Harta fizica a Romaniei ofera o imagine completa despre relieful Romaniei si despre distributia sa geografica. Zona este dominata de Muntii Carpati care cuprind mare parte din lungimea de la Ponor pana in est si de-a lungul marii parti a granitei de sud-est a tarii. Intelegerea reliefului si a trasaturilor sale fizice este importanta pentru intelegerea geografiei Romaniei. 

Acesta ofera fondul asupra caruia se aplica schimbarile socio-economice, culturale sau politice si declanseaza procese vitale precum schimbarile de clima si de mediu. Mai jos veti gasi mai multe detalii despre harta fizica a Romaniei.

Muntii Carpati

Muntii Carpati sunt un sistem montan uimitor care se intinde pe o suprafata de aproximativ 1. 500 km prin Romania. Ei sunt impartiti in mai multe ramuri – culmi, lanturi, si podisuri. Muntii Carpati inunda aproximativ o treime din suprafata Romaniei. Lantul Principal, reprezentat de muntii Bucegi, Fagaras si Retezat sunt in partea centrala a tarii si sunt senine aproape tot timpul. In sud, extensiile se formeaza impreuna cu sistemele montane, incluzand Valea Tisinei si Muntii Banatului.

Primii munti sunt in sudul tarii, unde se ridica Muntii Ercial, Muntii Cernei si Muntii Banatului. Acestea sunt acoperite cu paduri dese si reprezinta principala atractie turistica pentru Romania. Exista si alte numeroase zone montane in Romania, incluzand Muntii Ciucas, Muntii Retezat, Muntii Bucegi si Muntii Fagaras. Printre acestia se numara si muntii Cindrel si Muntii Apuseni, care fac parte din Carpatii Orientali.

Campia Romana

Campia Romana face parte din regiunea nisipoasa a Dunarii, fiind localizata in centrul si sudul tarii, intre Muntii Carpati si Marea Neagra. Campia Romana este deseori numita si Campia de Vest, deoarece aceste doua regiuni conecteaza granita intre Romania si Ungaria. Campia Romana are un relief neted, dar este acoperita de lacuri si parcuri naturale, inclusiv Campia dela Insula Mare. Ea include si Delta Dunarii.

Delta Dunarii

Delta Dunarii si-a castigat reputatia de cea mai agricol bogata in Romania. Mai multe plantatii agricole se extind langa Cahul, Galati, si Braila in Delta Dunarii. Acesta face parte din cadrul sitului Ramsar si deci are o mare diversitate de ecosistem. Zona este bogata in biodiversitate, iar numeroasele linsuri si comunitatile de pasari si animale sunt protejate de acolo. Delta Dunarii este un fantastic mediu de recreere si casele de vacanta de-a lungul marii Balti.

Valea Dunarii

Valea Dunarii se intinde pe aproximativ 2. 860 km, cuprinzand granita intre Romania si Bulgaria. Zona este caracterizata de fauna si flora impresionante mai cu seama prin prezenta delfinilor si reptailor care se bucura de ape la ei acasa in aceasta zona. Valea Dunarii contine si numeroase orase si crivatii care se intind de la jumatatea sudica a Romaniei la nordul Bulgariei. Acestea includ orase precum Galati, Giurgiu si Tulcea.

Lista zone geografice:

 1. Muntii Carpati
 2. Campia Romana
 3. Delta Dunarii
 4. Valea Dunarii
 5. Muntii Ercial
 6. Muntii Cernei
 7. Muntii Banatului
 8. Muntii Ciucas
 9. Muntii Retezat
 10. Muntii Bucegi
 11. Muntii Fagaras
 12. Muntii Cindrel
 13. Muntii Apuseni

In concluzie, harta fizica a Romaniei este variata si include o gama variata de zone geografice, cuprinzand sistemele montane si valurile, campiile, lacurile si deseurile din Romania. Harta fizica a Romaniei ofera o imagine de ansamblu asupra reliefului Romaniei si a distributiei sale geografice. Zonele geografice acoperite sunt Muntii Carpati, Campia Romana, Delta Dunarii, Valea Dunarii si alte meserii mici in Romania.