Cea mai gustoasa reteta de chec este o controversata intrebuintare intre cei ce apreciaza gustul medieval acele retete mai vechi si fanii tehnologiei moderne ce prezinta retete cu arome, gusturi si aroma mai proaspete si, bineinteles, mai irezistibil de delicioase. Fiecare cu gusturile lor; unii prefera retetele vechi, iar altii opteaza pentru retetele moderne care sunt la locul 1 in preferintele gurmanzilor. 

Desi aceasta discutie ar putea dura pana la ultimul fir de praf, putem analiza cele mai bune retete de chec, fie clasice, fie moderne, si sa facem o decizie informata.

I. Retete clasice de Chec

Retetele clasice de chec sunt dovada experientei de secole a gatitului in bucataria familiei. Aceste retete mai vechi contin, in general, ingrediente bine-cunoscute, printre care faina, zaharul, laptele, untul si ouale. Fiecare ingredient este prelucrat cu atentie pentru a se obtine un aluat fin si elastic.

  1. Chec de lapte – Acest chec de lapte este preparat cu lapte, faina, zahar, unt si oua. Acest chec primeste un plus de arome prin adaugarea de arahide, stafide si portocale proaspete.

2.Checul de lamaie – Acest chec este preparat cu lapte, faina, zahar, unt si oua, la care se adauga sucul de lamaie si coaja de lamaie rasa. Acest chec are un contrast de arome datorita aromaticei coaja de lamaie.

3.Checul de nuca – Acest chec este preparat cu lapte, faina, zahar, unt, alune sau miez de nuca si oua. Acest chec are un gust bogat si cremos dat de miezul de nuca si de unt.

4.Checontulet – Acest chec este trut din lapte, faina, zahar, unt si oua, si este adaugata scortisoara si nuci prajite. Acest chec traditional este pudrat cu zahar.

II. Retete moderne de chec

Retetele moderne de chec sunt rezultatul marilor schimbari pe care tehnologia le-a adus in gastronomia traditionala. De la ingredientele proaspete la noi moduri de servire, modernizarea mult contribuit la dezvoltarea unei game diversificate de retete de chec, ce prezinta o sumedenie de arome coapte si aromatice.

1.Chec de ciocolata si mure – Acest chec combina faina, zahar, unt, oua, ciocolata neagra, si mure. Acest chec este adesea servit cu glazura de ciocolata si mure, si prezinta un amestec placut de gusturi.

2.Chec caramel cu vanilie – Acest chec este alcatuit din faina, zahar, unt, oua, sirop de caramel si vanilie. Aceasta reteta combina doua arome puternice, caramelul si vanilia, care se complecteaza perfect intre ele pentru a crea un chec cremos si delicios.

3.Chec cu piersici si bezea – Acest chec se ia din faina, zahar, unt, oua, piersici proaspete si un strat subtire de bezea si ciocolata fondant. Acest chec are o glazura de ciocolata fondant cu o tenta subtila de piersica.

4.Chec cu nuci pasarasti – Acest chec se ia din faina, zahar, unt, oua, nuci pasarasti(pecans), sirop de caramel, si stafide. Acest chec rezulta intr-o aroma si gust intens datorita texturii crocante a nucii pasarasti si a dulciurii scortisoarei caramelului.

III. Care e cea mai buna reteta de chec?

Dupa cum am vazut, fiecare reteta de chec are avantajele ei, dar care dintre ele este rege si care tine capul mesei?

Urmand aceasta intrebare, se poate spune ca cea mai buna reteta de chec depinde de gusturile si preferintele fiecaruia. Unii oameni prefera retetele clasice, in timp ce altii sunt aici pentru a experimenta cu retetele moderne.

Avand in vedere acest aspect, cea mai buna reteta de chec este cea care face cel mai mult rau stomacului si reuseste sa seteze senzatiile gurmandilor. Reteta trebuie sa fie perfect echilibrata, fie ca se iau in considerare gusturile clasice sau moderne. Doar o astfel de reteta poate ie sa treaca toate testele actualilor gurmanzi.

Cea mai gustoasa reteta de chec specifica fiecaruia dintre noi poate sa fie echilibrata, sau poate contine doar acele arome care lipsesc cel mai mult din proaspata cofetarie – respectand si traditia si tehnologia moderna, aceasta rezulta sa fie cea mai gustoasa reteta de chec.

Desi prezentarea retetei de chec regizate de catre un bucatar profesionist poate contribui la un gust care are mai multa adancime si reinesiune, mai ales atunci cand se lucreazadirect cu compozitii de materiale de calitate, la fel de bine poate fi preparata si de catre o persoana care a gatit o data la o ocazie speciala.

In final, va invitam sa incercati aceast reteta clasica, la tau acasa:

Ingrediente:

-3 oua

-2 cani de faina

-1 cana de zahar

-1 cana de lapte

-½ cana de unt topit

-½ lingurita de sare

-1 lingurita de praf de copt

Instructiuni:

  1. Preincalziti cuptorul la 175 grade C.

  2. Intr-un vas mare, amestecati faina cu sarea si praful de copt.

  3. Intr-un alt vas, amestecati zaharul, untul topit si ouale.

  4. Incorporati treptat laptele si faina in amestecul dintre zahar, unt si oua, omogenizand bine amestecul pana cand iau o consistency cremoasa de chec.

  5. Turnati compozitia intr-o forma de chec pregatita cu unt si faina si introduseti-o in cuptorul preincalzit la 175 grade C pentru 45-50 minute.

  6. Testati checul cu o scobitoare pentru a vedea daca s-a coapt bine.

  7. Serviti checul rece sau cald.

Checul de casa, indiferent de reteta pe care o folosim, va avea intotdeauna un gust special si va fi mereu cea mai tentanta reteta de chec!