Un cantec pentru adormire este traditia de a canta un cantec copiilor ca sa se linisteasca, relaxeze si adorma. Acest ritual repetitiv poate oferi copilului liniste si stima de sine, fiind un mod excelent sa-si invete numere, litere si creativitatea. Exista mai multe tipuri de cantec si inainte de a le alege, ar trebui sa tineti cont de factorii de varsta si dezvoltare ai copilui.

Cum functioneaza un descantec de deochi si care sunt beneficiile sale?

Cantecul de adormire este o forma veche de relaxare si somn eficient. Desi nu exista dovezi stiintifice care sa sustina cauzele si principiile terapeutice ale cantecului de adormire, linistea si calmul resimtite in momentul in care se canta cantece ca “Da, da, da”. Biricoc, Mereu Viguroasa sau Dormi, Dormi, Mititel sunt clare pentru toti cei care au auzit un copil dormind moale ca un anotimp ploios dupa cantecul de deochi.

Acest ritual poate oferi copilului emotia de a-si asuma controlul, confortul si acea senzatie de securitate oferita de cunoscutul cantec. De asemenea, cantecul de adormire poate accelera procesul de adormire si imbunatati somnul copilului. Este, de asemenea, un mod excelent de a impartasi timp de calitate cu copilul tau, de a-i oferi dragoste si afectiune.

Tipuri de descantece de deochi

Exista mai multe tipuri de descantece de deochi, precum:

 1. Cantecele meditative – Aceste melodii sunt simple versuri narate in voce joasa, cu versuri calmante si emotii. De exemplu, „Tremura dintii, tremura/ Dar nu-ti face griji deloc/ Inamoratul meu, inima lui, odihneste-te mult”.

 2. Cantece de vigoare – Aceste cantari sunt de obicei ritmate, cu linii simple si versuri, care sa faca copilul sa se simta puternic si sa-si excerce imaginarul. Un exemplu ar fi „Cocosul se scutura, se scutura, se scutura/ Cocosul se scutura, se uita in jur/ Cocosul vrea sa-si spuna un cantec/ Cocosul canta frumos si aici e un loc minunat de somn”.

 3. Cantece ritmice – Acestea includ un ritm calm si usor captivant, al carui obiectiv este sa impinga copilul spre confort. Un exemplu ar fi „Cucutarita de augustine/ Somnoroaso si visatoare/ Pe luna si pe stele ni le-o desene/ Si ne-o canta o poveste”.

 4. Tipuri de hipnoza – Hipnoza poate fi folosita pentru a curata mintea si corpul si pentru a oferi o senzatie de liniste si calm. Cantecele care se pot cantari sunt de obicei date de specialisti in hipnoza pentru somn.

Beneficiile descantecului de deochi

Cantecele de adormire pot aduce multe beneficii copilului, cum ar fi:

 1. Pot dezvolta emotii si sentimente pozitive. Cantecele de adormire pot crea sentimente de liniste, forte si afectiune si pot crea, de asemenea, acea senzatie de securitate pe care copiii o cauta pentru a se relaxa si a adormi.

 2. Pot dezvolta compasiunea si imaginea de sine. Cantecele de deochi pot dezvolta micutului sentimente de acceptare si compasiune in momentul in care ii povesteste o poveste si ii canta o melodie. Acesta poate fi un moment care sa-i ofere un sentiment de apartenenta si accelerarea procesului de imaginea de sine.

3.Cantecele de adormire pot reduce anxietatea si stresul. Cantecele de adormire te depopuleaza de presiunea si stresul zilnic si te ajuta sa te relaxezi si sa te simti confortabil inainte de a adormi.

 1. Pot imbunatati memoria si cognitia. Cantand aceleasi cantece in fiecare seara inainte de a adormi si repetand numere si versuri, copiii invata sa-si dezvolte memoria si sa-si dezvolte abilitatile cognitive. De asemenea, cantecul poate fi folosit si pentru a-i ajuta pe copii sa se concentreze mai usor si sa invete mai repede.

5.Pot accelera procesul de adormire si pot imbunatati somnul. Atunci cand un copil invata sa cante un cantec de adormire, cooperind cu somnul il poate ajuta sa coboare mai repede in visare si sa racoreasca mai repede.

Cum intelegem cand copilul nostru este pregatit sa asculte un descantec de deochi

Cantand un cantec pentru bebelusul tau este un mod frumos si linistitor de a-i oferi dragoste si afectiune. Inainte de a incepe cea mai buna descantec de deochi, este important sa intelegi semnele care indica ca copilul este pregatit sa asculte acest ritual linistitor.

 1. Copilul tau devine somnoros

Totul trebuie sa inceapa cu copilul tau care incepe sa devina somnoros. Daca se muleza in patul tau si clipele prelungite, atunci este momentul potrivit pentru a-i cantarideochi.

 1. Copilul tau se grabeste

Istetul tau poate sa inceapa sa faca mici miscari si gesturi si sa spuna „mama” sau „tata” inainte de a adormi, iar acestea sunt semne ca nu poate astepta sa inceapa sa faca un cantec.

 1. Copilul tau se joaca cu parul tau

Un alt semn clar al unei pozitii de relaxare este jucatul cu parul tau sau pupatul umarului, in special in momentul in care incepi sa canti.

 1. copilul tau se imbratiseaza sau isi intinde mainile in sus

Daca canta deja, copilul tau poate sa isi intinda mainile in sus, sa faca un zambet sau sa se imbrace cu tine inainte de a adormi. Aceste miscari sunt semne ca esti pe drumul cel bun.

De ce un descantec de deochi poate face diferenta

Cantecele de adormire sunt excelente pentru a oferi momente de relaxare care sa ajute copilul sa se pregateasca pentru somn. Lua in considerare impodobirea obiceiului de a-i cantari de deochi poate crea un mediu de somn mai placut pentru copilul tau.