Retetele sanatoase de slabit se numara printre cele mai populare abordari pentru a ne ajuta sa ne mentinem sau sa ne schimbam corpul nostru. Chiar si asa, multe persoane continua sa se lupte cu a adauga kilograme. Astazi, vom discuta despre ce anume include un regim de slabire sanatos si v-om oferi cateva retete de slabit.

O dieta sanatoasa de slabit – ce presupune?

Atunci cand vorbim despre dietele sanatoase pentru slabit, vom discuta despre urmatoarele idei.

  1. Limiteaza aportul caloric — Limita aportul alimentelor prea grase si bogate in calorii. Multe alimente, cum ar fi chipsurile si prajelile, nu sunt indicate in dietele de scadere a greutatii.

  2. Adu-ti aminte de alimentele nutritive — Pune accent pe legume, fructe si produse de origine vegetala. Acestea sunt in general foarte nutritive si la aceasta categorie intra painea integrala, orezul brun, quinoa, nuci si seminte.

  3. Pranzul este una dintre cele mai importante mese ale zilei — Evita produsele de patiserie si alte dulciuri precum si painea alba si margarina. Incearca sa optezi pentru produse de origine vegetala si mai putina grasime atunci cand iti pregatesti pranzul.

  4. Limiteaza consumul de alcool – Limiteaza numarul de cutii de bere si pahare de vin pe care le consumi pe saptamana, intrucat alcoolul poate avea efecte negative asupra dimensiunilor tale si pe langa faptul ca nu ofera nici un nutrient corpului tau.

  5. Rezuma aportul de produse procesate — In cazul in care nu obisnuiesti sa consumi alimente prea Bogate in ingrediente sintetice sau procesate, este foarte important sa limitezi aportul lor in rutina ta alimentara.

  6. Opteaza pentru alimente integrale — Acestea, precum cele mai sus mentionate, sunt foarte satioase si ofera un aport adecvat de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti.

  7. Mananca la intervale regulate — Evita sa sari mese importante precum micul dejun sau pranzul si asigura-te ca mananci pe tot parcursul zilei.

  8. Fa miscare zilnic — Indiferent daca alegi sa mergi pe jos, sa faci exercitii aerobic sau sa practici yoga, miscarea joaca un rol vital in a raspunde necesitatilor organismului tau.

  9. Bea multa apa — Oboseala se poate datora si deshidratarii, intrucat corpul nostru nu primeste semnalele corecte referitoare la saturatia.

Retete de slabit sanatoase

Vom oferi cateva exemple de retete de slabit sanatoase pe care le puteti include in rutina voastra alimentara.

  • Salata de broccoli si morcov:

Ingrediente: cateva lamai, o bucata mica de broccoli, cateva bucati de morcov, o cana de mazare, 1 ceapa mica taiata marunt, jumatate de cana de suc de lamaie.

Instructiuni:

  1. Spala bine legumele si tai-le marunt.
  2. Pune legumele intr-un bol si presara suc de lamaie si alte condimente dupa gust.
  3. Amesteca bine toate ingredientele.
  4. Scoateti salata din bol si serviti-o imediat dupa ce-a fost preparata.
  • Budinca de morcov si verdeata

Ingrediente:

1 morcov jumatate de cana de suc de lamaie, 2 cani de frunze de spanac sau salata verde taiate marunt, o cana de mazare, 1 ceapa mica taiata marunt, doua linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:

  1. Caliti ceapa in putin ulei de masline.
  2. Adaugati restul ingredientelor si amestecati-le bine in tigaie la foc mic.
  3. Puneti amestecul intr-un vas de copt si acoperiti-l cu suc de lamaie.
  4. Coaceti la foc mic timp de 25-30 de minute.
  5. Serviti calda sau rece, dupa preferinta.
  • Spaghete de dovlecei

Ingrediente:

1 dovlecel, 2 linguri de ulei de masline, un catel de usturoi, o lingurita de piper cayenne, o lingurita de chilli pudra, o lingura de oregano, sare si piper dupa gust.

Instructiuni:

  1. Taiati dovlecelul longitudinally cu ajutorul unui cutit ascutit.
  2. Pregatiti usturoiul pentru a fi oparit in uleiul de masline in timp ce dovlecelul se coace.
  3. Dupa ce s-a coacon dovlecelul in tigaie, puneti-l intr-un bol si adaugati usturoiul, condimentele si uleiul de masline.
  4. Amestecati bine mixul pana cand acesta dezvolta o consistenta spaghetti.
  5. Serviti calda sau rece, dupa preferinta.
  • Smoothie cu fructe

Ingrediente:

2 banane congelate, o mana de fructe congelate de preferinta (cu putina citrice), un varf de scortisoara, doua linguri de seminte de chia, 1 cana de lapte de cocos, 1 cana de iaurt grecesc, o lingurita de miere (optional).

Instructiuni:

  1. Amestecati fructele congelate intr-un blender.
  2. Adaugati restul ingredientelor si amestecati bine.
  3. Consumati smoothie-ul imediat, deoarece este mai sanatos sa se savureze proaspat, chiar daca acesta se poate pastra pentru cateva zile.

Beneficii ale alimentatiilor sanatoase

Consumul alimentelor sanatoase are multe beneficii pentru organism. Ne-am oferi cateva exemple in randurile ce urmeaza.

  1. O dieta sanatoasa ajuta la controlul nivelului de colesterol si al tensiunii arteriale.
  2. Alimentele nutritive furnizeaza organismului nutrientii esentiali de care acesta are nevoie pentru a functiona corect.
  3. Alimentele nutritive pot reduce riscul de aparitie a unor boli cronice precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare.
  4. Alimentele sanatoase promoveaza o stare generala de bine si ofera energie.
  5. Alimentele nutritive contribuie la scaderea greutatii corporale.
  6. Un regim de alimentatie sanatoasa imbunatateste digestia si ajuta la asimilarea vitaminelor si mineralelor.