Cainii au fost dintotdeauna printre cele mai iubite si intelepte animale de companie din intreaga lume, iar exponenta lor poate fi vazuta in numeroasele rase diferite. In acest articol ne propunem sa ne plasam pe urmele lor si sa examinam cate rase de caini exista astazi.

Introducere

Cainii ne fascineaza, de fapt, si incearca sa interactioneze de obicei cu oamenii si mediul lor. Exista o varietate uriasa de tipuri, forme si marimi de cani, astfel ca suntem imediat atrasi si emotionati de forma si personalitatile lor specifice. Multi proprietari de caini fac si o pasiune din a avea o cunoastere generala si profunda despre anatomia si istoria raselor lor iubite de animale de companie. Iata, deci, ce exista din punct de vedere al variabilitatii.

Cate rase de caini exista?

Exista aproximativ 340 de rase de caini recunoscute la nivel mondial de catre Asociatia Cynologica Internationala (FCI). Acestea pot fi impartite in 10 grupe de caini, fiecare deriva din diferite scopuri de ingrijire si folosinta sugerate de forma, marimea si construirea lor. Aceste 10 grupe sunt urmatoarele:

  1. Molossoizi si ciobanesti: Acestea sunt cainii mari care au fost crescuti ca animale de protectie si de paza. Acestia sunt cunoscuti pentru protectia si loialitatea lor. Unele exemple sunt dobermanul, ciobanescul german si ciobanul belgian.

  2. Terriere: Acestia erau caini cu care vanezi si sunt adaptati sa sape in pamant si sa urmareasca si sau sa captureze diferite animale precum iepurii si iezii. Exemple ale acestor rase sunt fox terrier, Bull terrier si Airedale Terrier.

  3. Retrieveri si gun-caini: Acestia se gasesc frecvent in partidele de vanatoare si au fost crescuti pentru a fi activi si folositori in mediul lor natural. Exemple comune ale acestei grupe includ Labrador Retriever, Golden Retriever si Curly-Coated Retriever.

  4. Ciobanesci de talie mica: Acestea sunt rase mai mici si mai subtiri decat ciobanescul obisnuit si, prin urmare, pot fi mai usor de antrenat. Unele exemple populare ale acestui grup sunt ciobanescul australian, ciobanescul pechinez si ciobanescul japonez.

  5. Câini de companie si de birou: Acest grup include caini care au fost modificate genetic pentru a avea aspect si inteligenta mici. Acestia au fost crescuti pentru a fi lejeri si usor de antrenat. Unele dintre exemplele celor mai cunoscute rase din aceasta grup include canicheul, Bichon Frise si Griffon Bruxellois.

  6. Hibride: Hibridele sunt rezultatul incrucisarii unei diverse varietati de rase de caini. Sub hibride se pot gasi rase cunoscute precum Cockapoo, maltipoos si labradoodles.

  7. Ciobanesci de mijloc: Acestia sunt caini mai mari decat talia initiala si au fost crescuti pentru a fi un companion usor de antrenat si manevrat. Acest grup include rase populare precum Collie, Shetland Sheepdog si Wales Springer Spaniel.

  8. Vânatori si vanatori de vanat: Acest grup include cainii de vanatoare jucausi si alerti care ajuta la vanatoare si trecerea simtului. Unele dintre aceste rase includ Pointerul englezesc, Labele Spaniol si Foxhoundul american.

  9. Ciobanesci mai mari: Acestia sunt cei mai mari caini din familie si au fost adaptati sa traiasca in conditii dure si sa lucreze cu stapanii lor pentru a ajuta la diferite sarcini. Unele exemple ale acestui grup sunt Ciobanescul Caucazian, Ciobanescul Mare Danez si Ciobanescul Elvetian.

  10. Câini de lupta si de vanatoare: Acestia se concentreaza mai ales in actele de vanatoare si lupta si pot fi folositi in competitii sportive. Unele exemple ale acestui grup includ Staffordshire terrierul american, Bulldogul Englezesc si Germanul Ciobanesc poi.

Rasele de caini rare și extinse

In afara de cele 10 grupe de mai sus, exista si alte rase de caini care provin din incrucisarea mai multor rase diferite, astfel crescand variabilitatea. Acestea sunt cunoscute ca rase extinse sau rase de caini rare. Exemple ale acestor rase superior extinse includ Samoiel, Magyar Agar si Chinook. Aceste rase sunt rare, ceea ce le face si mai pretioase pentru posesorii lor de caini.

Concluzie

In concluzie, exista in jur de 340 de rase de caini recunoscute la nivel mondial prin intermediul FCI si acestea sunt impartite in 10 grupe principale care includ rase populare, extinse si rare. Fiecare rasa de caine ar trebui sa fie inteleasa prin cunoașterea nevoilor si a personalitatii lor pentru ca ei sa poata fi cu adevarat fericiti si sa traiasaca in armonie cu stapanii lor.