Celebrarea filmului coreean s-a transformat intr-un fenomen mondial in ultimii 20 de ani, cu filme de toate genurile subiectelor, din istorie si drame emotionante pana la comedii romantice, horror si SF. Daca esti un fan al cinematografiei coreene sau pur si simplu te gandesti sa te rasfeti cu un film coreean, dar nu stii ce sa te uiti, poti afla mai multe despre cele mai bune filme coreene din ultimii ani.

Istoria Cinematografiei Coreene

Cinematografia coreeana este bogata in traditie, dar si-a agonizat durata de glorie intre 1950 si 1980. Filmele coreene ale anilor 60 au avut o influenta mare asupra Occidentului, deschizand portile cinematografiei internationale. In plus, cinematografia coreeana a evoluat pe masura ce aceasta a progresat si a dezvoltat propriul sau stil de storytelling si caracteristici de ornare.

Turul cinematografiei coreene in Europa si Asia a adus o mare innoire vizuala si sonora si a consolidat opera sa artistica. Aceasta a oferit audientelor posibilitatea de a experimenta filmul prin ochii coreenilor. Programele de traducere si alti factori au subliniat unicitatea comunitatii si culturii sale si contribuie la adoptarea acestora chiar si in afara granitelor tarii.

Ce Sa Te Uiti

Iata cateva filme memorabile coreene, atat vechi, cat si noi, pe care sa te uiti.

1. Parasite (2019)

Parasite, aclamata de critici si presa de cinema pentru filmul sau inovator si neobisnuit, a castigat mai multe premii, printre care Palme d’Or la Festivalului de Film de la Cannes. Parasite este o comedie-drama sociala si o tragedie despre o familie saraca care se lupta sa se ridice prin intermediul unei familii bogata. Acest film ne aminteste ca nevoia de bani si bogatia nu definec mereu felul in care ne tratam unii pe altii.

2. Old Boy (2003)

Old Boy, regizat de Park Chan-wook, este unul dintre cele mai provocatoare filme coreene ale ultimului deceniu. Acest thriller psihologic a castigat Grand Prix-ul la Cannes si a fost aclamat de critici, fiind unul dintre cele mai populare filme coreene de pe pagina de tineret. Intriga de la Old Boy se invarte in jurul lui Oh Dae-su, un tip care este tinut prizonier timp de 15 ani si apoi primeste “libertatea” sa descopere motivele pentru incarcerarea sa.

3. The Host (2006)

The Host, regizat de Bong Joon-ho, este un film de groaza cuminte si reinventiv. Un monstru urias iesit din raurile Seului isi paraseste femela si se aventureaza in oras pentru a provoca ingrijorare. Cu toate acestea, filmul se concentreaza, de fapt, pe relatiile familiale si lupta oarbana a membrilor familiei Gang-du si cum se strang pentru a invinge bestia misterioasa.

4. Memories of Murder (2003)

Memories of Murder se afla pe locul 4 printre cele mai bune filme coreene, regizat de Bong Joon-ho. Acesta se concentreaza pe un syndicate serial al anilor 1980, in care doi agenti locali se lupta sa se faca cu adevarat bine pe santierul de investigare a criminalitatii . Desi nu se bucura ingine la fel de multa imagine ca unele dintre filmele sale de groaza, Memories of Murder este un thriller policier captivant si bine condus.

5. Joint Security Area (2000)

Joint Security Area (JSA) este un film thriller uimitor si incredibil, iar Park Chan-wook a produit o privire din cea mai buna vedere a unor incidente militare extinse si intre cele doua tari. Joint Security Area se afla pe locul 5 in topul celor mai bune filme coreene si cerceteaza subiectul controversat al relatiilor dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord, oferind povestea apropiata si captivanta a unei unitati militare situate in linia divizorului de granita.

Atata vreme cat cinematografia coreeana s-a dezvoltat si s-a schimbat in ultimii ani, aceste filme au fost o oglinda la tendintele politice, sociale si culturale. Acestea magazineaza multa emotie si aduc o viziune diferita asupra cinemagrafiei. Astfel, daca esti in cautarea unei experiente de film cu adevarat neobisnuite, aceste filme si alte filme coreene sunt alegeri excelente.

Este imposibil sa incheiem acest articol fara a mentiona macar un astfel de film, asa ca urmatoarea ta alegere ar trebui sa fie Parasite, care iti va oferi cu siguranta o experienta cinematografica de neuitat.