Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucureşti este unul dintre cele mai importante muzee de artă din Europa Centrală şi de Est. Acest loc fascinant reprezintă o conexiune atât specială cât şi importantă cu trecutul istoric al zonei, fiind considerată clădirea cea mai importantă din capitala României. Având în vedere atât universitatea sa bogată cât şi colecţia vastă de artă, Muzeul Naţional de Artă al României este o vizită obligatorie atunci când călătoriţi prin Bucureşti.
Istoria MNAR
Muzeul Naţional de Artă al României a fost fondat în 1948. Acesta a devenit de atunci centrul permanent pentru conservarea, prezentarea, educarea şi promovarea artei în România. Coloana centrală a muzeului a fost construită în 1895. Aceasta a fost distrusă în timpul războiului, însă reconstrucţia a adus înapoi simbolul de bază al muzeului. În prezent, Muzeul Naţional de Artă al României a devenit un fel de monument istoric al patrimoniului cultural al Bucureştiului.
Colecţia MNAR
Muzeul Naţional de Artă al României are o colecţie vastă de artefacte, constituind cea mai importantă colecţie de artă naţională. Colecţia se concentrează pe arta din secolele XIX şi XX, cu elemente de ştiinţe naturale în compoziţie. Colecţia include lucrările a peste 15.000 de artişti, în special tablouri, sculpturi, desene, fotografii, obiecte de mare valoare. În plus, etajul II al muzeului găzduieşte „Cabinetul numismatic” care conţine colecţii diverse de monede sau medalii.
Sectiuni
Colecţia muzeului este împărţită în mai multe sectiuni care acoperă o varietate de stiluri de pictură, sculptură şi arte vizuale:
● Arta Religioasă: o serie de lucrări reprezentând scene din vechile cărţi religioase.
● Arta Bizantină şi Postbizantină: tablouri ale mănăstirilor, de asemenea, se găsesc, icône de mari dimensiuni şi obiecte de interior prezentate în mod clasic.
● Arta Renaşterii şi Barocului: conţine avansate obiecte provenite din epoca Renaşterii şi Baroc, inclusiv sculpturi şi picturi realiste.
● Arta Românească Modernă: lucrări din secolul al XIX-lea şi al XX-lea, care include stiluri de pictură precum teoretică, ultra-realistă şi impresionismul.
● Arta Contemporană Românească şi Străină: în care se pot găsi sculpturi, obiecte şi picturi surprinzătoare care exprimă stiluri noi.
● Arta Decorativă: conţinutul acestei secţiuni este destul de variat, mai ales în ceea ce priveşte tehnicile de realizare şi stilurile empleate.
Facilitati
Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte evenimente educative cu scopuri culturale, de asemenea muzeul oferă publicului oportunităţi de a participa la expoziţii tematice, mese rotunde şi seminarii. Muzeul are propria bibliotecă, unde vizitatorii au la dispoziţie obiecte de artă şi reviste de specialitate. Aici vei găsi cele mai noi cercetări, cărţi de artă şi publicaţii specifice.
De asemenea, în Aflat în parc, Muzeul Naţional de Arta al Romaniei ofera vizitatorilor această posibilitate de a se bucura de cadrul inconjurator si ocazia de a explora plimbari prin zona parcului. Parcul Izvor, ce se alfa in preajma muzeului si inchis din cauza constructiilor, a fost reamenajat în prezent, cu rulote, aleea roz şi jocuri de echitatie .
De asemenea, muzeul ofera voluntari pentru profesori de a îşi pregăti propriile lecţii de educaţie. O persoana in zona muzeului, această oportunitate ne ofera unica ocazie de a inspira vizitatorii si de a aduce o noua lumina in intelegrea artei.
De-a lungul anilor, Muzeul Naţional de Arta Al Romaniei din Bucureşti a devenit un simbol important al patrimoniului cultural al erei moderne. Structura sa impresionanta si bogata colectie de artefacte reamintesc de istoria Bucureştiului. Pe lângă colecţiile variate, Muzeul National de Arta Al Romaniei ofera vizitatorilor acces la cunoştinţe ştiinţifice, la evenimente culturale şi la posibilitatea de a descoperii variate forme ale artei. Cu siguranta, este un muzeu care trebuie vizitat neaparat in Bucuresti pentru a beneficia la plin de aceste experiente unice.