Harta de relief a Romaniei reprezinta una dintre atractiile turistice ale acestei frumoase tari. Pe aceasta harta pot fi vazute toate limitele de teritoriu ale Romaniei, precum si toate structurile geografice intalnite in tara, de la podisurile si muntii la campiile joase si la delta Dunarii. 

In acest articol vom explora pe indelete intreaga harta de relief a Romaniei si vom vedea cum schimbarile climatice, creare lor genetica si stilul omenesc de exploatare au contribuit la creare unui peisaj sculptat in nenumarate feluri.

Care este harta de relief a Romaniei?

Harta de relief a Romaniei reflecta infatisarea tarii noastre precum si varietatea de elemente geografice intalnite aici. Ea arata relieful Romaniei, dar poate sa reflecte si alti factori ce tin de relieful sau redau gradul de dezvoltare economica si sociala. De asemenea, reflecta gradul de urbanizare si modul in care este trasata granita, aratand ca suntem o tara cu infatisari si caracteristici unice.

Zona Muntilor Carpati

Cea mai mare parte a hartii de relief a Romaniei este acoperita de zona Carpati care se intinde de la la nordul Dunarii de-a lungul frontiei de est si se extinde pe majoritatea teritoriului tarii, aproximativ doua treimi din totalul ariei sale. Aici se gasesc mai multe varfuri montane celebre, unele cu altitudini de peste 2.600 de metri. Intre acestea se numara Moldoveanu (2.544 m ), Vistea (2.519 m ), Negoiu (2.535 m ) si Papusa (2.517 m ).

Acesti munti sunt renumiti in lumea intreaga si argumentul principal pentru capacitatea de atractie a destinatiilor turistice din Romania. Physical Relief Map of Romania arata printre altele, ca Muntii Orastiei se intind de la vest la nord, pana la nord-vest, facilitand contactul cu Serbia si spre etnogeneza Banatului. Ciucas si Leaota creeaza o cale izolata spre nord-vestul Romaniei, conectand aceasta zona cu Muntii Apuseni, care se intind catre sud-vest si fiind considerata ca fiind elementul cheie care asociaza zona de sud si de est.

Podisurile Romaniei

In substanta hartii de relief a Romaniei, exista doua zone principale formate din podisuri: podisul Getic in sud-estul tarii si podisul Moldova in vest si nord-vest. Acestea sunt lucrari ale Bucegilor, precum si alte formatiuni carstice si aluvionare recenta, precum Valcea, Carasana si Tara Oltului. Celelalte podisuri sunt Major si Dobrogei, care au ajutat la crearea unei legaturi intre Valea Prahovei, Valea Oltului si litoralul Marii Negre. Ultima caracteristica fizica majora a hartii de relief a Romaniei este Cimpia Romana, care se intinde de-a lungul Dunarii dinspre sudul est spre vest.

Curentii de relief

Din harta de relief a Romaniei, se poate vedea distinctia dintre zonele dinauntru Carpati si podisurile si campiile ce izoleaza Romania. Aceasta distinctie detine o adevarata semnificatie pentru relieful tarii si indica curentii dominanti de relief ce au lucrat ca o arcada de doua segmente intre Carpati si Dobrogei. Acest relief se poate observa foarte bine de-a lungul culoarului Pan-Eurasiatic ce se intinde de-a lungul Dunarii, interconectandu-se cu alte zone ale regiunii.

Gheizerele si alte caracteristici geologice

Unul dintre elementele unice ce pot fi vazute pe harta de relief a Romaniei, sunt gheizerele de la Alvioara, fiind cea mai mare de pe intreg teritoriul Europei. Gheizerele sunt formate din mai multe grote si cavitati, impartite in cinci camere, legate intre ele prin cateva tuneluri mici. Gheizerele si lentilele de la Alvioara sunt o combinatie unica si fascinanta de caracteristici geografice, produsul unui joc fascinant intre vint, apa, crusta si caldura interioara a pamantului.

Delta Dunarii

In sudul Romaniei, in apropierea frontierii cu Bulgaria, se afla delta Dunarii una dintre cele mai importante zone de intalnire intre fauna, flora si teritoriul tarii. Odata un vast teritoriu acoperit cu padure, acum Delta Dunarii este resedinta pasarilor migratoare, inclusiv lebedele salbatice si pelicani. O Priveliste celestialsi unica se formeaza in momentul in care Dunarea isi face calea printre insulele si lanturile de lacuri, producand astfel un peisaj exotic, de o frumusete uimitoare.

Harta de relief a Romaniei reuseste sa surprinda intregul spectru al naturii si culturii tarii noastre, oferind privitorului o vedere completa si interactiva asupra reliefului Romaniei si a bogatului sau teritoriu. In aceasta harta se imbina arhetipurile geografiei cu modelele de civilizatie si cultura, pentru a forma o imagine complexa si frumoasa a Romaniei. Din aceasta perspectiva, harta de relief a Romaniei poate sa serveasca nu numai ca scop informativ, ci poate deveni si un element esential pentru a intelege cum se forma identitatea acestei tari.