Ce Ar trebui Să Ştim Despre Harta Țării Noastre
România este o țară cu o istorie veche care a influențat cultura și geografia țării. Istoria și cultura folosite pentru a crea hiperbolile și nuanțele din cultura și, prin urmare, din harta Romaniei.
Există multe lucruri de știut și de învățat despre harta Romaniei și cum schimbările istorice au marcat-o. Acest articol va explora harta Romaniei, structura ei, influențele sale istorice și politice și ce ar putea însemna pentru locuitorii acestei țări.
Ce este Harta Romaniei?
Harta Romaniei este o ilustrație a țării noastre, care cuprinde regiunile și ținuturile sale, precum și alte informații geografice. Harta administrative Romaniei se divide în șapte regiuni: Transilvania, Moldova, Muntenia, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea. Harta include informații despre orașele și satele, precum și despre limite administrative, dealuri și bazine hidrografice.
Unul dintre cele mai vechi exemple de harta Romaniei se datoreaza geografului și istoricului arab Al Idrisi, care a realizat o harta Romaniei și a fost publicata într-o lucrare numita “Book of Roger”. Această hartă a fost publicată în 1154 cea.
Influente istorice:
Harta Romaniei, așa cum este astăzi, a fost influențată de mai mulți factori, cum ar fi bazată pe limitele țării care au evoluat în ultimele două secole. În ultimii 200 de ani au avut loc o mulțime de schimbari la nivel național cum ar fi măsuri administrative și redarea a principiului etnic. Acesta este cauza pentru care în mod obișnuit hărțile vin cu diferite simboluri bazate pe culori, care reprezintă limitele administrative și limitele etnogene.
Principalele influențe istorice asupra hărții Romaniei includ:
- Imperiul Otoman
- Imperiul Habsburg
- Unirea Principatelor Române
- Conferința de Pace de la Paris
- Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România
- Rezoluția Hitler
- Primele conduceri comuniste
Atunci când aceste influențe au fost combinate, forma actuala a hărții a fost realizată.
Influențele politice:
Deși harta s-a schimbat de-a lungul timpului, ținând cont de influențele istorice și culturale, schimbările politice au fost și mai semnificative. La începutul secolului al XX-lea, Romania nu era doar o țară, ci două, iar manifestările istorice au determinat aspectul hărții.
De exemplu, în 1889, principatele Române erau unificate sub domnul Carol I. Sub domnia sa, aceste ducate au fost unificate și o suprafață much mai consistentă a țării a fost supusă suveranității sale.
Intervenția Marii Puteri a fost un alt eveniment marcant în istoria hărții și față de politica țării, totul începând în 1940. Din cauza acestei presiuni, țări precum Transilvania și Bucovina au fost luate sub suzeranitatea Ungariei, iar unele zone ale Romaniei au ajuns sub administrația rusească.
Până în 1947, teritoriile acaparate de Rusia și Ungaria erau pierdute pentru Romania. În cele din urmă, După Cel de-al Doilea Război Mondial și Revoluția Russbelgia, au avut loc Schimbarile politice și teritoriale, România fiind redată teritorial.
Administrarea teritoriilor
Legile și constituția Romaniei permit diferite forme ale autoadministrării teritoriului și merg mai departe decât doar etichetele comutate. De exemplu, harta actuală a Romaniei reflectă faptul că există 41 de județe(regiuni administrative) și municipii cu drepturi speciale.
Acest principiu de autoadministrare a fost încorporat în Constituția României din 1991, legea română care prevede un sistem local bazat pe unităţile administrativ-teritoriale. Un mare număr de orașe și comune se află sub autoritatea sau arestulunei județe și se administrează la nivel local prin intermediul sistemului administrativ-teritorial.
O hartă administrativă la nivel de județ prezintă principala deviză a sistemului cunoscut sub numele de harta Romaniei.
Din punct de vedere al demografiei:
Harta României prezintă sau merge până la populație și schimbările acesteia pe parcursul unor cuteri sau perioade de timp. Din cauza lungii sale istorii, România a găzduit o largă varietate de populații și ‘ ” grupe etnice.
În prezent, România găzduiește cea mai mare populație etnică majoritar româncă din Europa. Acestea sunt însoțite de alte grupuri etnice importante, cum ar fi băștinașii Ungaria, Țigani, germani și rusi.
De asemenea, harta poate fi folosită pentru a vedea miezul populației de pe alte granițe ale țării, cum ar fi cele bulgare, ungare și ucrainene. Biroul