Spațiul geografic al României este deosebit de variat, încadrate de trei țări suverane, Ungaria și Serbia în partea de vest a țării, iar Ucraina în partea de nord-est. Datorită aceasta, atrage turiști din toată lumea pentru a vizita unele dintre cele mai frumoase și variate scenarii de pe continent.
Teritoriul țării se întinde pe 238.391 de kilometri pătrați, România fiind astfel una dintre cele mai mari țări din Europa Central și de Est. Așadar, oamenii care își fac planuri pentru o excursie în România au posibilitatea de a se bucura de numeroase zone interesante și orașe mari.
Ca fiind una dintre puținele țări care se bucură de panorame fluviale, mări și munți, România are un relief fizic divers și îmbogățit. Cea mai clară modalitate de a explora pașii stabilite în România este prin studierea hărții foarte detaliate.
În acest articol, ne vom concentra pe explicarea detaliată a hărții fizice a României, împărtășind informații despre elementele spinoase, prezentând zonelor geografice și regiunilor și prezentând forma și dimensiunea acestei țări.
Cuprins:
-
Caracteristicile de bază ale hărții fizice a României
-
Muntii si formatiunile din Romania
-
Zona Campiilor din Romania
-
Delta Dunarii
-
Câmpia de Vest a Țării
-
Alte zone de pe harta fizica a Romaniei
-
Forma si dimensiunea Romaniei
-
Caracteristicile de bază ale hărții fizice a României
Cea mai bună metodă de a explora punctele cheie ale hărții fizice a României este prin studierea sa detaliată. În acest sens, este important să reținem că teritoriul țării se întinde pe 238.391 de kilometri pătrați și este limitat de trei țări, Ungaria și Serbia în partea de vest și Ucraina în partea de nord-est.
Țara este compusă din continentul Europa precum și din una dintre cele mai importante insule din Marea Neagră – Insula Serpilor. Din punct de vedere geografic, patru zone mari se îndepărtează de la sud către nord al României. Acestea sunt muntele, animalele, câmpii, și vestul țării. Panta reziduă, care se întinde spre nord-vest, este colina și dezvoltă anumite zone montane.
- Munții și formațiunile din România
Elevația joasă de la Dunărea de Jos este unul dintre elementele importante ale hărții fizice a României. O necesitate datorată locației țării, Munții Carpați sunt cea mai caracteristică caracteristică fizică a acestei țări. Subdivizare a acestei formațiuni sunt Munții Apuseni, Curburia și Buzăului, Munții Banatului, Munții Maramureșului, Munții Făgărașului și munții Bihorului Carpați Orientali.
De asemenea, teritoriul țării este împărțit în regiuni, caracterizate prin mai multe relieful:
-
Dealuri și câmpii joase precum cel al Câmpiei Panonice, Transilvaniei și bazinului Moldovei;
-
Dealuri medii din sudul Carpaților curburii și al Munților Apuseni
-
Dealuri joase spre estul și sudul Câmpiei Moldovei;
-
Dealuri înalte în regiunile Vest-Transilvaniei
- Zona Campiilor din Romania
Harta fizică a României prezintă regiunile de câmpie, la fel de importante. Acestea sunt câmpia Panonica, Bărăganul, câmpia Moldovei și câmpia de vest a țării.
Câmpia Panonică este cea mai largă câmpie din România, ocupând o suprafață aproximativ egală cu jumătate din spațiul total al țării. Aceasta se află în partea de vest, limitată de o parte de Munții Apuseni și de alta de Dunăre și prin celelalte zone de câmpie.
Bărăganul este o fâșie de câmpie din vestul Moldovei și este situată în sudul Munților Carpați. Acesta este al doilea cel mai mare teritoriu din România, extinzându-se pe aproximativ 25.000 de kilometri pătrați. Zona are, de asemenea, soluri fertile și înclinări joase, astfel că poate fi folosită pentru agricultură.
Câmpia Moldovei se află în nordul țării, în partea de est a Munților Carpați. Suprafața sa este de aproximativ 41.000 de kilometri pătrați, aceasta fiind divizată în zona de nord și zona din sud, separate de albia Ialomiței.