Bucurestiul isi invita turistii si pe cei cu buzunare mai putin pline sa descopere cultura sa. Capitala Romaniei pune la dispozitia oaspetilor sai o multitudine de muzee si monumente interesante, facandu-l locul perfect pentru a descoperi istoria si cultura Romaniei. Din pacate, deseori, aceste muzee si locuri de interes nu sunt suficient de apreciate si vizitate ca ar merita.
Totusi, pentru cei pasionati de cultura, muzeele si monumentele Bucurestiului sunt adevarate comori ascunse, pline de istorie si obiecte interesante. Unul dintre muzeele foarte interesante din Bucuresti pe care trebuie neaparat sa le vizitati este Muzeul National de Arta al Romaniei.
Istoria Muzeului National de Arta
Muzeul National de Arta al Romaniei, cunoscut si sub numele de MNAR, este o institutie publica, situata in centrul Bucurestiului, pe bulevardul Kisseleff, nr. 1. Aceasta institutie este cea mai veche institutie publica de arta din Romania, datand din anul 1948. Inainte de anul 1948 a fost infiintat si a functionat Muzeul “Ion Vlasiu”, fondat in 1920, care cuprindea numeroase colectii de obiecte de arta istorica reflectand istoria si cultura zonei. Totusi, in anul 1948 a fost fondat Muzeul National de Arta, cuprinzand atat colectiile Muzeului “Ion Vlasiu”, cat si colectii noi.
Germanul Koln, primul director al Muzeului
Primul director al Muzeului a fost Ion Vlasiu, fostul director al Muzeului pe care l-a fondat. Totusi, dupa ce el s-a pensionat, primul mare director al Muzeului a devenit Germanul Koln, care a condus Muzeul National de Arta timp de 31 de ani (1958 – 1989). Germanul Koln a adus un plus de valoare Muzeului, prin pregatirea arhitectonica si curatoriala foarte bine documentata si profesionista a galeriilor si prin fructuoasele si numeroasele sale donatii si colectii. Principala contributie a lui German Koln a fost introducerea in Muzeu a “Topului mostenirii personale”. Aceasta a inclus peste 1.000 de lucrari de inalta clasa semnate de artisti precum Tintoretto, Velasquez, Van Dyck, Poussin, Ruisdael, Chardin sau Coreggio.
Emblema Muzeului
Emblema Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) reprezinta un patrat albastru, care culegem din interior, un cerc marcat de culoare aurie, alaturi de doua spite sidefate cu turcoaz. Acest imn simbolizeaza constiinta nationala si patriotismul Romaniei si contine cifra 8, inconjurata de o linie lata, cerc, simbolizand unitatea si eternitatea.
Colectiile interioare
Muzeele sunt adesea cunoscute pentru colectiile lor exterioare si interioare. Muzeul National de Arta al Romaniei este dotat cu colectii atat interioare, cat si exterioare, fiind o oaza pentru amatorii de arta.
Colectiile Interioare
- Sectiunea Medievala cuprinde pantere si frumoasele portrete si icoane ale domnitorilor Valahia.
- Sectiunea Renascentista contine picturi, sculpturi si obiecte decorative preluate din muzeele colegilor europeni
- Sectiunea Baroca cuprinde numeroase picturi si sculpturi ale acestei perioade
- Sectiunea Romantica cuprinde indelungata cantata poezie romantica, precum si picturi si sculpturi ale artistilor romantici
- Sectiunea Contemporana este plasata in cea mai recenta perioada si cuprinde expozitii, lansari, evenimente si concursuri.
Colectiile Exterioare
- Expozitii exterioare si vernisaje anuale
- Muzeul de Istorie si Arta
- Muzeul Numismatic
- Muzeul de Arta si Stiinta
- Muzeul de Geologie
- Muzeul de Botanica
- Muzeul de Fauna si Flora
Activitati pentru vizitatori
Muzeul National de Arta al Romaniei ofera o gama variata de activitati pentru vizitatori, actiuni care sa faca vizita lor sa fie cat mai placuta si interesanta. Acestea includ:
- Tururi ghidate si intalniri cu artisti in rezidenta
- Demonstratii si seminarii
- Ateliere de arta
- Vizite interactive si programe educationale
- Concerte si spectacole
- Lansari de carte
- Evenimente si petreceri
De ce sa vizitezi Muzeul National de Arta al Romaniei
Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa vizitati Muzeul National de Arta al Romaniei. Acest Muzeu este locul ideal pentru a va pune in valoare cunoasterea culturii si a invata istoria Romaniei. Este ocazia perfecta pentru a descoperi si admira operele artistilor romani si externi, precum si pentru a va bucura de experiente unice precum demonstraii artistice, interviuri cu artistii din rezidenta sau petreceri tematice. Muzeul pune o multime de oportunitati pentru a va bucura, invata si a va conecta mai bine cu arta si cultura Romaniei. De asemenea, aceste activitati cuprinzatoare de cultura sunt aprobate de Ministerul Culturii si au parteneri media foarte importanti.
Astfel, Muzeul National de Arta al Romaniei este locul perfect unde sa admirati arta si sa va bucurati de experiente culturale memorabile si valoroase. Daca sunteti la Bucuresti, acesta este un must go – unul dintre muzeele pe care dificil sa nu le vizitati. Vizitatorii acestei submergi in arta, fiind siguri ca vor avea ocazia de invata ceva nou si de ramane impresionati de vassacrea artistica care scoate in evidenta tablouri si obiecte de arta istorica si contemporana.