Introducere

Ciresul este una dintre cele mai vechi si mai populare pom fructifer din lume, fiind cultivat pentru miile de ani, catre popoarele europene si asiatice. Datorita gustului sau dulce, este utilizat pentru a produce miere, gem, dulceata, compoturi si alte produse alimentare. Ciresul, de asemenea, ofera multa frumusete in gradinile noastre si arbori, creand mereu coloane spectaculoase atunci cand incep sa floreasca.

Deoarece plantarea ciresilor poate fi uneori o activitate confuza, acest articol va oferi o ghidare pas cu pas pentru plantarea cu succes a ciresilor in curte, precum si informatii utile despre momentul in care sa se faca, factori de mediu si alte lucrari de intretinere pe care trebuie sa le efectuati. Citind acest articol, iti vei intari cunostintele si abilitatile in ceea ce priveste lucrurile legate de plantarea ciresilor, astfel incat sa ai rezultate mai bune si sa te bucure de rodul lor cat mai mult timp.

Ce este ciresul?

Ciresul (Cerasus) este un membru al familiei Rosaceae, ale caror specii sunt cunoscute sub numele de cires, visin, para si coacaz. Acestea sunt, in general, arbori mici care produc fructe dulci, ovale si parfumate, cunoscute sub numele de cirese, care sunt recoltate si consumate in diverse moduri, de exemplu proaspete, uscate, in compot sau in forma de marmelada. Ciresele pot fi mirositoare si delicioase, dar si frumoase si decorative, fiind ideale pentru a fi utilizate in gradini si in design-ul tau de exterior.

Cand se planteaza ciresii?

Cel mai bun moment pentru a planta ciresii este toamna sau inceputul iernii. Plantele care se inradacineaza bine toamna vor face un pas mare inainte printre cele altele asezate dupa ea in primavara, astfel incat ramurile lor si fructele isi vor schimba aspectul mai repede si vor fi frumoase, in asa fel incat sa poti bucura de rodul lor cat mai repede posibil.

De asemenea, ar trebui sa iei in considerare vremea si temperatura exterior. Plantarea ciresilor se face cel mai bine atunci cand temperatura este intre 0 si 15 grade Celsius. Trebuie sa va asigurati ca temperaturile nu scad prea mult sau nu sunt pozitive, pentru ca acest lucru poate duce la daune considerabile plantei.

In ceea ce priveste locatia, ciresii prefera solurile profunde, fertile, bogate in materie organic, cu un pH neutru sau usor acid. Daca locul pe care vrei sa il folosesti nu corespunde acestor cerinte, este recomandat sa adaugi amestecuri de soluri, precum si gunoi de grajd pentru a imbunatati calitatea solului.

Care sunt pasii pe care sa ii urmezi atunci cand se planteaza un cires?

Exista cinci pasi principali pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand plantezi ciresi:

  1. Alege o specie adecvata. In functie de zonele in care vi se afla locatia si dorintele dvs. personale, trebuie sa alegeti o specie de cires care sa se potriveasca acestora. Existenta unei diverse mari de producatori de arbori si de ciresi poate fi de asemenea luata in considerare.

  2. Alege un loc potrivit. Plantarea unui cires sau a altui arbore fructifer necesita o atentie speciala pentru a selecta un loc optim. Asigurati-va ca solul este adecvat, ca pozitiaaerului este dreapta, si ca arborele nu va primi radiatii prea puternice de la soare.

  3. Goli locul. Este de dorit sa goliti si sa pregatiti locul inainte de a incepe lucrarile. In general, aceasta include sapa unui grup, sa ia boabe sau buruieni si sa se indeparteze resturile vegetale si materiile organice.

  4. Plantare. Aceasta va include selectarea unei parti sanatoase a plantei, plantarea acesteia in locul pregătit și udarea zilnică. Este, de asemenea, important sa se asigure ca pozitia arborelui este dreaptã, fixându-l cu ajutorul unei cracii; si o ideea este sa plantati in jurul radacinilor mase de pamant, noroi sau turba pentru a se asigura ca este bine ancorat.

  5. Intretinere. Dupa ce se termina plantarea, este necesar sa se efectueze munca de udare si fertilizare periodic, precum si taieri repetitive, pentru a creste rezistenta, vigoare si productivitatea ciresilor.

Concluzie

Plantarea ciresilor poate fi un proces complicat si necesita un timp si efort considerabil. Cu toate acestea, in urma lecturarii acestui articol ai acum toate cunostintele de care ai nevoie pentru a avea succes in aceasta activitate. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt selectarea unei specii, alegerea unui loc adecvat, pregatirea locului, plantarea propriu-zisa si intretinerea arborelui.

Cu toate aceste informatii în mâna, acum te poti bucura de rodul ciresilor tai în curtea ta!