Leaganul colindelor se afla indepartat in inima Ardealului. Cu toate ca Romania este plina de colinde, colindele ardelenesti sunt cele mai frumoase cantece spirituale de Craciun, traduse in cadrul acestei culturi. Iata cateva dintre cele mai populare colinde ardelenesti, care sunt cunoscute si totodata iubite de mai multe generatii!

I. Ce sunt colindele ardelenesti?

Colindele ardelenesti sunt cantecele spirituale din regiunea transilvana, in mare parte despre nasterea Domnului. Aceste cantece sunt cunoscute ca expresii vechi, versuri si melodii de sarbatori. Aceste colinde sunt inflorite de genealogii, povesti folclorice si linii pozitive, care impletesc colindele cu emotie, sentimente si sentimente.

II. Originile colindelor ardelene

Colindele ardelene au una dintre cele mai fascinante origin i in folclorul tarilor vechi.Nenumarate colinde au fost transmise si prezervate prin generatii, preluand mostenirea parerii simple si a cantecului, vorbind despre iubirea si compasiunea crestina. Acest meridian cultural a fost transmis mai departe,de la frati si surori, parinti, bunici si prieteni, devenind o traditie de sezon a spiritualitatii ardelenesti.

III. Cele mai populare colinde ardelenesti de Craciun

Din sezonul Craciunului, insorite si bine sincronizate, colindele ardelene sunt cele mai populare in randul fanilor din Romania. Iata cateva dintre cele mai populare colinde ardelenesti de Craciun:

 1. “La buna seara, pe lausa”

 2. “Pruncul Fedeles”

 3. “Noi astazi ce facem”

 4. “Ia-ti si ia, tu copila mica”

 5. “Ia Ninge rau pe-afara”

 6. “Tineti oua la noapte ca la zi sa le gasesti”

 7. “Colindam, colindam”

 8. “O, ce mareee minune!”

 9. “Din lumea toata beu cu sfat”

 10. “Hristos s-a nascut si imparatie lui”

IV. Cele mai populare jocuri de colinde din Ardeal

Fiecare colinda poate fi intonata diferit, in functie de pofta grupului. Si pentru ca aceste cantece sunt obiceiuri, s-au dezvoltat si jocuri specifice, care deseori sunt destinate copiilor. Unele dintre cele mai populare jocuri de colinde ardelene sunt:

 1. “Fugi, Aschie, fugi cu dinioara putinioara”

 2. “Stanul Mester”

 3. “Trei iezusi si-un ionel”

 4. “Vanatorii de stele”

 5. “Dezlegarea de fapte bune”

 6. “Acuzatul pereche ”

 7. “Lacusta mastacita”

 8. “Cand se substiuieste lelita mica”

 9. “Crestem Plugusorul”

V. Traditia colindelor Ardelene

Cantecele de Craciun sunt imbibate de caldura si bucuria Sarbatorilor. Traditia incepe cu parintii si se petrece iar si iar. Se spune ca multi copii din Ardeal invata aceste cantece din gura parintilor lor, care ii invata sa descante aceste frumoase colinde.

De-a lungul timpului, colindele ardelene rareori se pierd sau fac schimbari. Chiar si in prezent, oamenii inca reven la aceste cantece vechi, cand le cantand la sarbatori si obiceiuri crestine.

Colindele ardelene sunt cantece spirituale care au patruns in inima inimii Ardealului, inspirand si vine stand viu. Aceste melodii distinge sarbatorile de iarna si aduce caldura in casa si spiritul Craciunului in inimile fiecaruia. Ele ofera caldura si canta frumos despre adevarurile crestine, fiind impletite cu povesti folclorice si sentimente religioase. Din aceste motive, este usor de inteles de ce sunt atat de populare aceste colinde ardelenesti.