Introducere

Stropirea pomilor fructiferi cu ulei horticol este esentiala pentru o productie buna de fructe si cresterea in productivitate a pomilor fructiferi. Uleiul horticol poate preveni pagube cauzate de boli si daunatori la toate culturile si, mai ales, la cele pomicole.

Mai mult decat atat, poate contribui si la imbunatatirea culorii si a gustului, contribuind astfel la productia de fructe de calitate superioara. In acest articol, ne vom uita la importanta stropirii pomilor fructiferi cu ulei horticol si cand ar trebui facuta stropirea.

Ce este uleiul horticol?

Uleiul horticol este un produs despre care se stie ca provine din plante sau de la un alt produs de origine vegetala, cum ar fi uleiul de floarea soarelui sau ricin. Este un ingredient folosit pentru a controla afidele, viermii, arahidele, cuprinsi si alte insecte daunatoare apeland la metodele de combatere impotriva daunatorilor numite “bariere fizice”.

Uleiul horticol formeaza o bariera de textura si de culoare pe care insectele nu o pot trece. Acesta poate fi folosit pentru prevenirea si controlul afidelor, viermilor si a altor insecte daunatoare, dar nu poate ucide insectele din florile si fructele deja infestate.

Cum si cand sa se stropesca pomii fructiferi cu ulei horticol

Datorita importantei de a pastra sanatatea pomilor fructiferi, stropirea acestora cu ulei horticol este esentiala daca producatorii agricoli doresc sa obtina recolta cea mai buna si sa sature piata cu fructe de cea mai buna calitate.

Alegerea momentului este esentiala. De obicei, stropirea se face atunci cand temperatura si umiditatea sunt mai mici. Stropirea optima se face dimineata sau seara, in speranta ca evaporarea uleiului se va petrece inaintea momentului in care temperaturile sunt suficient de ridicate pentru a duce la daune.

Inainte de stropire, producatorii ar trebui sa se asigure ca lungimea lor firului a cresterii corespunde cu nevoile fiecarui tip de producator. Se stie ca uleiul horticol este mai uneori folosit ca o prevenire impotriva aparitiei afidelor si proliferarii acestora in pomii tineri bogati in nutrienti.

Ce facultati are uleiul horticol pentru pomii fructiferi?

Uleiul horticol are numeroase avantaje pentru pomii fructiferi, intre care se numara:

  1. Prevenire: Uleiul horticol poate fi folosit pentru prevenirea infestarii cu afide, agenti patogeni, viermi si alte insecte daunatoare, asigurand astfel ca pomii fructiferi se vor dezvolta sanatos.

  2. Imbunatateste calitatea produselor: Uleiul horticol poate contribui la cresterea calitatii produselor finale prin cresterea aspectului, consistentei si arile gustului.

  3. Imbunatateste modul de prelucrare: Uleiul horticol poate reduce riscul de dauna produsa pomilor la prelucrarea lor, permitand producatorilor sa utilizeze mai mult timp si sa foloseasca mai putine resurse.

  4. Previne crustificarea: Uleiul horticol poate preveni crustificarea si intarirea cresterii ramurilor, astfel incat sa se obtina cresterea frunzelor si a mugurilor.

  5. Reduce ingrosarea tijelor principale: Datorita proprietatilor sale, uleiul horticol poate reduce ingrosarea tijelor principale.

Informatii suplimentare

Inainte sa se aplice orice tip de stropire, producatorii agricoli ar trebui sa cunoasca modul in care produsele chimice in care sunt adaugate vor actiona. O doza prea puternica sau aplicata in momentul gresit poate provoca daune produselor alimentare, asa ca intotdeauna se recomanda folosirea produselor chimice potrivite si aplicarea acestora in cunostiinta de cauza.

In concluzie

Stropirea pomilor fructiferi cu ulei horticol reprezinta una dintre cele mai importante tehnici de protectie impotriva insectelor si a unor boli comune care afecteaza pomii fructiferi. Uleiul horticol ofera numeroase beneficii producatorilor agricoli, cum ar fi prevenirea infestarilor cu afide, imbunatatirea calitatii produselor, imbunatatirea modului de prelucrare, prevenirea crustificarii si reducerea ingrosarii tijelor principale.

Dupa cum putem vedea, uleiul horticol se dovedeste a fi un aliat foarte important al persoanelor care se ocupa de cresterea pomilor fructiferi. Pentru obtinerea celei mai bune rezultate, producatorii agricoli ar trebui sa se asigure ca stropesc pomii in momentul potrivit cu produsul chimic adecvat, asa ca atat profesionistii, cat si producatorii de legume se pot baza pe beneficiile pe care uleiul horticol le aduce pentru protejarea si cresterea pomilor fructiferi.