Bunele retete de bezele sunt savurate de-a lungul secolelor de oamenii din intreaga lume, devenind o parte importanta a culturilor multor tari. Reteta originala pentru bezele se crede ca a fost inventata in secolul al XVII-lea, in Franta si a cunoscut o popularitate uriasa de la Franta la restul continentului. Acum, retete variate de bezele exista si se gasesc in magazine, restaurante si chiar casele oamenilor, iar gusturile si versiunile lor sunt nesfarsite.
Din fericire, gatirea acestei delicioase deserturi poate fi usor si accesibil pentru oricine, iar aceasta este cauza pentru care merita sa stii care sunt cele mai usoare retete de bezele.
Ce sunt bezelele?
Inainte de a invata care sunt cele mai usoare retete de bezele, sa vedem mai intai ce sunt bezelele. Bezelele sunt cel mai cunoscut si mai apreciat desert din lume. Desi reteta originala se crede ca a luat nastere in Franta secolului al XVII-lea, acest desert delicat a ciruit lumea si apare sub diferite forme peste tot, de la restaurante de top si magazine de produse de patiserie pana la casele oamenilor.
Bezelele sunt preparate din doua straturi: un blat usor si pufos si un sirop gros si dulce, turnat peste blaturi. Fiecare reteta poate include ingrediente diferite si arome variate, luand forma unei baze crocante sau moi, cu vanilie, ciocolata, lamaie, arahid sau chiar esenta de menta. Acest desert potrivit pentru toate ocaziile are un gust irezistibil si foarte usor de preparat.
Cele mai usoare retete de bezele
Iata care sunt cele mai usoare retete de bezele, ideale pentru incepatori sau chiar cei mai experimentati gospodari.
Reteta de baza
Ingrediente:
-4 galbenusuri
-250 grame de zahar
-90 grame faina
-Un varf de sare
-200ml apa
-Un praf de esenta de vanilie
Instructiuni:
Pregati in prealabil toate ingredientele. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Toarna galbenusurile intr-un vas si foloseste o mixer pentru a le amalgama. Incorporeaza incet zaharul, faina si sarea si mixeaza cat pana cand obtii o compozitie omogena, apoi adauga esenta de vanilie si apa si mixeaza din nou.
Uleia o tava de dimensiunile 28 x 28 cm si toarna compozitia obtinuta in acelasi vas. Pune la cuptor si lasa la copt pentru 20 de minute. Cand s-a copt, scoate focul si lasa blatul la racit.
Pentru sirop, pune amestecul de zahar si apa pe foc mic si amesteca bine din cand in cand. Fierbe siropul timp de jumatate de ora, timp in care se va substanţa. Cand siropul este gros si arata ca un diamant, scoate de pe foc si toarna peste blatul copt. Lasa desertul de bezele la frigider timp de cel putin doua ore.
Bezele crocante
Ingrediente:
-6 galbenusuri
-3 albusuri
-250 grame zahar
-120 grame faina
-Un varf de sare
-200ml apa
-Un praf de esenta de ienta
Instructiuni:
Pregati toate ingredientele si ingredientele. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Separa galbenusurile de albusuri si amesteca-le separat.
Amesteca galbenusurile cu zaharul si sarea,incorporandu-le foarte bine. Adauga apoi faina, amestecand bine inca o data. Adauga esenta de vanilie si amesteca din nou.
Bate albusurile spuma tare. Adauga spuma de albusuri peste compozitia de galbenusuri si faina si amesteca cu miscari circulare pana obtii o compozitie omogena.
Toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si pune la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Cand s-a copt, scoate de pe foc si lasa la racit.
Pentru sirop, adauga zaharul cu apa intr-un vas si pun la foc mic amestecand din cand in cand. Fierbe siropul timp de jumatate de ora, pana cand se va intari.
Cand s-a racit blatul, toarna siropul natural pe partea superioara si bucura-te de dulciurile tale crocante de bezele!
Bezele cu ciocolata
Ingrediente:
-4 galbenusuri
-250 grame zahar
-30 grame cacao
-120 grame faina
-Un varf de sare
-200ml apa
-Un praf de esenta de ciocolata
Instructiuni:
Pregati toate ingredientele si preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Toarna galbenusurile intr-un vas si amesteca foarte bine cu un mixer. Adauga zaharul,faina si sarea si amesteca din nou.
Imparteste compozitia in doua vase, amestecand un praf de esenta de ciocolata in vasul cu ceea ce va face blatul. Adauga cacao insolubil in vasul care continua esenta de vanilie și mixeaza.
Uleia o tava de dimensiunile 28 x 28 cm si toarna compozitia cu aroma de ciocolata in acelasi vas. Pune la cuptor si lasa sa se coaca pentru aproximativ 20 de minute, pana cand se rumeneste. Cand s-a copt, scoate blatul de pe foc si lasa la racit.
Pentru sirop, adauga zaharul si apa intr-un sos, punand la foc mic si amestecand din cand in cand. Fierbe siropul timp de jumatate de ora, timp in care se va strecura.
Toarna siropul peste blatul copt si lasa bezelele la frigider cat timp se raceste si se intinde siropul. Serveste deliciosul desert si savureaza-ti desertul cu ciocolata.
Bezele cu bucati afumate
Ingrediente:
-4 galbenusuri
-250 grame zahar
-120 grame faina
-Un varf de sare
-200ml apa
-100 grame ciocolata
-100 grame arahide, sau alti alune
-20 grame bucati afumate
Instructiuni:
Pregati toate ingredientele si preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca galbenusurile cu zaharul si sarea si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena.