Cele mai bune filme romanesti au captivat audientele de la inceputul cinematografiei romanesti formata in anul 1909. Aceste filme au produs cele mai memorabile si emotionale momente, spunand adesea povesti despre lumea reala, dar si despre legendele si evenimentele mai greu de inteles din istoria Romaniei.

De-a lungul anilor, au existat si exista mai multe categorii de filme romanesti de inalta calitate.

Incepand cu genuri populare, cum ar fi:

✓ Comedii:

  1. „La Bloc”, 2002;
  2. „Uite ce viata minunata”, 2006;
  3. „Cu Asculțiți la Radio”, 2011;
  4. „Un show obisnuit”, 2015.

✓ Filme de actiune:

  1. „Lupii”, 1999;
  2. „Amintiri din Epoca de Aur”, 2014;
  3. „Războiul celor 6 grade”, 2011;
  4. „Blestemul fratilor gemini”, 2011.

✓ Drama:

  1. „O vara de neuitat”, 2006;
  2. „Marfa si banii”, 2020;
  3. „Marti, dupa craciun”, 2010;
  4. „Nunta muta”, 2004.

Iar povestile romanesti au cunoscut mai multe castigatoare ale premiilor internationale, precum „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”, castigatoare a Premiului Palme d’Or la Cannes si „Trenul fericirii” premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Iata, mai jos cele mai bune filme romanesti:

  1. „Adio, draga mea” – 2020

„Adio, draga mea” se afla in 2020, o adaptare a romanului „Baltagul” scris de Mihail Sadoveanu.Nararea a avut parte de cinematografie incredibila care a facut ca personajul principal sa iasa in evidenta si a oferit spectatorilor o experienta captivanta. Filmul ne-a mai adus in prim plan actorii Vlad Ivanov, Constantin Dogioiu si Rodica Lazar.

  1. „4 luni, 3 saptamani, 2 zile” – 2007

„4 luni, 3 saptamani, 2 zile” a redescoperit natura complicata a regimului comunist si vietile oamenilor de pe vremea aceea. Acest film ne-a oferit o lectie despre cum sa fim puternici, chiar si atunci cand tara noastra se afla sub presiune. Filmul a castigat premiul Palme d’Or la editia din anul 2007 ale Festivalului de Film de la Cannes.

  1. „Veronica” – 2019

„Veronica” a captivat atat publicul local, cat si restul lumii. Acesta este un film de drama si suspen în care dorinta protagonistei de a se rascumpara din greselile sale poate fi vazuta ca pe o cale de refacere a propriei vieti. Actorii Irina Rimes si Dragos Bucur – care joaca rolul principal al lui Veronica si David – au adus personajele la viata. „Veronica” a castigat un premiu Gopo in 2020.

  1. „Eu cand vreau sa fluier, fluier” – 2010

Acesta este un film impresionant despre curajul si increderea in sine, care a atras laude si a castigat nenumarate premii. Filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier” a fost nominalizat la Premiul Oscar in 2011 si a castigat in acelasi an Premiul Gopo pentru Cel mai bun film. actorii Răzvan Vasilescu si Maria Dinulescu au jucat in mod exemplar personajele principale.

  1. „A fost sau n-a fost?” – 2006

„A fost sau n-a fost?” a fost realizat in 2006 si este un film excelent despre leadership si responsabilitate. Se concentreaza asupra lui BR Sardiniu, care cauta sa aduca un alt tip de moralitate in țara lui. Filmul are ca tema principala dezbaterea dintre etica si morale, si a primit numeroase nominalizari si premii, inclusiv la Gopo.

  1. „Moartea domnului Lăzărescu” – 2005

„Moartea domnului Lăzărescu” este un film de drama sociala care prezinta situatia dificila si deseori imposibila in care se afla sistemul sanitar din Romania.Acesta prezinta o perspectiva realista asupra vietii, si focuseaza in acelasi timp prin ce trece personajul titular, domnul Lăzărescu. „Moartea domnului Lăzărescu” a castigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

  1. „Marfa si banii” – 2020

„Marfa si banii” este unul dintre cele mai bune filme romanesti care au apartinut generatiei noastre.Acesta a fost lansat in mijlocul anului 2020 si a prezentat povestea unei familii divizata de lupta de supravietuire a unui barbat muncitor si a intregii familii din spatele lui. Filmul povesteste despre dragoste, prietenie si ratacire.

  1. „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” – 2006

„Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” – ne arata încapacidarca oamenilor de a-si pastra increderea si umanitatea, chiar si in fata unei tragedii greu de imaginat atunci cand marea inunda orasul in care locueste familia Protagonistului. Acest film a castigat trei premii Gopo si a primit nominalizari la nivel international, cum ar fi la Festivalul de Film de la Busan in Coreea de Sud si la Premiul L’Oeil d’or la Cannes.

  1. „Trenul fericirii” – 2014

„Trenul fericirii” a fost realizat in 2014 si ne face sa ne intrebam de ce un singur om poate ajunge la limita misterului si a durerii sale. Filmul surprinde lupta lui Thomas Rebsdorf pentru libertate si auto-descoperire, asupra caruia influenteaza foarte multi alti oameni care nu au nicio idee despre el. „Trenul fericirii” a castigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

  1. „Ana, mon amour” – 2017

„Ana, mon amour” a aratat incontestabil societatea relativa a Romaniei. Acesta prezinta o poveste de dragoste complicate, care rascolește adanciturile psihologice ale personajelor sale.