Ceaiul de cimbru reprezintă o băutură clasică servită pe întregul glob, iar efectele sale pozitive asupra sănătății au fost bine documentate de-a lungul timpului. De la un remediu natural pentru problemele digestive la calmarea anumitor boli cutanate, ceaiul de cimbru oferă numeroase beneficii. În cele ce urmează vom explora în detaliu câteva dintre acestea pentru a vă permite să vedeți în ce mod poate fi un izvor excelent de sănătate.
1. Beneficiile antiinflamatoare ale ceaiului de cimbru
Ceaiul de cimbru se folosește de mult timp ca remedii naturiste destinate tratării inflamării. Are un conținut ridicat de uleiuri volatile, care sunt compuși cu proprietăți antiinflamatoare. Printre alte elemente ale ceaiului de cimbru se numără și tanina și flavonidele; ambii te-au ajutat să reducă inflamația.
Pe lângă proprietățile antiinflamatoare, studiile au arătat că ceaiul de cimbru are, de asemenea, compuși antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Astfel, puteți obține atât beneficii antiinflamatoare cât și antioxidante dacă consumați ceai de cimbru.
2. Beneficiile sale asupra sistemului digestiv
Ceaiul de cimbru este folosit de multă vreme pentru a trata problemele stomacului și intestinale. Este cunoscut pentru a avea efecte de calmare și de prevenire a infecțiilor digestive. Cercetările arată că ceaiul de cimbru poate reduce severitatea simptomelor astmului, sindromului intestinului iritabil, diareei și a indigestiei.
De asemenea, acesta poate conține anumite compuși, cum ar fi luteolina și anetolul, care s-au dovedit a reduce simptomele alergiilor alimentare. Acestea sunt, de asemenea, considerate antiseptice ale stomacului și intestinului.
3. Beneficiile sale asupra pielii
Ceaiul de cimbru poate fi benefic în tratarea unor probleme ale pielii cum ar fi arsuri, răni, eczeme și infecții ale pielii. Acesta poate ajuta la reducerea iritaţiilor cutanate produse de insecte și acarieni.
În plus, antisepticele pe care le conține ajută la reducerea inflamațiilor și încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Colagenul din ceaiul de cimbru ajută și la reducerea petelor și/sau pistruilor de pe piele.
4. Beneficiile sale asupra sănătății gingiilor
Ceaiul de cimbru poate ajuta la reducerea inflamațiilor gingiilor și a bolilor gingivale. Acest lucru se datorează compușilor săi antibacterieni și antifungici. De asemenea, ceaiul de cimbru poate fi utilizat pentru a reduce durerea provocată de infecțiile gingivale și pentru a trata problemele țesutului gingival.
5. Beneficiile sale pentru sistemul respirator
Ceaiul de cimbru conține taninuri care se dovedesc a fi utile pentru a trata tusea uscată și a tusei obișnuite. Are proprietatea de a crește producția mucusului și de a reduce orice inflamațieimplementată la nivelul tractului respirator.
De asemenea, ceaiul de cimbru poate fi administrat cu scopul de a trata si alergiile respiratorii. Activându-și componenții antiinflamatori și antiseptice, ceaiul de cimbru poate ameliora simptomele precum strănutul, descărcarea nazală, tusea și congestionarea.
6. Alte beneficii ale ceaiului de cimbru
Ceaiul de cimbru ajută și la eliminarea durerilor de cap, a vărsăturilor, a alcoolului și a unor stări emoționale. Ceaiul de cimbru poate fi, de asemenea, folosit pentru tratarea:
-
Constipației: Compușii pe care ceaiul de cimbru îi conține pot ajuta la promovarea unei tranzite intestinale mai rapide.
-
Bolilor hepatice: Componentele antimicrobiene și antioxidante ale ceaiului de cimbru au capacitatea de a proteja și trata ficatul.
-
Creșterii apetitului: Acesta poate creștește și stimula apetitul.
-
Arsuri la stomac și gută: Compușii săi precum tanina și flavonidele sunt utili în reducerea simptomelor acestor probleme.
-
Diareei: Acesta poate fi utilizat pentru a crește absorbția apei și a fost găsit a fi un remediu eficient pentru diaree.
7. Cum să consumați ceaiul de cimbru
Deoarece ceaiul de cimbru conține alcool etilic, trebuie să fiți atenți când îl consumați. Nu trebuie să-l indulci cu zahăr dacă aveți diabet sau dacă luați medicamente. Este important să vă informați mai întâi de medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați ceai de cimbru.
Ceaiul de cimbru se prepară în general din frunze uscate și uscate sau măcinate. Acestea se pot poate adăuga în apă fierbinte sau se poate face infuzie, dar de asemenea se poate bea și sub forma de ceai cuminți sau capsule.