Cand se Stropesc Merii si Care sunt Produsele Recomandate?

Merii sunt una dintre cele mai iubite si cultivate fructe de catre producatorii fructelor. Ei se bucura de gustul acestora in caserole, salate sau prăjituri. Datorită proprietăților lor, merii sunt folosiți în industria farmaceutică/alimentară (fructogeli, sucuri, alchooluri etc). Fructele de mar oferă o gustare sănătoasă și oaportul necesar de vitamine și minerale.

Unii cultivatori de meri s-ar putea sa nu fi auzit de a stropi acestia. Stropirea merilor poate fi un proces complicat si anevoios, dar nevoia este imperativa si aduce numeroase beneficii.

In acest articol vom explora tematica stropirii merilor. Cream un ghid pas-cu-pas despre când se stropesc merii și ce produse sunt recomandate pentru a obține rezultatele dorite.

Ce este Stropirea Merilor?

Stropirea merilor (sau stropirea fructelor) este un proces al cărui scop este de a proteja fructele de dăunători precum insecte, afectiuni fungice sau orice alta influenta nociva. Stropirea utilizand produse adecvate se face pentru a conferi protecție fructelor si sa-i ajute sa se dezvolte si sa aiba o perioada optima de recoltare.

Beneficiile Stropirii Merilor

Stropirea merilor, atunci când se face corect și efectuata la momentul optim, are unele beneficii majore. Aceste beneficii includ:

• Protectie împotriva erbicidelor si dăunătorilor: Phytophthora si altele
• Prevenirea afectiunilor fungice la fructele maturing: Munstre etc
• Reducerea la minim a riscului de imbolnavire a copacilor.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca stropirea merilor se face pentru protectia copacilor in sine. Acest lucru creeaza un mediu de dezvoltare sanatoasa pentru fructele și fructul.

Când se Stropesc Merii?

Dupa cum am mentionat anterior, este important sa stropesti la momentul optim pentru a obtine beneficiile mentionate mai sus. Momentul ideal difera in functie de tipul de mar si tipul de pesticide folosit. In general, momentul cel mai optimal de stropire este urmatorul:

• Dupa modelare (descuamare): stropirea orala sau stropirea fructelor la aceasta etapă ajută copacii sa se pregateasca pentru a incerca atacurile de dăunători si afectiuni fungice.

• Inainte de fructificare: efortul final inainte de recoltare. Acest lucru oferă protectia necesara fructelor și obliga dăunatorii sa se îndepărteze.

• Dupa recoltare: înaintea maturizarii se poate folosi ceva stropire pentru a preveni degradarea fructelor si a oferi durabilitate lor între culegere și consum.

Care sunt Produsele Recomandate pentru Stropirea Merilor?

Exista multe produse pe piata care pot fi folosite pentru a stropi fructele. Fiecare dintre aceste produse vor fi mai bune in anumite situatii, iar mecanismul de actiune al fiecaruia (si o descriere a acestora) poate fi gasit facil pe internet. Produsele comune pentru stropirea merilor sunt urmatoarele:

• Substanțe Organice: Cu toate ca substantele organice sunt eficiente pentru a controla majoritatea daunatorilor si a afectiunilor fungice, sunt scumpe si pot afecta mediu.

• Soluții cu Fungicid: Aceste produse sunt "eficiente" si "ecologice", cu un impact minim asupra mediului si avantajul principal este ca pot fi folosite "inainte" sau "dupa" fructificare.

• Insecticide Diversificate: Acestea sunt preparate sintetice, împărțite în 5 clase, fiecare cu o specificitate a insectelor țintă. Ele au nevoie de aplicari frecvente și doze multiple, în special la efemeride.

• Inergi și Carbamati: Acestea sunt reprezentate de pesticide de curtoazie (precum pebrin, castalio, decis etc) și pesticide carbamice (precum carbonto, carboplat, carbosal, carbomax etc). Acestea sunt folosite adesea inaintea recoltarii si reduc daunatorii si afectiunile fungice.

Sfaturi si Precautii

Atunci când se stropesc merii, cateva sfaturi si precautii de urmat sunt mentionate mai jos:

• Folositi produse stropitoare care se ridica usor și nu par să produca mizerie.

• Utilizați un set complet de produse stropitoare, care să acopere toate etapele ciclului merilor.

• Urmati indicațiile precum intervalul de re aplicare din manualul producatorului.

• Daca se foloseste aspiratorul pentru a stropi, cereti sfatul unui expert inainte de a folosi produsele.

• Cercetati legislatia inainte de a folosi produse chimice in gradina.

• Nu exagerati cu produsele si nu-i aplicati prea des.

• Asigurativa ca granulele sunt solubile si se impart uniform, creand o solutie schimbata in mod frecvent.

• Infoarmati-va despre orice potentiale efecte secundare sau alte efecte negative care pot aparea din utilizarea produselor pesticidale.

• Efectuati stropirea in aer liber si nu aproape de curatoarea.

• Nu folositi produse chimice inclusiv inainte sau dupa coacerea fructelor.

Concluzie

Stropirea merilor este esentiala pentru obtinerea unei culturi sanatoase si a unor fructe gustoase. Inainte de a incepe sa stropiti merii, asigurati-va ca intelegeti scopul, momentul adecvat, produsele potrivite și sfaturile de mai sus. Acestea vor vă ajuti să obțineți cea mai mare valoare de pe investitia dvs. în stropirea merilor.