Cand vine vorba de ingrijirea pomilor fructiferi, stropirea lor poate face diferenta intre un recolta abundenta si una scazuta. Dar ce este mai important: sa stropesti dimineata sau seara?

Desi exista experti care recomanda fiecare perioada a aceleiasi zile pentru stropirea pomilor fructiferi, ar trebui sa iei in considerare dovezi stiintifice si sfaturi de specialisti inainte de a face orice alegere.


Introducere
Avantajele stropirii dimineata
Avantajele stropirii seara
In ce moment stropesc agricultorii profesionisti
Cum mai obtinem beneficii prin stropire
Concluzie 

Introducere
Stropirea pomilor fructiferi poate aduce beneficii uimitoare, dar totusi, exista dezbateri despre cate stropiri este de preferat si in ce moment al zilei sunt cele mai eficiente. Unele dintre aceste argumente sunt aparute in functie de practicile folosite chiar si inainte de a incepe sa se faca studii stiintifice si in momentul de fata acestea au o responsabilitate redusa in ceea ce priveste controlul insamantarilor.

Orice ar fi sa zicem, important de retinut este ca atunci cand vine vorba despre stropirea pomilor fructiferi, trebuie luata in considerare modernizareasi sfaturi de specialisti inainte de a face o alegere. Mai jos, vom discuta toate informatiile esentiale despre acest subiect, precum alegerea intre stropirea dimineata sau seara si modurile in care agricultorii obtin beneficii de la stropirea acestora.

Avantajele stropirii dimineata
Mai intai discutam despre avantajele stropirii dimineata. Poate cea mai evidenta este aceea ca riscul de a-i determina pe pomii fructiferi sa aiba un numar mai mic de boli si daunatori este mai mic cand sunt stropiti dimineata, deoarece umezeala si dimensiunile vremii sunt avantajoase.

Asadar, daca temperaturile sunt foarte ridicate, exista un risc scazut de provoaca boli fungice si daunatori, intrucat temperaturile scazute previne cresterea lor. De asemenea, plantele pot lua un plus de energie de la lumina soarelui care strabate dintii de frunze umede inainte de a se evaporari complet.

Stropirea dimineata promoveaza si diversificarea bobotanica a solului, precum si imbunatatirea compozitiei acestuia, astfel incat sa fie capabili sa faca fata vremii adverse.

Avantajele stropirii seara
Pe de alta parte, stropirea seara poate aduce si anumite avantaje, cum ar fi reducerea pierderilor de apa prin evaporare, in special in zonele in care temperaturile sunt foarte ridicate. Pe langa faptul ca apa se evaporă mai putin, există de asemenea un risc mai scăzut de a cauza boli cauzate de frig, deoarece există un risc mai scăzut că rădăcinile să se usuce.

In plus, stropirea seara poate ajuta la cresterea densitatii solului si la reducerea salinizarii. Aceasta este o modalitate foarte buna de a preveni pierderea fertilizatorilor din sol si cu ajutorul apei cantitatile de oxide de azot si de analize nutritive se mentin in limitele proprii.

In ce moment stropesc agricultorii profesionisti?
Chiar si cu toate avantajele mentionate mai sus, agricultorii profesionisti trebuie de fapt sa decida care moment al zilei este cel mai bun pentru ei. In general, exista trei perioade din zi pentru a stropi pomii fructiferi: dimineata, seara sau ambele perioade.

Dimineata este cea mai buna optiune pentru a stropi, pentru o mare parte din motivele mentionate anterior. Acesta permite plantelor sa se bucure de urmarile evaporarii rapide apei, ceea ce previne eroziunea solului si incetineste rata de pierdere a umiditatii.

Cum mai obtinem beneficii prin stropire?
In plus, pomii fructiferi pot fi stropiti si cu alte solutii pe langa apa. Aceste solutii pot include solutii nutritive pentru a ajuta la mentinerea unei vegetatii sanatoase si a unor productii mari de fructe, precum si agenti de combatere a daunatorilor si combaterea bolilor.

De asemenea, poti folosi si prosoape umede de hartie sau pungi de plastic pentru a ajuta la reducerea temperaturilor solului si pentru a infasta solul. Acest lucru va ajuta la prevenirea evaporarii apei si va face solul mai flexibil sau mai uscat.

Concluzie
Bineinteles, chiar si cu toate aceste piese de puzzle, stropirea ar trebui sa fie supervisionata in mod regulat de un expert in domeniul agriculturii. Decizia luata in legatura cu cand trebuie sa facem stropirea poate face o diferenta uriasa intre o recolta abundenta si una prea scazuta.

In general, multi experti recomanda stropirea lor dimineata pentru mai multe motive, cum ar fi pastrarea temperaturilor solului ridicate si prevenirea evaporarii prea rapide a apei. Cu toate acestea, sunt la fel de importante si alte tipuri de stropire, cum ar fi cele nutritive si cele pentru combaterea bolilor si a daunatorilor.

Din acest motiv, ar trebui sa luam in considerare toate aceste pareri, dar ar trebui sa ne facem propria decizie inainte de a face orice alegere. Acest lucru se aplica si dependenta multora din factorii externi, precum temperatura solului sau cantitatea de precipitatii in zona.