Cand vorbiti despre poezie, o placere intotdeauna trebuie sa fie prezentă. De-a lungul anilor, ne-am legat de frumusetea poemelor și a versurilor care transmiteau un mesaj profund și aduceau mulțumire și liniște sufletească. Din acest motiv, s-a creat un gen de poezii special destinat persoanelor crestine, emanand spiritualitate si aducand speranta si inaltarea parcursului spiritual. Astazi vom explora cativa dintre cei mai cunoscuti si mai incantatori poeti crestini, impreuna cu poeziile lor memorabile.

Acest gen de poezie incepe cu poezia devotionala medievala si se extinde pana in prezent, precum poemele lui William Blake și John Donne. Poezia crestina poate fi considerata drept o modalitate de a medita si de a gasi liniste interioara. Exista o varietate de stiluri, forme si rime folosite in poeziile crestine si desi sunt adesea folosite pentru a studia si a intelege sentimentele si emotiile spirituale, numeroasele lor invataturi isi gasesc si locul in prezent. Prin urmare, putem descoperi cuvintele si sensul mistic intr-un mod minunat si cu ajutorul acestei poezii putem lua apropriat intelepciunea lui Dumnezeu și să ne bucurăm de convingerile noastre religioase.

Cei mai cunoscuti poeti crestini

Unul dintre cei mai cunoscuti poeti crestini din istorie este William Blake (1757-1827) – poetul de la curtea madamei Knight. El a publicat opere importante precum “The Marriage of Heaven and Hell” si unele dintre versurile sale și poeziile sale ilustreaza lumea spirituala in care el credea. Dintre poeziile sale se numara “My Pretty Rose Tree”, “A Cradle Song”, “Ah, Sunflower”, “Demonstration Mystical” si “The Lamb”.

John Donne (1572-1631) eraşi un poet şi scriitor englez. Operele sale includ poeziile „The Sun Rising”, „Elegy XIX: To His Mistress Going to Bed” și „The Good Morrow”. Majoritatea poeziilor sale nu sunt explicite referitoare la spiritualitate, insa ele sunt, in schimb, o incursiune inteleapta si profunda in domeniu, subliniind perspectiva lui religioasa.

O alta voce importanta este Ben Johnson (1572-1637) – unul dintre marii poeti ai lumii engleze. Operele sale includ “Pan’s Anniversary” si “Come, Holy Ghost” si „Epitaph for Lady Elizabeth”. El s-a apropiat spiritualitatii, ceea ce creeaza un univers poetic intangibil si mental ce cuprinde lumea biblica si crestina.

Cele mai incantatoare poezii crestine

Din multitudinea de poezii crestine ce pot fi citite, am ales sa prezentam mai jos cateva dintre cele mai incantatoare.

The Beams of Heaven – scrisa de John Donne

“Oh, let my prayer like incense rise Before thine altar, Lord!
Beams from thine own eternal eyes A sacrifical reward
Thy blessings, Lord, on me bestow, Make me with grace suffice
And gild with gold the ashes owe Of a too-fervent sacrifice!”

The Voice of God – scrisa de William Cowper

“Through the deep caves of thought I have to grope;
My way’ I cannot see;
Yet hints of truths, half seen, half known,
Come daily, hourly unto me
But, oh, when a voice from Heaven sends down
The lightning’s flashing foam,
I hail the storm, and catch the sound
Which speaks of a world to come!”

L’Envoi – scrisa de Emily Dickinson

“Go on and make obedient feet
Walk forth thy little creeds!
Go on, thy prodigal of faith
Obey its million needs!
Go on—thy creeds shall still come down
In benediction sweet!
The everlasting arms of love
Are underneath thy feet!”

Take My Life and Le t It Be – scrisa de Frances R. Havergal

“Take my life, and let it be consecrated, Lord, to Thee.
Take my moments and my days, let them flow in ceaseless praise.
Take my hands, and let them move at the impulse of Thy love.
Take my feet, and let them be swift and beautiful for Thee.”

Acestea fiind spuse, poezia crestina se bucura de o frumusete si cuvinte speciale care aduc pace si liniște sufleteasca. Fie ca am vizitat un catolic sau un protestant, cu toții putem simti binecuvantarile spirituale pe care le putem lua din poeziile scrise de poetii crestini din intreaga lume. Sansa de a gasi un sens si de a simti intelepciunea lui Dumnezeu, prin intermediul acestei poezii, este o sansa pe care nu o putem ratea.

Prin urmare, scufundati-va in spiritul acestor poezii, permitandu-le sa patrunda in sufletul si in sufletul vostru. Explorati si admirati frumusetea lor si invatati cum puteti sa le utilizati in propria voastra experienta spirituala. Sa lasam cuvintele poetilor sa intre in inimile noastre si sa simtim bogatia spirituala pe care o pot oferi.