Cele mai interesante basme in limba romana sunt menite sa tina copiii si adultii captivati de povesti frumoase, emotionante si cu invataminte de viata. Povestile populare au fost trecute din generatie in generatie si au castigat o popularitate uriasa. Desi multe basme au trecut prin schimbari subtile, prin sfarsitul secolului al XIX-lea, cea mai mare parte a acestora au ajuns neschimbate pana azi. 

Acest articol exploreaza care sunt cele mai interesante basme in limba romana si le puncteaza pe masura ce intelegerile si interpretarile, precum si mesajele lor morale, sunt discutate si explicate.

Limba romana este o limba slavica complet distincta, dar este una foarte spirituala si poate oferi o adancire a povestilor pe care inca le pastram astazi. De-a lungul anilor, basmele romane au stat in centrul atentiei, captivand prin gandirea lor profunda si prin intelegerile si invatamintele lor morale. Accentul majoritar pe educatie, respect si unitate, face ca aceste basme sa ramana relevante chiar si azi.

Despre ce sunt basmele

Basmele se refera la scurti povestiri populari, orale sau scrise din mitologii, legende si folklore. De obicei, acestea prezinta personaje incredibile, magie si intamplari bizare, evenimente stranii, precum si lecții morale.

In general, aceste povesti pot fi ilustrate prin simboluri si arhetipuri care evoca creatii, animale si obiecte stranii care se transforma in timpul actiunii. Desi aceste elemente pot fi stranii, ele pot fi și foarte exprimate si evoluand de fiecare data, ceea ce le face cu adevarat interesante.

Originea basmelor

Basmele provin din culturi si traditii la care au fost initial povestite de generatie in generatie. Sciinta moderna si folclorologia ne permit sa identificam originea acestora, iar povestirile au fost prelucrate si adaptate la publicul si cultura actuala.

Expertii in mitologie si folclor stiu ca basmele au inceput ca legende populare simple, care s-au raspandit peste culturi si timpuri. Originea acestora se poate recunoaste prin elemente prezente in limbaj si simboluri cu insemnatati comune.

Modificarile

Majoritatea basmelor au fost modificate in functie de alcatuirea sociala si evenimentele de moment. Basmele se schimba in scopul de a se adapta la situatiile pe care le cuprind si la oamenii carora li se povestesc. Acest lucru inseamna ca basmele se pot schimba semnificativ intre tari si au mai mult de un varianta.

De exemplu, acelasi cuvant poate avea intelesuri diferite in mai multe limbi. Uneori, schimbarile sunt minore, deoarece metaforele folosite tin de obicei cont de cultura poporului.

Topul celor mai interesante basme in limba romana

 1. Harap Alb ( si alte basme fratilor Grimm)
  Si aceasta este o poveste menita sa descrie spiritul luptator si curajul verbal al unui tanar varstnic. Raportat la intelegerile si interpretarile, egoismul cu care tanarul salveaza statul si inlatura raufacatorii simbolizeaza vointa puternica.

 2. Povestea lui Harap Alb (Romania)
  In aceasta poveste, tanarul trimite la vanatoare sase animale si se intalneste cu un cal voinic. Initial, tanarul e sceptic si se comporta foarte prost fata de calul voinic, dar acesta ii da calului voinic aceeasi taga inapoi, acesta evolueaza legal si moral, redescoperindu-si, in cele din urma, originile si adevarata sa identitate.

 3. Regele Şarpe (Romania)
  Povestea de dragoste intre frati este una dintre cele mai emotionante. Se spune ca fratele mai mare s-a maritat cu o fata de imparateasa, iar tanarul frate se imbaca ca un alai rege, abia fiind salvat de fratele sau. Acest lucru pune si accentul pe iubirea dintre frati si moralitatea cu care imparatul isi salveaza fratele de de sub blestemul regelui sarpe.

 4. Povestea seicului Tănase (Romania)
  Povestea permite cititorilor sa inteleaga cum un om simplu se poate credincios si aspiranta sa ascensiune sociala sa devina rege al tarii. Tanarul tanese isi ascunde identitatea si realizeaza pana la urma sa castige diamante de la fiecare popas al calatoriei sale, acesta finalizand cu o fata casatoria si castigand tronul.

 5. Povestea lui Danila Prepeleac (Romania)
  Protagonistul se comporta si exprima o vointa puternica si o dorinta de a se schimba. Aceste caracteristici sunt demonstrative si de multe ori talele se incheie pe tone ofensatoare. Povestea accentueaza cum omul poate face lucruri bune chiar si prin minciuni.

 6. Isprăvile lui Mihai Viteazul (Romania)
  Acesta contureaza cadrul istoric al Romaniei prin aventurile lui Mihai Viteazul. Acestea reflecta alegerea si devotementul sau pentru construirea si apararea unui stat ce se opune subordonarii si invadarii.

 7. Povestea lui Mărţişor (Romania)
  Povestea se concentreaza pe spiritul luptator si iubirea dintre frati, acesta punand accent pe incercarea de a salva pe cei carora le este cald,simbolizand aceasta iubire prin renunta la sange. De asemenea, povestea prezinta fuga intre frati si detalii ale unor invataminte morale profunde.

Basmele sunt destinate sa ne invete invataminte, sa ne implineasca sau sa ne elibereze de temeri. Ele ne vor transforma trairile emotionale si ne provoaca sa suportam orice dezamagire si stres si sa ne reconectam pentru a ne indrepta atentia inca o data spre lumina si prosperitate.

Cele mai interesante basme in limba romana suntar foarte emotionante si distribuie intelesuri cu adevarat spirituale. Acestea puncteaza attributiile morale, oferind lectii despre credinta, curaj, intelepciune si iubire.