cu o greutate de 15-20 kg. Are un par foarte scurt, uscat si neted. Acesti caini sunt foarte energici, inteligenti si obraznici, ingrijind foarte bine dupa persoane.