Carbohidrații reprezintă o parte importantă a dietei zilnice, iar tipul pe care îl consumați poate face toată diferența în ceea ce privește sănătatea și starea de bine. Mulți oameni nu sunt siguri care carbohidrati sunt bune pentru corpul lor și încearcă să se mai potolească pe cantitatea pe care o consumă. În cele din urmă, carbohidrații pot fi un aliat sau un dușman al sănătății și stării de bine.

În această postare, luăm doar în considerare carbohidrații și discutăm care sunt cei mai buni pentru corpul dumneavoastră. Fiți conștienți că, indiferent de sursă, carbohidrații trebuie consumați cu moderație și în cadrul unui regim alimentar sănătos.

Ce Sunt Carbohidrații?

Înainte de a ne îndrepta către nutriția adecvată, să ne amintim ce sunt carbohidrații. Carbohidrații sunt molecule simple sau compuse care formează baza materialelor nutritive ingerate de oameni și animale. Ei sunt, de asemenea, numiți glucide sau zaharuri.

Glucidele sunt furnizorii principali de energie pentru corpul uman. Acestea sunt clasificate în două categorii principale – monozaharide și disaharide. Prima este responsabilă exclusiv de obținerea energiei pe care o consumăm, deoarece cel de-al doilea poate fi utilizat pentru a forma stocurile și grăsimile noastre.

Există diferite tipuri de carbohidrați, fiecare cu funcții specifice și calitate nutrițională.

Monozaharidele simple

Monozaharidele simple sunt glucide simple care nu mai sunt divideți în molecule mai mici. Aceste glucide sunt o componentă basică a carbohidraților și servesc ca surse de energie și energie imediată pentru organism. Glucidele simple cu monozaharide sunt absorbite rapid și, prin urmare, se dublează în cea mai mare parte a furnizorilor de energie pentru corpul uman.

Glucidele simple ar trebui să se limiteze în dietă și, în mod ideal, ar trebui complet evitate. O parte din alimentele bogate în carbohidrați simple includ:

  • Fructe și sucuri de fructe;

  • Coacere și produse de patiserie;

  • Dulciuri și bomboane;

  • Fructe uscate;

  • Miere;

  • Brânză;

  • Lapte si produse lactate;

  • Andrele;

  • Salate rase;

  • Prăjituri și fursecuri.

Disaharidele Complexe

Disaharidele complexe sunt glucide de bază care includ două molecule de glucoză. Aceste glucide obțin energie lent și sunt procesate în stomac pentru a le obține pe fiecare molecule înainte de a fi distribuite în corp. Starea lor bondat face parte din stocul tău de energie și ajută corpul să evadeze energia pe o perioadă de timp mai lungă.

Alimentele bogate în disaharide complexe includ:

  • Fructe și legume;

  • Cereale integrale și produse pe bază de cereale integrale;

  • Fagure și alune;

  • Cartofi;

  • Superioare;

  • Uleiuri;

  • Fasole;

  • Năut și soia;

  • Orez și paste;

  • Grâu și produse din grâu;

  • Nucșoare;

  • Semințe;

  • Fructe de pădure.

Polizaharide

Polizaharidele sunt glucide complexe care sunt formate din mai multe monozaharide și disaharide în lant. Aceste tipuri de glucide sunt cele mai bune surse de energie pe termen lung. Ele sunt eliberate în fluxul sanguin încet, ceea ce permite organismului să le digere în cantități mici, la interval regulat.

Alimentele bogate în polizahoride includ:

  • Fructe;

  • Legume;

  • Paste, paste intregi, orez;

  • Fagure si alune;

  • Naut;

  • Soia;

  • Fasole;

  • Quinoa;

  • Porumb;

  • Bob;

  • Batat;

  • Semințe;

  • Verzete;

  • Uleiuri;

  • Fructe uscate.

Considerații pentru Alegerea Carbohidraților Buni

Există câteva lucruri de ținut cont când se aleg carbohidrații. În primul rând, a vă asigura că vă limitați direct glucidele simple. Acestea nu pot apărea în nici un plan de nutriție sau alimentație, deoarece nu furnizează un avantaj real pentru sănătate.

În schimb, vă puteți concentra pe mănâncă alimente bogate în carbohidrați complexi, cum ar fi amidonul, fibrele și grâul integral. Acestea vă pot ajuta să vă referiți nivelurile de energie și să asigurați o încetare etanșă și regulată în fluxul sanguin.

În al doilea rând, căutați carbohidrații cu o rată mare de fibre. Fibrele furnizează organismului energie până în cel mai mic nivel și ajută la controlul poftei, sănătății digestibile și sănătății creierului.