Ceaiul de salvie se bucura de mai multa popularitate la nivel mondial, in special datorita beneficiilor sale de sanatate. Mergand de la reducerea indigestiei la intarirea imunitatii si la reducerea simptomelor bolilor, ceaiul de salvie este unul dintre cele mai versatile bauturi de pe piata. Dar de ce este ceaiul de salvie atat de popular si care sunt beneficiile sale?
Ce este ceaiul de salvie
Ceaiul de salvie este o bautura usor amarui obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate si tari ale plantei de salvie, Salvia officinalis in apa clocotita. Indicatii similare s-au facut si in alte parti precum India, Palestine sau chiar in vechile scrieri arabe. In plus, Salvia officinalis este una dintre cele mai vechispecie de plante cunoscute de om, detinand deja un loc privilegiat in cultura si folclorul european mai ales datorita proprietatilor sale miraculoase.
Beneficii ale ceaiului de salvie
Pe langa aroma sa usoara si savoarea sa amaruie, exista o serie de beneficii de sanatate asociate consumului de ceai de salvie. Acestea sunt urmatoarele:
- Controleaza nivelul zaharului din sange
Unul dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de salvie este capacitatea sa de a ajuta la controlul nivelului zaharului din sange. Un studiu publicat în anul 2013 a demonstrat că extractul uscat de salvie a prezentat proprietăți hipoglicemiante și a afectat acizii grași liberi și peroxidarea lipidică atunci când a fost administrat sub formă de supliment oral unor șobolani diabetici, ceea ce înseamnă că ceaiul de salvie poate fi utilizat pentru a controla nivelul de zahar din sânge.
- Combate indigestia
Consumul de ceai de salvie a demonstrat, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antispastice, reducând astfel simptomele digestive cum ar fi indigestia, greata si durerile abdominale. Datorita acestor proprietati, este recomandata utilizarea de ceai de salvie ca un remediu natural pentru indigestie.
- Reduce simptomele bolilor
Consumul de ceai de salvie are, de asemenea, efecte imunomodulatoare. Aceasta bautura contine un numar mare de antioxidanti care ajuta la reducerea simptomelor bolilor inflamatorii cum ar fi artrita si guta. De asemenea, ajuta la reducerea simptomelor afectiunilor respiratorii cum ar fi sinuzita si astmul bronsic.
- Reduce riscul de cancer
Un studiu realizat in anul 2007 a sugerat faptul ca prin consumul ceaiului de salvie se poate reduce usor riscul de a face cancer. Se pare ca consumul constant al ceaiului de salvie poate avea efecte pozitive in cazul celulelor canceroase, probabil datorita proprietatilor sale antioxidante și antiinflamatorii.
- Contribuie la intarirea imunitatii
Ceaiul de salvie contine polifenoli care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Agliconii continuti de ceaiul de salvie s-au dovedit a fi foarte eficienti in lupta impotriva radicalilor liberi care pot provoca o mare varietate de boli cardiovasculare.
- Susține somnul
Puteti! obtine ajutor in ceea ce priveste somnul prin consumul ceaiului de salvie. Legumelile uscate ale plantei contin o substanta numita acid rozmarinic, care ajuta organismul sa aiba un somn odihnitor.
- Ai un păr sănătos
Delicata aroma de ceai de salvie poate fi folosită chiar și pentru tratamentul parului. Infuzia de ceai de salvie adăugată în produsele de styling sau folosită ca mască poate ajuta la eliminarea mătreții, la reducerea sebumului și la stimuarea creșterii părului. In plus, ceaiul de salvie poate, de asemenea, să furnizeze parului îngrijirea și hidratarea de care are nevoie pentru a arata sanatos si stralucitor.
Dozajul corect al consumului ceaiului de salvie
În timp ce ceaiul de salvie este sigur si poate fi consumat in fiecare zi, este bine sa urmariti dozajul corect. Majoritatea specialistilor in alimentatie recomanda administrarea a 2-3 cesti de ceai de salvie pe zi. Cantitatea poate fi ajustata in functie de personalitate si rezultatele dorite, dar trebuie sa fiti constienti de faptul ca consumul exagerat poate provoca efecte secundare adverse.
Beneficiile consumului de ceai de salvie sunt multiple, incepand de la intarirea imunitatii la controlul glicemiei si la reducerea simptomelor bolilor. De aceea, este esential sa se invete si sa se tina cont de dozajul corect, astfel incat sa se poata obtine maximum de beneficii din consumul acestei bauturi.