Cand se uda rosiile din gradina sau solar, dimineata sau seara?

Gardul este poate cea mai populara pastime a marilor gradinari si cu siguranta cea mai delicioasa. Rosiile sunt unul dintre cele mai importante legume din gradina, iar cunoasterea modului in care trebuie utilizata apa este esentiala pentru a obtine rezultate optime. Este de intrebarea: cand este cel mai potrivit moment pentru a uda rosiile dintr-o gradina sau solar?

Este important sa intelegeti ca momentul potrivit de udare poate varia in functie de perioada anului si de conditiile meteo. Cand apa nu este suficienta, precum in timpul secetelor a lungul varii, este necesar sa se ude mai des. Pe de alta parte, atunci cand vremea este umeda si prea racoroasa, este poate mai bine sa se reduce frecventa udarilor. In acest articol, vom discuta despre momentul optim de udare al rosiilor dintr-o gradina sau solar, in functie de momentul din zi.

1 Udarea Rosenilor dimineata

Dimineata este momentul ideal pentru a uda rosiile dintr-o gradina sau solar. Udarea dimineata ofera numeroase avantaje. De exemplu, apa are timp sa se impregneze mai bine in sol inainte ca soarele sa traga excesul de umiditate si astfel sa se obtina un randament mai bun. Noaptea este o perioada mai friguroasa si plantele nu isi revin la fel de repede de la aceasta, fiind susceptibile mai facil la boli si daunatori. Exista, de asemenea, avantajul suplimentar ca risipa prin stropire se revarsa mai putin, periclitand si mai putin mari sau vecinii.

Un alt avantaj al udarii dimineata este ca, daca exista destul de multa umezeala in sol, este cel mai probabil sa existe conditii umede pentru toata ziua. Apa bine absorbita intra în sistemul radicular al rosiilor si va tine plantele hidratate. Exista, de asemenea, un risc de inghet in noptile de primavara si toamna, astfel ca o potrivire mai devreme ajuta la prevenirea stratificarii apei.

2 Udarea Rosenilor Seara

Udarea seara este, de asemenea, o foarte buna optiune. Acest moment al zilei ofera, de asemenea, avantaje multiple. Unul dintre acestea este ca va fi mai racoare seara, ceea ce va reduce evaporarea apei si, prin urmare, va intarzia momentul in care plantele au nevoie de urmatoarea cantitate de apa. Acest lucru se datoreaza faptului ca compusii chimici din sol retin apa, astfel incat aceasta sa poata fi folosita si mai tarziu.

De asemenea, aprovizionarea cu apa seara este deseori preferata sentimentelor mai umede din timpul zilei cand exista riscul mucegaiului si al altor boli bacteriene si fungice. Tratamentul cu insecticid reprezinta, de asemenea, o preocupare in acest context, udarea seara ajutand la atenuarea izolarii ciupercii sau a daunatorilor. De asemenea, este mult mai putin probabil sa se intalneasca lupta cu vecinii, mai ales daca se utilizeaza un furtun cu duza rotativa.

3 Umezeste apa Rosenilor, indiferent de ora zilei

Mentinerea solului din gradina sau solar in stare buna este esentiala. Este indicat sa se udati consistent orice tufa de rosii, indiferent de momentul zilei in care este udat. Umezeala solului trebuie sa fie constanta, astfel incat apa sa se dizolve si sa se absoarba in sistemul radicular al plantei. In conditii aride, acest lucru poate insemna ca trebuie sa se ude chiar si de doua ori pe zi.

In general, se recomanda udarea rosiilor in intervalul orar 09.00-11.00 dimineata si intre 17.00-19.00 seara. Dar ele poate fi schimbata in functie de conditiile meteo locale. De exemplu, daca gradina sau solarul este umbrit, din cauza cladirilor invecinate sau prea multor copaci, udarea dimineata poate fi ineficienta din cauza ratei scazute a evaporarii apei. In aceste conditii, udarea seara ar putea fi cea mai buna optiune.

4 Ghid practic pentru udarea Rosenilor

Iata o lista de ghiduri practice pentru udarea rosiilor:

  1. In general, dimensionarea si dimensiunea unei tufe determina cantitatea de apa necesara: Unei tufe mici i se va administra aproximativ 1,5-2l, in timp ce pentru una mai mare, se vor folosi aproximativ 2,5-3l.

  2. Plantarea unei benzi de drenaj in jurul plantei poate ajuta la prevenirea stagnarii apei care sa poata fi drenata si folosita de alta parte.

  3. Unei tufe mari i se poate oferi si ingrasamant la fiecare cu doua saptamani, astfel incat sa se obtina performante optime.

  4. Potrivit prognozelor meteo, solicita vecinilor tai sau raspandeste vestea prin cartier ca sa te asiguri ca gradina ta se afla la adapost de inghet si prea multa umezeala.

  5. Creeaza un plan de udare al gradinii sau solariului tau si asigura-te ca toate plantele primesc cantitatile adecvate de apa, in mod regulat.

5 Consui Pentru udarea Rosenilor

Udarea corecta a rosiilor contribuie semnificativ la performanta si randamentul lor, astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate. Totusi, fiecare gradinar poate avea preferinte proprii privind momentul cel mai indicat pentru a uda rosiile. Este de preferat sa se ude dimineata, deoarece aceasta nuanta de rigoare va asigura o productie mai buna si mai constanta.

Pe de alta parte, un anumit gradinar poate sa poate alege, poate un program de udare seara, in functie de nevoile si conditiile locale. Cel mai important aspect este acela ca se va lua in considerare unde gradina sau solarul este plantat, cum este cultivata si cum se va umezi solul. Exista numeroase ghiduri practice care ar trebui sa primeze atentia celor care se ocupa de gradina lor. Cu o