Internetul a aparut in Romania in anii 90, iar de atunci s-au facut numeroase schimbari. Romania se considera drept o tara tehnologica avansata. Cu toate acestea, in anii
60-70, internetul nu era disponibil publicului. Acest lucru s-a schimbat in anii
90, când echipa de la Institutele de Cercetare Online de la University of Bucharest a lansat prima retea de cercetare online din Romania, cunoscuta sub numele de ReRe.
Cum a aparut Internetul in Romania?
Ca si multe alte lucruri, internetul a ajuns in Romania in urma influentei marilor tari occidentale. Se pare ca povestea a inceput cu aceasta echipa din University of Bucharest, care a construit prima retea de cercetare online din Romania. ReRe a fost bazata pe tehnologia RADNET, care a fost dezvoltata la Universitatea din Lund, Suedia si a fost prima retea regionala dezvoltata in regiune, ea conectanddoua centre de date din Romania (Bucuresti si Cluj Napoca).
Dupa ce echipa bucuresteana a creat ReRe, au urmat alte echipe de cercetatori care au dezvoltat propriile retele in alte orase din tara. Aceste retele s-au conectat la prima retea ReRe, iar astfel au contribuit la extinderea accesului la internet. In paralel, cercetatorii de la Universitatea din Bucuresti au dezvoltat si un software numit RAREMAIL, folosit pentru a trimite si primi mesaje criptate prin posta electronica. Acest lucru a permis conectarea la internet a intregii tari.
In anii 90, numarul de persoane si companii ce aveau acces la internet a crescut, accesul fiind limitat la cei ce puteau face plati pentru serviciile oferite. Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, numarul de servicii si produse disponibile s-a marit. Pe parcursul anilor
90 s-au dezvoltat servicii precum programe de navigare, e-mail, colectii de informatii si cantitati mari de continut disponibil pe web.
Cum te conectai la Internet atunci?
Accesul la internet in anii `90 a inceput cu cablurile si conexiunile de tip dial-up. Aceste conexiuni functionau cu ajutorul unei modem-uri, a unei linii telefonice si a unui software specific. Acestea urmau sa serveasca drept mecanism de conectare la internet. Pentru a se conecta la internet, utilizatorii trebuiau sa apese butonul de conectare sau sa urmeze o serie de comenzi simple. Dupa ce software-ul de conectare a fost descarcat pe computer, utilizatorii puteau intra pe internet.
Serviciile de internet erau oferite analogic, iar pe masura ce tehnologia a inceput sa evolueze conexiunile s-au schimbat in numeroase linii. Digital Subscriber Line (DSL) a fost una dintre adusele de servicii ce au ajutat la dezvoltarea accesului la internet. Acesta a crescut viteza conexiunii la internet si permitea utilizatorilor sa aiba conexiuni permanente. S-au lansat si alte servicii cum ar fi cablul, Wi-Fi si alte conexiuni mobile, care au permis foarte multi utilizatori sa acceseze internetul pe orice device.
Ulterior, tehnologia s-a dezvoltat si mai mult, iar astazi este posibila conectarea la internet de oriunde. In Romania, putem folosi internetul in orice loc public sau in zona rezidentiala. De asemenea, nu mai trebuie sa cumparam hardware-uri specifice sau sa achitam tarife mari pentru a utiliza un abonament la un furnizor. Sunt disponibili servicii multiple, inclusiv servicii de streaming, jocuri online, cumparaturi online si multe altele.
Concluzie
Internetul a revolutionat lumea asa cum o stiu astazi si a permis un acces fara precedent la informatii si content. In Romania, aceasta schimbare a inceput in anii `90, iar astazi suntem binecunoscuti pe plan mondial ca o tara avansata tehnologic.