Atunci când vine vorba de a ne îmbunătăţi sănătatea, ceaiul poate fi remediul perfect. Dintre toate tipurile de ceai, ceaiul de cimbru oferă cea mai mare diversitate de beneficii potenţiale pentru sănătate.

Ce este ceaiul de cimbru?

Ceaiul de cimbru este o băutură delicioasă preparată din florile uscate și frunzele uscate ale plantei cimbrului (Thymus Vulgaris). Această ceai poate fi servit cald sau rece, ca și în amestecuri cu alte ceaiuri sau alte ingrediente.

De ce ar trebui să bei ceai de cimbru?

Există numeroase beneficii potențiale ale consumului de ceai de cimbru. Acestea includ, dar nu se limitează la:

 1. Efecte pozitive asupra sănătății respiratory

Câteva cercetări au descoperit că cimbru de câmp poate reduce simptomele astmului, deoarece componentele antifungice și antiseptice ale plantei pot ajuta la reducerea congestiei bronșitice, infecțiilor respiratorii și tusei cronice.

 1. Efecte antioxidant

Studiile au descoperit că ceaiul de cimbru conține antioxidanți, care pot ajuta organismul să se apere împotriva daunei cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate fi important pentru a reduce riscul de diverse boli cronice, cum ar fi Boli coronariene și cancer.

 1. Efecte anti-inflamatorii

Consumul regulat de ceai de cimbru poate ajuta la reducerea inflamației și durerii articulare asociate cu boala articulară reumatoidă.

 1. Reduce riscul de diabet

Consumul regulat de ceai de cimbru poate stimula glucoza din sânge, ceea ce poate, la rândul său, poat preveni stadiul pre-diabetic și diabetul de tip 2.

 1. Stimulează digestia

Cimbru de câmp conține substanțe chimice atât antifungice, cât și antiseptice care ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea iritabilității intestinale și acneei. De asemenea, ceaiul de cimbru conține și fibre, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor sistemului digestiv.

 1. Protejează pielea

Ceaiul de cimbru poate ajuta la prevenirea ridurilor și petelor maronii printr-un efect antioxidant și ușor întineritor al ceaiului.

 1. Mentine perfect sanatatea cavitatii bucale

Gustul ceaiului de cimbru poate elimina bacteriile care cauzează cariile, în special bacteria Streptococcus mutans. De asemenea, poate și reduce inflamația gingiilor și simptomele afecțiunilor dentare.

 1. Reduce riscul de imbatranire prematura

Componentele antioxidante și anti-inflamatorii din ceaiul de cimbru și-au dovedit eficacitatea în reducerea daunelor aduse expunerii la poluare și la razele ultraviolete, ceea ce poate încetini procesul de îmbătrânire și poate proteja împotriva apariției bolilor cronice la vârsta maturității.

 1. Ajuta prin controlarea nivelului de colesterol

Cererii ridicate de antioxidant și fibra dietetică conținută în ceaiul de cimbru au sursese importante de avantaje, cum ar fi reducerea nivelului de colesterol buclat și tăierea riscului de suferinţe cardiovasculare.

Cum se prepară ceaiul de cimbru?

Ceaiul de cimbru poate fi preparat în mai multe moduri.

Iată câteva dintre cele mai populare și gustoase moduri de a folosi cimbru de câmp pentru prepararea ceaiului:

 1. Infuzii experimentale

Infuzia poate fi preparată dintr-o lingură cu frunze uscate, uscate și măcinate de cimbru de câmp și aproximativ 250 ml de apă clocotită. Acest amestec se poate lăsa să stea timp de 5-10 minute pentru a permite ca cimbru să-și deschidă uleiurile și aromele sale și apoi se poate strecura și se poate servi încălzit sau rece.

 1. Decoct (Hajduk)

Decoctul se prepară adăugând o lingură de frunze de cimbru de câmp și o cană de apă clocotită într-un castron. Acest amestec se lasă să se infuzeze timp de 15-20 de minute. După aceea, se strecoară și se adaugă la arome și condimente preferate, cum ar fi miere sau lămâie.

 1. Ceaiuri agreate

Amestecul poate fi preparat prin adăugarea simultană a frunzelor uscate, uscate și măcinate de cimbru și a ceaiului puternic rouă la 250 ml de apa clocotită. Beața se lasă la infuzat 5-10 minute, după care se strecoară și se poate servi încălzit sau rece, cu miere sau alt dulce.

Consumul excesiv de ceai de cimbru poate provoca diaree, vărsături și alte simptome gastrointestinale. De asemenea, această plantă poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea depresiei, a hipertensiunii arteriale sau a bolilor de inimă.