Romania are o mare bogatie in ape, in special in forma de rauri. Raurile sunt adesea folosite pentru a face legatura intre diferite regiuni ale tarii. Acestea ofera o bucla de transport si comunicare care asigura trecerea rapida a produselor, a serviciilor si a altor bunuri intre regiunile Romaniei. Acest articol va oferi o perspectiva asupra structurii geografice a raurilor din Romania si va explica, mai pe scurt, ce role joaca acestea in economia si in viata de zi cu zi a tarii.
Grija fata de apa si raurile care se gasesc in Romania este una dintre cele mai importante responsabilitati ale guvernului si ale birocratiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania are in locuri selectate de tara, câteva dintre cele mai mari rauri din lume. Aceste rauri formeaza o retea acvatica vitala care uneste aproape toate regiunile Romaniei. In plus, multe dintre raurile Romaniei fac parte din sistemul global al raurilor si sunt folosite pe scara larga la transport, comunicare si irigatii.
Importanta raurilor pentru economia tarii
Râurile au servit intotdeauna drept vitala legatura dintre zonele de pamant si intre culturile diferite. Astfel, intreaga economie a Romaniei depinde in mare masura de fluxul raurilor din tara. Acestea servesc ca un canal important pentru transportul maritim in regiunile interioare si aprovizioneaza o vasta regiune de paduri in regiunile de munte. Apa din rauri este folosita, de asemenea, la activitati industriale si agricole, cum ar fi irigatii si energie hidraulica. Unele rauri sunt, de asemenea, folosite pentru navigatie fluviala cu scopul transportului.
Platoul carpatic, principalul centru al raurilor Romaniei
Raurile din Romania sunt separate in 2 sisteme principale, unul care se intinde de-a lungul marginilor sudice si centrale ale platoului carpatic si unul care se intinde de-a lungul versantilor si vailor deluroase ale Muntilor Banatului. Aceste rauri se indreapta, în principal, spre mare, in Marea Neagra, iar unele ajung si pana in Dunarea. Desi, sunt recunoscute mai multe departamente de vărsare, unele dintre acestea servesc ca ramura care se indreapta spre Dunare.
Iata o enumerare a raurilor din Romania
-
Raul Mures este unul dintre cele mai lungi si mai navigabile rauri din Romania. Mergand in sudul estic al tarii, de la vestul Ungariei, s-a unit cu Dunarea, intre Sulina si Braila.
-
Dunarea este unul dintre cele mai mari sisteme de rauri din lume si are al doilea cel mai mare volum de apa din toata Europa. In Romania, Dunarea se intinde intre portile Dunarii in partea sa sudica si Cazanele Dunarii in partea sa nordica
-
Prutul parcurge o distanta de aproximativ 953 km, pornind de la casca sudica a Muntilor Carpati si se varsa, finalmente, in Marea Neagra prin Delta Neagra. Prutul este, de asemenea, delimitator intre Romania si Republica Moldova.
-
Barladul, unul dintre cele mai importante rauri din Romania, are cea mai mare portiune navabila a tarii si asigura legatura intre Timis si Crisana, intre Muntii Carpatii si Padurea Craiului.
-
Jiul, cel mai lung si important rau din intregul sud-vest al tarii, traverseaza mai intai Muntenia si face legatura intre Tarnavelor si Carpatii Meridionali, inainte sa ajunga, prin zona gorjului, in Dunare.
-
Crisul Repede, principala alimentare a wadi-ului Crisul Negru, are origine in Muntii Apuseni din judetele Cluj si Alba si formeaza frontiera naturala intre Transilvania si Banat.
-
Oltul curge alaturi de Prut prin Romania si conforma practic frontiera externa intre tara noastra si Bulgaria. Isi are sursa in estul Muntilor Capatani si traverseaza, trecand prin principalele orase, provincia Oltenia.
-
Lotruul este un rau de munte care se varsa in Marea Neagra, la nord de Bucuresti si formeaza granita estica dintre Muntii Fagaras si Muntii Bucegi.
-
Ialomita se varsa in Dunare, fiind considerata una dintre principalele afluente ale sale in Romania.
Cateva grafice si statistici despre raurile Romaniei
Dintre toate raurile din Romania, Dunarea este, fara indoiala, cel mai mare si mai important. Lungimea totala a Dunarii, timp de 1877 km, se intinde pana la dunare. Lungimea Dunarii din Romania se intinde pe un traseu de apoximativ 860 km, incepand in zona sa sudica si pana la confluenta cu Prutul chiar inainte de Delta Neagra. In functie de identitatea sa fluviala, Dunarea are 4 sectoare diferite, iar cazanele dunarene delimiteaza primul sectoar, din care fac parte sectoarele romane, bulgare si ucrainene.
In ceea ce priveste lungimea totala a raurilor din Romania, Thesaurusul Limbii Romane mentioneaza faptul ca cea mai lunga este Muresul, cu o lungime de 805 km, urmat de Olt (563 km), Dunare (470 km) si Prut (362 km).
Unghiul tau de vizualizare
In ultimii ani, Romania si-a concentrat eforturile in domeniul protectiei mediului. Obiectivul principal al acestei campanii a fost protectia si conservarea raurilor. Acest lucru a inclus, de asemenea, organizarea si participarea la evenimente internationale, cum ar fi Congresul Mondial al Raurilor si Apele curgatoare, petrecerile mondiale si toate obiectivele menite sa ajute la protejarea si conservarea raurilor si campiilor.
Ganditi-va si alte puteri ranesti in lume
In afara de Romania, exista multe alte tari din lume care detin mari suprafete de rauri. Acestea le ofera tuturor cetatenilor posibilitatea de a se bucura de resursele acvatice ale tarii si de posibilitatea de a explora unele dintre cele mai fantasticoase regiuni ale globului. Cele mai cunoscute rauri din lume sunt, fara indoiala, Amazonul, Nilul si Yangzingul.